Hronika

Tužilaštvo BiH predložilo 30 dana pritvora za Pavlovića i druge, odluka Suda do kraja dana

Tužilaštvo BiH predložilo 30 dana pritvora za Pavlovića i druge, odluka Suda do kraja dana
Tužilaštvo BiH predložilo 30 dana pritvora za Pavlovića i druge, odluka Suda do kraja dana

SARAJEVO - Tužilaštvo BiH danas je na ročištu pred Sudom BiH u predmetu "Pavlović i drugi" zatražilo da se osumnjičenima odredi pritvor od 30 dana a odbrana je istakla da nema razloga za određivanje pritvora.

Tužilaštvo je predložilo Sudu BiH da se osumnjičenima za finansijski kriminal u vezi sa poslovanjem Pavlović banke u Bijeljini Slobodanu Pavloviću, Petru Laziću, Ljiljani Garić i Blagi Blagojeviću odredi pritvor, jer postoji opasnost da bi napustili BiH, ometali istragu, te uticali na svjedoke.

Odbrana je od Suda tražila da ne prihvati prijedlog Tužilaštva, ističući da nema razgloga za određivanje pritvora, te navodeći teško zdravstveno stanje Pavlovića, kao i da ostali osumnjičeni ne mogu uticati na svjedoke.

Advokat odbrane Miodrag Stojanović rekao je da dokumentacija koju imaju i koju im je dostavilo Tužilaštvo BiH dovoljno govori o tome da nema elemenata krivičnog djela za koje se terete osumnjičeni.

Sud BiH večeras bi do 20.00 časova trebalo da donese odluku o zahtjevu Tužilaštva BiH za određivanje pritvora.

Pipadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH /SIPA/ su u četvrtak, 11. februara, po nalogu Tužilaštva BiH, uhapsili vlasnika Pavlović banke Slobodana Pavlovića, te još tri službenika ove banke zbog sumnje da su počinili krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja i pranje novca, a u vezi sa poslovanjem Pavlović banke.

Janković: Osuda antisrpske manifestacije politike

BIJELJINA - Direktor Pavlović banke Ružica Janković izjavila je danas da je proces protiv vlasnika banke Slobodana Pavlovića antisrpska manifestacija politike.

"Neka se političari koji su sve ovo `zakuhali` pohvale koliko su radnih mjesta otvorili i neka nam prestanu više trovati klijente jednom potpuno antisrpskom manifestacijom politike, iako oni tvrde da je to sasvim suprotno", poručila je Jankovićeva sa skupa podrške Pavloviću i uhapšenim kolegama koji je održan ispred sjedišta kompanije "Slobomir" u Bijeljini.

Ona je pozvala klijente da ne budu u zabludi i da ne stvaraju paniku, uz ocjenu da jedan kredit od milion i po maraka ne predstavlja ništa za banku.

"Ponavljam da je kredit potpuno obezbijeđen, potpuno dat i naplaćuje se sasvim uredno i svaka banka bi poželjela da ima ovakav kredit u svom portfoliju", istakla je Jankovićeva.

Prema njenim riječima, u svemu ovome nekome je očito bio potreban skandal.

"Pavlović i kolege su se već ranije odazivali na pozive Tužilaštva BiH i davali izjave, došli bi opet mirno i nije bilo potrebe za ovakvu akciju kada mi u ovoj državi imamo i mnogo ozbiljnijih problema", zaključila je Jankovićeva.

Prema njenim riječima, radnici kompanije "Slobomir" i njihove porodice, prijatelji i komšije Pavlovićevih organizovali su skup podrške da bi poručili gradskim i državnim organima da je riječ o ozbiljnoj priči koja može da naruši, ne samo sembersku regiju, nego i cijelu Republiku Srpsku i BiH.

"Ovo je stvar koja zaista odlazi predaleko, banka je osjetljiva institucija, naša banka je vođena stručnim ljudima, godinama radimo ovaj posao i znamo da ga radimo kako treba, te nastojimo da banku držimo stabilnu i još smo likvidni", istakla je Jankovićeva.

Ona je podsjetila da od kompanije "Slobomir" u Semberiji zavisi 3.000 članova porodica više od 800 zaposlenih u devet firmi iz sastava ove kompanije.

Vršilac dužnosti direktora semberskog mlinsko-prerađivačkog giganta "Žitopromet" Bogdan Mirković rekao je novinarima da će ovakvim udarima i političkim igrama biti ugroženi i drugi privredni subjekti.

"Smatramo da ovo nije udar samo na kompanije Pavlovića, već udar na Bijeljinu i Semberiju, a ovakvim postupcima i nekim političkim igrama i drugi privredni subjekti treba da se zapitaju da li će ovdje biti kraj ili će se nastaviti udari na region koji postaje privredna okosnica Republike Srpske i BiH", rekao je Mirković.

On je na skupu podrške Pavloviću i saradnicima rekao da "Žitopromet" zapošljava 230 radnika, što je više nego prilikom privatizacije kada je preuzeto 220 radnika.

Mirković je upozorio na mogući politički, ali i ekonomski interes da se Semberiji zabrani da radi.

Predsjednik Sindikata Pavlović banke Miro Milanović izrazio je bezrezervnu podršku zaposlenih radnim kolegama i vlasniku kompanije Pavloviću, poručivši da su ubijeđeni u njihovu nevinost.

Prema njegovim riječima, 300 radnika Pavlović banke zgroženi su hapšenjem rukovodstva i vlasnika banke od koje koristi imaju zaposleni, ali i država i svi građani Semberije.

U ime žitelja Pavlovićevog rodnog sela Popova Radenko Ristić povao je i Boračku organizaciju Bijeljine i Republike Srpske da se oglase jer je među radnicima kompanije "Slobomir" 300 demobilisanih boraca i desetine djece poginulih boraca.

Prema riječima Ristića, Pavlović je zaposlio ovu djecu i time spriječio da se ona "rasipaju" po bijelom svijetu.

Mještani Popova sa 1.200 žitelja ogorčeni su zbog hapšenja Pavlovića, a posebno ističu da su tragično doživjeli splatkarenje i izvještavanje televizije čijeg je vlasnika Pavlović ugostio u Americi.

Član Savjeta mjesne zajednice Popovi Miroslav Erić rekao je na skupu podrške da je Pavlović patriota i humanista, te pozvao nadležne da omoguće njegovu odbranu sa slobode.

Jednočasovni skup podrške Slobodanu Pavloviću protekao je mirno.

Savić: Oštre mjere na zaštiti ličnog integriteta Pavlovića

BIJELJINA - Direktor kompanije "Slobomir" Drago Savić izjavio je danas da je proces protiv vlasnika kompanije Slobodana Pavlovića i troje službenika montiran i najavio oštre mjere na zaštiti kapitala i ličnog integriteta Pavlovića.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije