Hronika

Akcija "Wolf RS": Oružje iz RS švercovali i prodavali u Švedskoj

Akcija "Wolf RS": Oružje iz RS švercovali i prodavali u Švedskoj
Akcija "Wolf RS": Oružje iz RS švercovali i prodavali u Švedskoj

BANJALUKA - Pet osoba s područja Gradiške i Laktaša je uhapšeno, a sedam lokacija pretreseno u akciji "Wolf RS", a koju MUP RS sprovodi sa policijom Kraljevine Švedske sa ciljem sprečavanja međunarodne trgovine oružjem.

Kako je saopšteno iz MUP-a RS, jedno lice ranije je uhapšeno u Švedskoj, a dva nisu dostupna organima gonjenja.

"Tokom pretresa nađena je veća količina oružja, oruđa i druge vojne opreme", rečeno je u MUP-u RS, iz kojeg nisu navodili inicijale niti imena uhapšenih, dodajući da su pretresi izvršeni po nalogu Tužilaštva BiH.

Prema nezvaničnim informacijama, ova grupa se bavila švercom oružja iz BiH u Švedsku, gdje ga je preprodavala organizaciji "Muslimansko bratstvo".

Ova akcija počela je ubrzo nakon sprovedene velike međunarodne akcije "Balkanski okidač" u kojoj su uhapšene 22 osobe, kada je najviše oružja pronađeno na teritoriji BiH.

Akcija je sprovedena od 17. do 19. aprila na teritoriji BiH, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije u saradnji sa Generalnim sekretarijatom Interpola u Lionu, uz podršku Evropola i Fronteksa.

Tokom akcije su nađena i oduzeta 44 komada vatrenog oružja sa oko 1.300 komada municije različitog kalibra, 6.300 grama eksplozivnih sredstava, 11 ručnih bombi, 250 grama baruta, 257.000 evra, 14 kilograma zlata, tri putnička automobila za kojima je raspisana međunarodna potraga i 52 kilograma marihuane.

MUP RS je proteklih nekoliko godina sa policijom Kraljevine Švedske sproveo više akcija sa ciljem ilegalne trgovine oružjem, među kojima su "Ptica" i "Trzaj".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije