Hronika

Uhapšeni Vukajlović i Lazarević, "Puteve RS" ojadili za 3,5 miliona KM

Uhapšeni Vukajlović i Lazarević, "Puteve RS" ojadili za 3,5 miliona KM
Uhapšeni Vukajlović i Lazarević, "Puteve RS" ojadili za 3,5 miliona KM

SARAJEVO - Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su Dragana Vukajlovića (37), člana Kancelarije za razmatranje žalbi BiH, te Duška Lazarevića (34), direktora preduzeća "Elektrounion" Istočno Sarajevo, potvrđeno je iz Tužilaštva BiH.

Lazarević i Vukajlović uhapšeni su zbog zloupotrebe službenog položaja jer su omogućili da firmi "Elektrounion" bude isplaćena nezakonita odšteta od oko 3,5 miliona KM, čime je, kako je saopšteno iz Tužilaštva BiH, nanesena šteta budžetu BiH.

Podsjećanja radi, firmi "Elektrounion" prošle godine isplaćeno je s računa JP "Putevi RS" oko 3,5 miliona KM zbog navodne izgubljene dobiti. Problem je u tome što firma "Elektrounion" praktično nije ni učestvovala na tenderu po osnovu kojeg joj je isplaćena odšteta, jer nije ni dostavila svoj ponudu, već je samo na dan otvaranja ponude tražila da tender bude poništen, što joj nije udovoljeno. Nakon toga "Elektrounion" se žali KRŽ, koja donosi krajnje čudne odluke, po kojima se ovoj firmi isplaćuje oko 3,5 miliona KM na osnovu izgubljene dobiti. Zanimljivo je da su Vukajlović i Lazarević uhapšeni samo par dana nakon što je Sud BiH stavio van snage ranije odluke KRŽ-a na osnovu kojih se ispaćuje odšteta "Elektrounionu". Na osnovu te nedavne odluke Suda BiH, "Elektrounion" će najvjerovatnije morati da vrati 3,5 miliona KM, ali se postavlja pitanje da li oni sada imaju taj novac, a s obzirom na to da se radi o društvu s ograničenom odgovornošću pitanje je da li i koliko uopšte imaju imovine.

Iz SIPA je saopšteno da je u sklopu akcije "Carmen", u kojoj su uhapšeni Vukajlović i Lazarević, pretreseno više poslovnih i privatnih objekata, a između ostalog Vukajlovićev stan u Trebinju i porodična kuća u Nevesinju.

"S obzirom na okolnosti izvršenja krivičnog djela biće ispitana i umiješanost drugih osoba", saopšteno je juče iz Tužilaštva BiH.

Sa direktorom Lazarevićem razgovarali smo u petak i to samo dan nakon što smo objavili da će po odluci Suda BiH firma "Elektrounion" morati vratiti 3,5 miliona KM. U svom odgovoru na konkretno postavljeno pitanje da li će i kada vratiti JP "Putevi RS" novac, u "Elektrounionu" su rekli da je presuda Suda BiH pravosnažno potvrdila nezakonit postupak u JP "Putevi RS" i potvrdila postavljanje pitanja odgovornosti tada odgovornih lica u JP "Putevi RS".

"Što se tiče pitanja u vezi s naplatom odštetnog zahtjeva i eventualnog vraćanja novca, ističemo da postupak po pitanju visine štete još nije okončan jer je predmet u tom dijelu vraćen na ponovni postupak u KRŽ. Kao i dosad naša firma će postupati u skladu s odlukama nadležnih organa", rekli su u petak u firmi "Elektrounion" iz Istočnog Sarajeva.

Iza ove firme, prema nezvaničnim informacijama, stoji Siniša Dodik, bivši SNSD-ov poslanik u Narodnoj skupštini RS, a koji je to nekoliko puta demantovao tvrdeći da s tim nema ništa i da "Elektrounionu" samo iznajmljuje poslovni prostor.

Cijela priča o, kako kažu u Tužilaštvu BiH, "nezakonite odštete" započela je još 2012. godine, kada se firma "Elektrounion" iz Istočnog Sarajeva žalila KRŽ. Te godine "Elektrounion" je preuzeo tendersku dokumentaciju za posao održavanja zaštite puteva u RS, ali odmah nakon toga uložio je prigovor na uslove tendera, a na sam dan otvaranja ponuda tražio zaustavljanje čitavog postupka, što nije urađeno. Nakon toga "Elektrounion" se žali KRŽ, koja "Putevima RS" nalaže da obustave postupak do njihove konačne odluke. S obzirom na to da u roku od 15 dana nisu donijeli tu odluku, "Putevi RS" posao dodjeljuju firmi "Romanijaputevi" i od tada počinje pravna zavrzlama, koja, po svemu sudeći, još nije završena. Nakon što su "Putevi RS" dodijelili posao "Romanijaputevima" težak oko 34 miliona KM, KRŽ postupak te javne nabavke poništava u cijelosti, poslije čega "Putevi RS" podnose tužbu Upravnom odjeljenju Suda BiH sa zahtjevom da se rješenje KRŽ o poništenju postupka poništi. Upravno odjeljenje Suda BiH upravo to i čini, ali predmet vraća KRŽ na ponovno odlučivanje. Nakon ponovljenog postupka KRŽ donosi istu odluku i u međuvremenu donosi rješenje kojim usvaja zahtjev "Elektrouniona" za naknadu štete u visini od 3.409.838 KM. Poslije toga ova firma pokreće postupak prinudne naplate, a Sud BiH blokira račun javnog preduzeća, odakle je nedugo zatim, tačnije u novembru prošle godine, i isplaćen novac firmi "Elektrounion".

Među prvima koji su postavili pitanje kako firma s osnivačkim kapitalom od 2.500 KM može da dobije milionsku presudu bio je Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza RS, koji je prije godinu dana rekao da je to pitanje za pravosuđe.

"Radi se o preduzeću koje ima kapital od 2.500 KM, a sada poslije ove presude mogu da uzmu tri i po miliona i sutra odu u stečaj i šta onda", rekao je tada Trninić.

Detalje o ovom slučaju pročitajte OVDJE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije