Hronika

Za dva sata grom "spalio" 100.000 maraka

Za dva sata grom "spalio" 100.000 maraka
Za dva sata grom "spalio" 100.000 maraka

BANJALUKA, BIJELJINA - Dva autobusa i tri štale izgorjeli su u požarima prouzrokovanim gromom na području Srebrenice i Bijeljine, a procjenjuje se da materijalna šteta iznosi najmanje 100.000 maraka. Na sreću, ljudskih žrtava nije bilo.

U tri sela na području Bijeljine grom je u ponedjeljak rano ujutro zapalio tri štale.

Oko tri časa iza ponoći udario je u štalu Sretena Simeunovića u selu Glogovac, a u požaru su izgorjeli krov, sijeno, slama i drvena građa.

Njega je posjetio Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine, koji je kao i za preostala dva oštećena domaćinstva najavio pomoć grada u skladu sa mogućnostima.

"Uvijek smo izdvajali sredstva za pomoć kada su se događale slične nezgode, pa ćemo i sada pomoći ovim porodicima. Vatrogasci su došli na vrijeme. Tu su i komšije koje pomažu u čišćenju zgarišta, te vjerujem da će se Simeunovići i druga dva domaćinstva oporaviti od štete", rekao je Mićić, koji je građane posavjetovao da osiguraju svoju imovinu.

Samo dva sata kasnije, negdje oko pet časova ujutro, munje su udarile u dva autobusa preduzeća "Drinatrans", koja su bila parkirana u Srebrenici, a koja su u potpunosti izgorjela.

"Kada su vozači autobusa došli na parking i trebali krenuti na redovnu liniju Srebrenica - Banjaluka, začuo se silovit udar, nakon čega su se pojavili dim i vatra na jednom autobusu. Požar je zahvatio drugi autobus i hangar u kojem su se nalazili radnici. Požar je nastao udarom groma u rezervoar za gorivo", saopšteno je iz preduzeća "Drinatrans".

Dodaju kako je požar ugašen uz četiri aparata za gašenje i pomoć radnika iz susjednih fabrika te da, na sreću, nije zahvatio pumpu za gorivo, koja se nalazila u blizini parkiranih autobusa.

"Materijalna šteta je velika, a izgorio je najnoviji autobus potočarske poslovnice, koji je služio za međunarodni saobraćaj", rekli su u "Drinatransu".  Istraga ovog požara i procjena štete su u toku.

Iz Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske su nam rekli da, iako se udari groma sve češće javljaju, nije riječ ni o čemu posebnom.

"U periodu ljeta grmljavine i udari su česti i može se reći da je riječ o ubičajenoj pojavi", rekao je Igor Kovačić, dežurni meteorolog.  

Fakti:

20. juna

Penzioneru Stevi Dukiću iz Milića grom ubio osam ovaca i jednog ovna i tako mu bukvalno prepolovio stado.

25. juna

Grom udario i zapalio kuću u tuzlanskom naselju Moluhe.

28. jula

Mile Stevanović iz naselja Šćemlija, kod Zvornika, poginuo kada ga je grom udario dok je brao šljive.

6. avgusta

Grom je u naselju Lamovita, kod Prijedora, zapalio garažu.

11. avgusta

Adina Alihodžića, fudbalera Orašja, kao i nekoliko njegovih kolega, grom udario za vrijeme treninga. Od posljedica udara i dalje se oporavlja.

nevremena na području Bijeljine i Srebrenice

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije