Hronika

Zelenaša Ćelu i druge ipak čeka suđenje

Zelenaša Ćelu i druge ipak čeka suđenje
Zelenaša Ćelu i druge ipak čeka suđenje

BANJALUKA - Okružni sud u Banjaluci odbacio je danas sporazume o priznanju krivice između banjalučkog Okružnog tužilaštva i Branislava Smiljanića Ćele (37) i njegovih najbližih saradnika, uhapšenih u akciji "Knez 2" i optuženih za teške iznude i zelenaštva.

Time je odbačene mizerna kazna od 27 mjeseci zatvora i 60.000 KM, kojima je Tužilaštvo nagradilo prvooptuženog zelenaša Smiljanića.

U zaborav ode i 15 mjeseci zatvora i 30.000 KM kazne za drugooptuženog Sandra Kaurina (35), te nevjerovatnih osam mjeseci i tek 500 KM kazne za suspendovanog sudskog policajca Dragu Đenića, protiv kojeg se već vode postupci za druga teška krivična djela.

Zvanično obrazloženje Vijeće, sa Olgom Pantić na čelu, juče nije dalo, ali prema nezvaničnim informacijama, sporazumi su odbačeni zbog niskih kazni koje su dogovorili Miodrag Bukarica, tužilac, i optuženi, odnosno njihovi advokati.

Vijeće je na kraju prihvatilo samo sporazum koji je sa Tužilaštvom zaključio optuženi Slavko Todorović (44), koji je nakon priznanja krivice prihvatio kaznu od 10 mjeseci zatvora i 500 KM novčane kazne.

Koliki je šok zavladao sudnicom nakon odluke Vijeća s Olgom Pantić na čelu, govori i to da je Miroslav Mikeš, Smiljanićev advokat, zatražio odmah isključenje kompletnog Vijeća.

Mikeš je svoj zahtjev obrazložio činjenicom da su članovi Vijeća, razmatrajući sporazume, imali uvid u dokaze te da ne mogu suditi u budućem sudskom postupku.

Vijeće je, zatim, prekinulo suđenje, a Mikešov zahtjev biće razmatran na opštoj sjednici sudija Okružnog suda Banjaluka.

Nakon ove odluke biće poznat i tačan datum početka suđenja, do kojeg bi trebalo da dođe ukoliko opet nešto ne iskrsne.

Zanimljivo je da je Tužilaštvo juče kao materijalne dokaze, koji su trebalo da potvrde sporazume, Vijeću predalo više CD-ova sa snimljenim razgovorima.

Upravo su ovi razgovori, kao i identitet onih koji su sarađivali sa zelenašima i glavni razlog zbog kojeg bi optuženi na kraju, ipak, mogli priznati krivicu, a odluku o visini zatvorskih kazni prepustiti banjalučkom Okružnom sudu.

I dok advokati nisu željeli detaljnije komentarisati odluku Vijeća, tužilac Miodrag Bukarica osuo je paljbu po Krivičnom zakonu RS.

"Pisali ste o kaznama, ali nisam ja kriv za njih, treba kritikovati zakonodavca", odbrusio je ljutito Bukarica.

Podsjetimo, Smiljanića i saučesnike terete da su od 2007. do septembra prošle godine oštetili veći broj Banjalučana kroz iznude, zelenaštva i prevare. Policija je čak navodila da su dokumentovali više desetina oštećenih Banjalučana, koji su plaćali zelenaške kamate Smiljaniću i saučesnicima.

Navedeno je da su optuženi zaradili više od 400.000 KM.

Smiljanić, Kaurin i Todorović uhapšeni su u policijskoj akciji "Knez 2" 23. septembra prošle godine, a kasnije se predao i Đenić i od tada se nalaze u pritvoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije