Hronika

Vukoviću 31 godina zatvora, Tomić oslobođen

Vukoviću 31 godina zatvora, Tomić oslobođen
Vukoviću 31 godina zatvora, Tomić oslobođen

SARAJEVO - Apelaciono vijeće Suda BiH osudilo je danas Radomira Vukovića na 31 godinu zatvora zbog genocida u Srebrenici, dok je Zoran Tomić, koji je u prethodnom postupku osuđen na istu zatvorsku kaznu, oslobođen optužbi zbog nedostatka čvrstih dokaza.

Vuković i Tomić su u aprilu 2010. godine proglašeni krivim te im je izrečena kazna od po 31 godinu zatvora. Ovu presudu je nakon žalbi poništilo Apelaciono vijeće te je zakazalo novo suđenje.

Sud je tokom obnovljenog suđenja utvrdio da je Vuković učestvovao u ubijanju više od 1.000 Bošnjka u hangaru u Kravici tako što je bacao ručne bombe.

Tomić je oslobođen krivice da je pucajući iz automatske puške učestvovao u ubijanju Bošnjaka. Kako je navedeno u optužnici, obojica su tokom pada Srebrenice i ubijanja Bošnjaka iz enklave bili pripadnici Drugog odreda Specijalne policije MUP-a Republike Srpske iz Šekovića.

Tokom procesa je utvrđeno da su, kao pripadnici ove jedinice, 12. i 13. jula 1995. godine optuženi učestvovali u obezbjeđenju puta Bratunac - Konjević Polje, te su bili u Sandićima kada se velika grupa od više stotina Bošnjaka predala. U kasnim večernjim satima 13. jula učestvovali su u njihovom sprovođenju do hangara Zemljoradničke zadruge u Kravici, gdje su likvidirani.

"Svjedok D5 potvrdio je da je Vuković bacao bombe. Njegov iskaz potvrdili su i drugi svjedoci te je van svake razumne sumnje utvrđeno da je Vuković kriv", kazao je sudija Hilmo Vučinić, predsjedavajući Sudskog vijeća.

Za Tomića nije van svake razumne sumnje utvrđeno da je učestvovao u ubijanju Bošnjaka. O tome da je kao jedan od pripadnika 2. odreda specijalne polcije s automatskom puškom učestvovao u strijeljanju svjedočio je samo svjedok D5.

"Moguće je da je Tomić učestvovao u likvidaciji. Međutim, sam svjedok D5 je kazao da 'misli' da je Tomić pucao ili kaže da 'zna' da je pucao, ali ga nije vidio. Sud ne smatra da je ovo svjedočenje lažno, ali ne može van svake razumne sumnje osuditi optuženog", kazao je Vučinić.

Sudija Vučinić je istakao da je Sud utvrdio da je u Srebrenici počinjen genocid u julu 1995. godine te da je Vuković osuđen za pomaganje u genocidu.

Današnjom presudom Vukoviću je produžen pritvor, dok je Tomić pušten na slobodu. Prilikom izricanja presude prijatelji i članovi porodice Zorana Tomića glasno su se radovali. U jednom trenutku su i zapljeskali, nakon čega je Vučinić upozorio prisutne u publici.

Presuda koja je danas izrečena je konačna i na nju se ne može žaliti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije