Hronika

Tužilac: Titova kriminalna grupa namjeravala "preuzeti državu"

Tužilac: Titova kriminalna grupa namjeravala "preuzeti državu"
Foto: Sud BiH / Ilusutracija | Tužilac: Titova kriminalna grupa namjeravala "preuzeti državu"

SARAJEVO - U Sudu BiH je u toku ročište za 18 osoba uhapšenih u akciji "Black Tie 2".

Navodi se da je organizirana grupa od 2016. do 2020. kojom su rukovodili Adnan Smajlavić i Edin Gačanin organizirali Sky grupu u kojoj su se nalazile neke od osumnjičenih osoba.

Tužilac Sanjin Kulenović je naveo kako su Edin Gačanin i Adnan Smajlović, vlasnik Trattoria Dvor, davali naredbe, dok su ih ostali u Sky grupi provodili.

Poseban segment koji je naveo tužilac Kulenović je njihov cilj je da utiču na političkoj sceni, što je identifikovano preko Sky komunikacije.

Navodi se da su oni preduzimali planske aktivnosti da bi "preuzeli državu". Tužilac Kulenović je naveo da je Adnan Smajlović 2020. godine primio iz Dubaija 500.000 KM koje su se dalje davale članovima grupe - 50.000 Sančezu Jukiću, Aidi Halač 25.000 KM, 25.000 Harisu Behramu, te 10.000 Nedžadu Suljeviću.

Tužilac Kulenović je rekao kako je Senad Kadić primio novac koji je znao da je od Gačanina, zajedno sa Harisom Behramom. Htjeli su da se napravi nova stranka ili da se finansira postojeća, a da se sve radi preko udruženja u Mostaru, tvrdi tužilac, prenosi "Avaz".

Edin Gačanin Tito, navodno je organizirao posebnu opremu, logistiku. Postojale su dvije kase koje su se nalazile kod Smajlovića, a novac je prao preko više pravnih lica.

Uloga Gordana Memijae, Davora Curlija i Seada Preljevića je bila u dolasku Edina Gačanina u Sarajevo, te u nabavci opreme FUP-a preko Ermina Alajmerovića i njegove firme "REA express".

Podsjetimo, Tužilaštvo je predložilo mjere zabrane za Boška Jerkovića, Ibru Miladina, Nedžada Suljevića, Ermina Aliomerovića i Adnu Helić.

Za njih je predloženo da se odrede mjere zabrane putovanja, napuštanja Kantona Sarajevo, oduzimanje službenih isprava te zabrana sastajanja s drugim osumnjičenima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije