Hronika

Uhapšeno 27 članova auto-mafije

Uhapšeno 27 članova auto-mafije
Uhapšeno 27 članova auto-mafije

ZVORNIK, TUZLA, ZENICA - Policija je u okviru akcije "Golf" uhapsila 27 osoba, osumnjičenih da su bili organizovana auto-mafija koja je odgovorna za krađu više desetina vozila, iznudu i falsifikovanje isprava.

Na području Zvornika u petak uhapšeno je devet osoba, u Zenici 15, dok su na području Tuzle pale dvije osobe i u Visokom jedna.

Kako nezvanično saznajemo, u Zvorniku su uhapšeni Željko Rakić zvani Ćine, Savo Manojlović, Jovan Stojkić zvani Jole, Bojan Đokić zvani Đurđo, Bojan Raonić, Radivoje Sekulić zvani Čeljevac, Milenko Samardžić, Blagoje Vlačić i Stefan Savić. Na području Zenice između ostalih uhapšeni su Željko Trgić, Muharem Smailović, Selvedin Porča, Senad Kulić, Senad Ibraković, Sanel Hadžović, Kenan Spahić, Emir Hinović, Belmin Efendić, Samir Hrnjić, Mehmed Arnaut, Vedad Kasap i Kenan Behran. Policija je prilikom hapšenja Trgića pronašla djevojku Dženanu Ć. koju su vodili kao nestalu. Na području Viteza uhapšen je Edo Ibraković, a u Tešnju Admir Hotić. Svi uhapšeni su osumnjičeni za organizovani kriminal, tešku krađu, falsifikovanje i iznude, a nekima od uhapšenih u Zenici na teret je stavljena i trgovina drogom.

Izvor "Nezavisnih" blizak istrazi kazao je da su uhapšeni organizovano krali razne automobile, prepravljali im dokumentaciju i brojeve, te ih preprodavali. Neka ukradena vozila su sjekli u dijelove i prodavali ih. Akcija "Golf" izvedena je po nalogu kantonalnih sudova u Tuzli i Zenici. Pretreseno je 38 lokacija, od toga na području CJB Bijeljina 15, Zeničko-dobojskog kantona 18, a na području Tuzle pretresene su tri lokacije i u Visokom dvije.

Izudin Šarić, portparol MUP-a Tuzlanskog kantona, rekao je da su u okviru akcije pronađena dva ukradena vozila te razni alati za obijanje istih i rezervni dijelovi, te nekoliko mobilnih telefona i uređaja za navigaciju.

Aldina Ahmić, portparol MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, kazala je da je na području ovog kantona zaplijenjena određena količina oružja, droge i alata za krađe vozila. Pronađeni su i mobilni telefoni i razne SIM kartice koje su koristili osumnjičeni.

Većina uhapšenih je policiji poznata odranije po izvršenju više krivičnih djela. Željko Rakić iz Zvornika bio je uhapšen u maju 2013. godine zbog sumnje da je iznajmio tri vozila iz banjalučke renta-kar agencije i potom ih prodao u Srbiji. Za Rakića i Savu Manojlovića iz Zvornika pojedini vlasnici auto-kuća prošle godine su govorili da su oni glavni naručioci krađa automobila na području sjeveroistočne Bosne. Vlačić i Samardžić hapšeni su zbog krađa, teretili su ih za krađu 160.000 evra od D.G. iz Zvornika tokom 2010. godine. Željko Trgić hapšen je i osuđivan zbog trgovine drogom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije