Hronika

Zbog droge uhapšeno 19 lica

Zbog droge uhapšeno 19 lica
Zbog droge uhapšeno 19 lica

SARAJEVO - U akciji "Hum" pripadnici Federalne uprave policije danas su na području Kantona Sarajevo, Zeničko-dobojskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona uhapsili 19 lica osumnjičenih za neovlašćenu proizvodnju i stavljanje u promet droga.

Akcija je usmjerena protiv organizovane kriminalne grupe koja se bavila neovlašćenom proizvodnjom i stavljanjem u promet droga, saopšteno je iz Federalne uprave policije.

Na prostoru Kantona Sarajevo izvršeni su pretresi na 17 lokacija i uhapšeno je 17 lica.

Na prostoru Zeničko-dobojskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona izvršen je po jedan pretres i uhapšena su dva lica.

Nad uhapšenima se provodi kriminalistička obrada.

Zbog sumnje da su počinili ovo krivično djelo, Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu u toku dana biće podnesen izvještaj protiv lica čiji su inicijali S.M., I.T., N.K., K.Z., N.Z., E.A., M.S., J.V., I.A., N.T., N.Ć., E.Š., A.L., I.M., S.K., E.T. i S.H. sa područja Kantona Sarajevo i H.Č. iz Zenice i M.B. iz Prozor-Rame.

Ova lica osumnjičena su da su se, djelujući kao organizovana kriminalna grupa, bavila nabavkom kokaina, heroina, amfetamina i kanabisa, koju su dalje prepakivali i distribuisali na području Federacije BiH.

U današnjim pretresima pronađeni su veća količina droge, dvije digitalne vage, dvije automatske puške, jedan prigušivač za automatsku pušku, pet pištolja, određena količina municije, "fantomke", veća količina novca i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnih djela.

Tačna količina i vrsta droge biće utvrđena nakon vještačenja.

U pretresima na području Kantona Sarajevo pronađeni su dijelovi većeg broja motornih vozila za koja se sumnja da su ukradena i rastavljena.

Akcija je izvedena po naredbama nadležnih kantonalnih sudova i tužilaštava, a pripadnicima Federalne uprave policije podršku su pružili pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo, MUP-a Zeničko-dobojskog i MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona. Ukupno je bilo angažovano oko 150 pripadnika policije.

Službenici Federalne uprave policije nastavljaju rad na dokumentovanju krivičnih djela u vezi sa pronađenim predmetima.

Operativno-taktička akcija "Hum" predstavlja rezultat višemjesečne istrage tokom koje je u proteklom vremenskom periodu kod članova ove kriminalne grupe pronađeno i oduzeto pet kilograma kanabisa, 1.250 grama amfetamina, 50 grama heroina i 25 grama kokaina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije