Hronika

Svjedok na suđenju Petroviću: Doboj 2014. nije bilo moguće odbraniti

Svjedok na suđenju Petroviću: Doboj 2014. nije bilo moguće odbraniti
Foto: Screenshot | Svjedok na suđenju Petroviću: Doboj 2014. nije bilo moguće odbraniti

BANJALUKA - Grad Doboj 2014. godine nije bilo moguće odbraniti jer su ga zadesile poplave koje se dešavaju jednom u 500 do 1.000 godina, rekao je u banjalučkom Okružnom sudu svjedok Mladen Vulić.

On je, inače, bio svjedok odbrane u nastavku suđenja Obrenu Petroviću, bivšem načelniku Doboja, i Milku Vidakoviću, nekadašnjem šefu Odsjeka civilne zaštite, kojima se sudi za izazivanje opšte opasnosti tokom poplava u maju 2014. godine.

Tada je nastradalo 11 ljudi i pričinjena je velika šteta.

Kako je ispričao Vulić, koji je u vrijeme poplava bio tehnički direktor u dobojskom "Vodovodu", nivo Bosne je strahovito brzo rastao i 14. maja od 11 do 17 časova narastao je na četiri metra.

Prema njegovim riječima, u ponoć je već bio pet metara, a na dan poplave, 15. maja, oko sedam časova vodostaj je bio oko 6,30 metara.

U Doboju, kako je naveo, postoji precrpna stanica koja ispumpava vodu iz grada i ona je radila dok nije nestalo struje.

Kako je istakao, čuo se sa Petrovićem koji mu je rekao da spasava materijalno-tehnička sredstva i ljude.

Takođe je rekao da je na terenu vidio da se radi nasip uz potok Liješanj i pored korita Bosne po magistralnom putu u naselju Usora od takozvanog Željeznog mosta do ušća potoka Liješanj i, kako kaže, da nije bilo tog nasipa voda bi u grad ušla oko dva do tri časa ujutro u noći 14. na 15. maj.

"Taj nasip je mogao da se suprotstavi do šest metara visine vodostaja, a Bosna je bila na 6,6 metara. Svi odbrambeni nasipi se projektuju na stogodišnje vode, a ova poplava je kategorisana kao vode u 500 do 1.000 godina. Voda je u Doboj ušla iz pravca naselja Usora i potoka Liješanj 15. maja između 10 i 11 časova", rekao je Vulić.

Svjedok je bio i Zoran Blagojević, rukovodilac u "Elektro-Doboju", koji je pohvalio rad Petrovića i njegove organizacione sposobnosti.

Prema njegovim riječima, više puta se s njim čuo u vrijeme poplave i odobrio mu je kamione s pijeskom da se zaštiti skladište "Elektro-Doboja" u Usori.

"Rekao mi je da spasavam materijalno-tehnička sredstva i ljude. Pošto smo imali dva čamca tražio je da ih angažujemo i jedan je dat Civilnoj zaštiti", ispričao je Blagojević.

Takođe je rekao da mu je kazao da s jednim čamcem obiđe vrtiće, škole, dijalizni centar i bolnicu.

"To sam uradio s dva elektroinženjera i vrtići i škole su već bili evakuisani. Iz Doma zdravlja smo spasili šefa Hitne i još nekoliko ljudi, dok u Dijaliznom centru nije bilo nikoga. Obren mi je rekao da obiđem niske objekte, kuće i spasili smo jednog čovjeka sa krova. Spasili smo više ljudi", rekao je svjedok.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije