Hronika

Uhapšen Srđan Ljubojević, generalni direktor Šuma RS

Uhapšen Srđan Ljubojević, generalni direktor Šuma RS
Uhapšen Srđan Ljubojević, generalni direktor Šuma RS

BANJALUKA - Pripadnici MUP-a Republike Srpske uhapsili su danas po nalogu Specijalnog tužilaštva Srđana Ljubojevića, generalnog direktora "Šuma RS", saznaju "Nezavisne".

Saznajemo da je Ljubojević uhapšen zbog primanja mita.

Mirna Šoja, portparol MUP-a Srpske izjavila je Srni da je Ljubojević lišen slobode u 12.40 u službenim prostorima preduzeća u Banjaluci.

Prema njenim riječima, akciju su izveli pripadnici Uprave kriminalističke policije MUP-a Republike Srpske po nalogu Specijalnog tužilaštva.

Novinar Nezavisnih sa lica mjesta javlja da su u prostorijama Šuma RS u toku pretresi.

Takođe saznajemo da je pretres izvršen i u kući Ljubojevića.

Sa lisicama na rukma Ljubojevića su prije nekoliko trenutka izveli iz zgrade Šuma RS u kojoj je ispitivan, a sad bi trebalo da bude sproveden u Specijalno tužilaštvo na ispitivanje.

Dubioza u "Šumama RS" traje već duže vrijeme i radnici se žale da im se ne isplaćuju plate, a uprkos tome, Ljubojević u banjalučkom naselju Obilićevo gradi vilu vrijednu više od milion maraka.

Iako su "Šume", zbog milionskih gubitaka, na korak do potpune propasti, Uprava tog preduzeća, sa Ljubojevicem na čelu, donijela je ranije odluku da se ide u nabavku novih vozila vrijednosti više od 1,1 milion KM.

Izvor "Nezavisnih" ispričao je da ništa ne bi bilo sporno da Ljubojević, čim je zasjeo u fotelju generalnog direktora, nije poništio raniju odluku o nabavci vozila koju je donijela Uprava na čelu sa Nedom Ilićem, bivšim generalnim direktorom JP "Šume RS", i čija vrijednost je bila skoro duplo manja.

Direktor JP "Šume Republike Srpske" uhapšen je u akciji MUP-a RS, pod nazivom "Proljeće", a osumnjičen je za primanje mita "teškog" 10.000 maraka, potvrđeno je u MUP-u.

Mirna Šoja, portparol MUP-a RS, rekla je danas da je policija i ranije imala prijava da je prvi čovjek "Šuma RS" zloupotrebljavao službeni položaj. Ona je kazala da je pretresena Ljubojevićeva kancelarija u Banjaluci, te da je u toku i pretres njegovog stana, u banjalučkom naselju Obilićevo.

Dodik traži razrješenje Ljubojevića

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik zatražio je od predsjednika Vlade Srpske Aleksandra Džombića da sazove hitnu sjednicu Vlade na kojoj bi Srđan Ljubojević bio razriješen dužnosti direktora Javnog preduzeća „Šume Republike Srpske“, potvrđeno je Srni u kabinetu predsjednika RS. 

Dodik je u izjavi za Srnu pozdravio akciju Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ RS u kojoj je uhapšen direktor JP „Šume Republike Srpske“ ohrabrujući pripadnike kontrolnih organa da odlučno nastave sa borbom protiv kriminala i korupcije. 

„I ova akcija je dokaz da u Republici Srpskoj nema i neće biti povlaštenih i zaštićenih bez obzira koju funkciju obavljaju. Borba protiv kriminala i korupcije mora biti naš stalni prioritet, te stoga očekujem da se na ovom slučaju neće stati“, rekao je Dodik Srni.

On je naglasio da Republika Srpska neće biti utočište za, kako je rekao, one koji se oglušuju o zakon, ma kako se zvali, ma kojoj stranci pripadali i ma koji posao obavljali. 

"Imam potpuno povjerenje u MUP Srpske i uvjeren sam da će se i ovaj i svaki naredni slučaj procesuirati na način da privedeni završe pred sudovima sa osuđujućim presudama. Odgovornost je sada na sudu i tužilaštvu čiji će ugled u društvu i zavisiti od odgovora na ovakve slučajeve“, istakao je Dodik.

Vlada Republike Srpske počela je vanrednu sjednicu, koju je zatražio predsjednik Dodik.

Milovanović: Nema zaštićenih

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Miroslav Milovanović izjavio je Srni nakon današnjeg hapšenja direktora "Šuma Srpske" da je to jedan od dokaza da institucije Republike Srpske apsolutno rade svoj posao.

"Kada smo se ranije konkretno i intenzivno bavili rješavanjima problema u sektoru šumarstva jasno smo stavili do znanja i svima poslali poruku da niko neće biti zaštićen, bez obzira kako se zove i na kojoj pozicije se nalazi", podsjetio je Milovanović.

Prema njegovim riječima, to je jedan od dokaza da su Vlada i resorno ministarstvo apsolutno opredijeljeni da rješavaju proleme u svakom, pa i u sektoru šumarsta.

Ministar Milovanović ne očekuje da će lišavanje slobode direktora dovesti do problema u poslovanju ovog preduzeća od strateškog značaja.

Priveden na kriminalističku obradu

Direktor javnog preduzeća "Šume Republike Srpske" Srđan LJubojević, koji je danas uhapšen u akciji MUP-a zbog sumnje da je primio mito od 10.000 KM, priveden je na kriminalističku obradu u MUP Srpske, javio je izvještač Srne.

LJubojević je oko 16.30 časova sa lisicama na rukama, u pratnji dvojice pripadnika Jedinice za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, uveden u “plavu zgradu” MUP-a RS na Starčevici u kojoj je smještena Uprava kriminalističke policije MUP-a RS.

Portparol MUP-a Republike Srpske Mirna Šoja rekla je ranije novinarima u Banjaluci da će danas u MUP-u biti izvršena kriminalistička obrada nad LJubojevićem i da će on sutra, uz izvještaj, biti predat u nadležnost Specijalnog tužilaštva Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije