Hronika

Uhapšeni "kraljevi stoke", policajci i graničari

Uhapšeni "kraljevi stoke", policajci i graničari
Uhapšeni "kraljevi stoke", policajci i graničari

ZVORNIK, BRATUNAC, SARAJEVO - U zajedničkim akcijama policijskih agencija u BiH, kodnih naziva "Skela" i "Pauk", danas je uhapšeno 58 osoba osumnjičenih za organizovani kriminal i krijumčarenje stoke iz Srbije, čime je pričinjena višemilionska šteta BiH.

U akciji su uhapšeni "kraljevi stoke" u Podrinju, ali i četvorica policijskih službenika MUP-a RS, te osam policajaca Granične policije BiH.

"Nezavisnim" je potvrđeno da su u akciji uhapšeni Adnan Husić, zamjenik komandira Policijske stanice Bratunac, i Dragan Šakotić, šef smjene u Policijskoj stanici Zvornik. Uhapšeni su i policajci iz Bratunca Ermin Karamujić i Ljubiša Zarić. Među uhapšenima u Graničnoj policiji BiH ističe se ime Araza Jukića, komandira Granične policije u Zvorniku.

Izvor blizak bezbjednosnim agencijama potvrdio je da je u akciji "palo" i nekoliko takozvanih kraljeva stoke u Podrinju, koji su bili krajnji kupci krijumčarene stoke prije njenog klanja.

Tako su uhapšeni Vujadin Prodanović, Vujadin Maksimović te Željko i Rade Jovanović, svi iz Bratunca.

"Radilo se o dobro organizovanoj grupi koja je specijalno opremljenim čamcima prebacivala živu stoku iz Srbije u BiH. Jedni su imali ulogu da prebacuju stoku, a službenici MUP-a RS i Granične policije BiH da zatvaraju oči, kako bi stoka bila transportovana kupcima, uglavnom vlasnicima mesnica", objasnio je izvor blizak istrazi.

Gojko Vasić, direktor policije RS, naveo je da je u akciji uhapšeno ukupno 12 policijskih službenika.

"Hapšenja su rezultat višemjesečne istrage u kojoj je prikupljeno dovoljno dokaza za krivično procesuiranje osumnjičenih za organizovani kriminal, odnosno za zloupotrebe položaja, primanje i davanje mita i krijumčarenje. Uhapšeni policijski službenici MUP-a RS će, kao i ostali uhapšeni, biti predati u nadležnost Tužilaštva BiH", kazao je Vasić na zajedničkoj konferenciji danas u Istočnom Sarajevu, ujedno pohvalivši saradnju policijskih agencija zbog koje nije bilo curenja informacija tokom istrage pa su svi osumnjičeni  pronađeni i privedeni.

Privedeni i zapovjednik, vođe sektora te jedan vođa smjene, kazao Dumančić

Vinko Dumančić, direktor Granične policije BiH, potvrdio je da je zbog uključenosti u šverc stokom uhapšeno osam policijskih službenika ove agencije.

"Među privedenima su jedan zapovjednik u Zvorniku, pet vođa sektora, jedan vođa smjene i jedan policajac", rekao je Dumančić te podsjetio da je zbog sličnih nedjela do sada suspendovano 28 pripadnika Granične policije.

Naglasio je da su  uhapšeni granični policajci direktno učestvovali u švercu stoke.

"Odavno smo znali da se time bave, ali nismo mogli reagirati ranije", dodao je Dumančić.

Goran Salihović, glavni tužilac Tužilaštva BiH, i Goran Zubac, direktor SIPA, ocijenili su da je današnja akcija, kao rezultat višemjesečne istrage, dokaz odlučnosti za zajedničku borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

"I ova akcija je usmjerena protiv onih koji podrivaju temelje i budžet BiH", kazao je Zubac.

O visini štete koja je budžetu BiH pričinjena krijumčarenjem stoke čelnici policijskih agencija i Tužilaštva BiH nisu mogli iznijeti precizne podatke uz objašnjenje da tužilaštvo nastavlja istragu u ovom predmetu.

Čelnici policijskih agencija naglasili su da su u ovim akcijama imali značajnu podršku Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH i MUP-ova Sarajevskog, Zeničko-dobojskog i Tuzlanskog kantona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije