Hronika

Uhapšeno 36 lica, oštetili budžet za oko 10 miliona KM

Uhapšeno 36 lica, oštetili budžet za oko 10 miliona KM
Uhapšeno 36 lica, oštetili budžet za oko 10 miliona KM

SARAJEVO - Tokom akcija “List 2” i “Box”, koje sprovode službenici Uprave za indirektno oporezivanje u saradnji sa Sipa, do sada je uhapšeno 36 osoba.

U okviru akcije “List 2” privedeno je 21 lice, dok je u u okviru akcije “Box” privedeno 15 lica.

Oduzeto je 10 tona duvana u listu i rezanog duvana, te sedam mašina koje su služile za rezanje duvana. S obzirom da su aktivnosti na terenu još uvijek u toku, ovo nisu konačni rezultati kad je u pitanju oduzeta roba i predmeti.

Privedena lica sumnjiče se da su kao odgovorna lica u nekoliko pravnih subjekata u BiH omogućavala velikom broju kupaca – preprodavača duvana, da neovlašteno i suprotno odredbama Zakona o duvanu BiH i Zakona o akcizma BiH, dalje nezakonito prometuju duvan u listu i rezani duvan u Bosni i Hercegovini. Na takav organizovan način, a suprotno zakonskim propisima, vršila se prodaja duvana “na crno” čime se izbjegavalo plaćanje akcize koja iznosi 85 KM po kilogramu prometovanog duvana, kao i pripadajući PDV.

Sumnja se da je u periodu od februara do avgusta 2016. godine ova organizovana grupa nezakonito prometovala na tržištu BiH oko 100 tona duvana, čime je po osnovu akciza i PDV-a budžet oštećen za oko 10 miliona KM. Konačan iznos za koji se sumnja da je oštećen državni budžet biće poznata po okončanju svih kontrola na terenu i pripreme izvještaja za Tužilaštvo BiH.

Aktivnosti na terenu još uvijek se provode na više od 30 lokacija širom Bosne i Hercegovine uključujući  Orašje, Šamac, Bosanski Brod,  Bijeljinu, Gradačac, Brčko, Banjaluku, Sanski Most, Mostar, Grude, Čitluk, Široki Brijeg, Posušje.

Podsjetimo, u toku prošle godine službenici UIO i SIPA-e proveli su akcije kodnog naziva “List” i “List 1” kada je ukupno oduzeto oko 48 tona rezanog i duvana u listu i nekoliko mašina za rezanje duvana koji se nezakonito prodavao u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije