Intervju

Aleksandra Pandurević: SDS od 2000. godine nije imao više glasova

Aleksandra Pandurević: SDS od 2000. godine nije imao više glasova
Aleksandra Pandurević: SDS od 2000. godine nije imao više glasova

Aleksandra Pandurević, poslanik SDS-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH, kaže "da će, ukoliko se nekim čudom desi da SNSD sabere 42 poslanika, takva vlast trajati najdalje do iduće jeseni".

Ona kaže da je ubijeđena da će Klub SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske nakon konstituisanja NS RS biti bogatiji za još nekoliko poslanika, te da njene informacije govore da SNSD nema većinu za novi sastav Vlade RS.

Govoreći o vlasti na nivou BiH, Pandurevićeva naglašava da se niko nije odrekao platforme koju je potpisalo šest narodnjačkih partija.

"Jedino što je trenutno vidljivo jeste da Milorad Dodik prolazi Tantalove muke i moli Bakira Izetbegovića (lidera SDA i novog-starog člana Predsjedništva BiH) da ga održi u političkom životu i spase", kaže Pandurevićeva.

NN:  Da li je SDS zadovoljan rezultatima izbora i zbog čega tražite ekspertizu listića? Priznajete li pobjedu Milorada Dodika na izborima za predsjednika RS?

PANDUREVIĆ: SDS od izbora 2000. godine nije imao više glasova. U odnosu na 2010. godinu za Narodnu skupštinu Republike Srpske imamo 45 odsto više glasova, a Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine 53 odsto, i s te strane smo čak nadmašili predizborni cilj koji smo bili zacrtali.

CIK-u smo uputili veći broj zahtjeva za ponovno utvrđivanje rezultata jer smo uočili brojne neregularnosti, od prepravljanja zapisnika na biračkim mjestima na štetu našeg kandidata Ognjena Tadića, preko toga da su njegovi glasovi upisivani u zapisnike drugim kandidatima, do toga da su vreće naknadno otvarane i u njih ubacivani listići.

Mnogo je stvari koje dovode u pitanje regularnost izbora i očekujemo da se Centralna izborna komisija ozbiljno pozabavi našim prigovorima, ponovo prebroji glasove za predsjednika Republike Srpske i uradi ekspertizu nevažećih listića.

NN:  Dio glasača SDS-a je razočaran s obzirom na to da su očekivali da preuzmete vlast. Šta im poručujete?

PANDUREVIĆ:  A ko je rekao da nećemo biti vlast!? Meni se niko od birača SDS-a nije javio s tvrdnjom da je razočaran, ali se svaki dan javi po njih 10 sa dokazima o izbornim krađama i molbom da tražimo ponavljanje izbora.

NN:  Može li SDS "preživjeti" u sadašnjem kapacitetu još četiri godine opozicionog djelovanja s obzirom na to da se najavljuje da će u Mostaru na današnjem sastanku HDZ-a i SNSD-a biti ozvaničen njihov zajednički nastup?

PANDUREVIĆ: Koliko je meni poznato, SNSD i HDZ zajedno imaju 10 poslanika, a većinu čini 21 poslanik. HDZ je potpisnik Platforme šest narodnjačkih partija u BiH, za koju se pet partija izjasnilo da i dalje stoje iza nje.

Jedino što je trenutno vidljivo jeste da Milorad Dodik prolazi Tantalove muke i moli Bakira Izetbegovića da ga održi u političkom životu i spase.

NN:  Plašite li se da bi neki poslanici SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske mogli preći u SNSD ili podržati većinu?

PANDUREVIĆ: A Vi mislite da SNSD ima većinu!? Moje informacije govore drugačije. U SNSD-u su zaboravili staru dobru latinsku izreku: "Prvo skoči, pa reci - hop". Uostalom, uvjerena sam da će Klub SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske uskoro postati bogatiji za još nekoliko poslanika.

NN:  Kakva su Vaša predviđanja u naredne četiri godine s obzirom na to da će vlast, ko god da je formira, biti "klimava" sa minimalnom većinom?

PANDUREVIĆ:  Još je rano o tome govoriti dok se ne obave sve konsultacije. Jedna, manje vjerovatna varijanta, jeste da SNSD nekim čudom sabere 42, i ta vlast će trajati najdalje do iduće jeseni.

Ova mogućnost je loša jer predstavlja dalje tonjenje i gubljenje vremena. Druga mogućnost je da Savez za promjene napravi jedan širi front bez SNSD-a i ova većina će konačno Republiku Srpsku vratiti na put kojim treba da ide, a to je put ekonomskog oporavka, borbe protiv kriminala i korupcije, pravne i socijalno odgovorne države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije