Intervju

Anton Kasipović: Akreditacijom neće doći do gašenja fakulteta

Anton Kasipović: Akreditacijom neće doći do gašenja fakulteta
Anton Kasipović: Akreditacijom neće doći do gašenja fakulteta

Osnovni cilj i svrha akreditacije visokoškolskih ustanova u RS jeste da diplome koje naši studenti steknu ovdje, budu verifikovane i priznate u Evropskoj zajednici, kazao je Anton Kasipović, ministar prosvjete i kulture RS.

On je naveo da akreditacijom neće doći do gašenja visokoškolskih ustanova.

Govoreći o gašenju jednog broja osnovnih škola, Kasipović je istakao da je smanjenje normi časova kod jednog broja nastavnika neminovan proces koji se dešava zbog konstantnog smanjenja broja učenika i u slučajevima kada se ne mijenjaju statusi škola. Ministarstvo je vodilo, istakao je on, računa da niko od nastavnika ne bude proglašen tehnološkim viškom.

NN: Koji su konkretni rezultati do sada postignuti revizijom visokoškolskih ustanova?

KASIPOVIĆ: Rektori šest privatnih univerziteta upoznati su s prijedlogom mjera za otklanjanje nedostataka, pojedinačno za svaki univerzitet. Od univerziteta koji imaju posebnu dozvolu za izvođenje studijskih programa na drugom ciklusu studija zatraženo je da dostave podatke o kadrovskim uslovima za izvođenje nastave na drugom ciklusu studija na studijskim programima iz dozvola za rad. Univerziteti su dostavili tražene podatke i u toku je njihova analiza. Na osnovu dostavljenih podataka do kraja oktobra će se utvrditi koji od univerziteta ispunjava uslove za izvođenje drugog ciklusa studija.

NN: Da li će akreditacijom visokoškolskih ustanova doći do zatvaranja nekih fakulteta?

KASIPOVIĆ: Akreditacija nije postupak u kojem dolazi do zatvaranja visokoškolskih ustanova. Akreditacija je postupak obezbjeđenja kvaliteta visokoškolske ustanove ili studijskog programa, zasnovan na samovrednovanju visokoškolske ustanove i ocjeni nezavisnih stručnjaka.

Visokoškolskim ustanovama koje ne dobiju rješenje o akreditaciji ostavlja se rok za otklanjanje nedostataka, a ukoliko je zahtjev visokoškolske ustanove za akreditaciju odbijen, ista može podnijeti novi zahtjev za akreditaciju po isteku roka od godinu dana od dana donošenja rješenja.

NN: Koji je krajnji cilj akreditacije, sa gledišta studenata?

KASIPOVIĆ: U postupku akreditacije izdvojiće se one visokoškolske ustanove i oni studijski programi koji ispunjavaju standarde kvaliteta i koji studentima mogu ponuditi zvanja i ishode učenja koji bi bili prepoznati u evropskom prostoru visokog obrazovanja. Akreditacija stvara mogućnost da diplome koje se steknu na našim visokoškolskim ustanovama budu priznate u Evropi.

NN: Pojedini nastavnici se žale da zbog gašenja osnovnih škola veliki broj njih ima smanjenu normu časova. Kako će ovo pitanje biti riješeno?

KASIPOVIĆ: Ministarstvo je vodilo računa da niko od nastavnika ne bude proglašen tehnološkim viškom. Činjenica je da je određenom broju nastavnika umanjen broj časova, međutim, to su neminovni procesi koji se dešavaju zbog konstantnog smanjenja broja učenika i u slučajevima kada se ne mijenjaju statusi škola.

NN: Da li će naredne godine i učenici trećih razreda dobiti besplatne udžbenike?

KASIPOVIĆ: Vlada RS obezbijedila je 752.000 maraka za nabavku udžbenika za oko 10.250 učenika prvih i 10.650 učenika drugih razreda osnovne škole. Zbog recesije nismo uspjeli obezbijediti sredstva za nabavku udžbenika za učenike viših razreda, ali tome težimo.

NN: Šta će se konkretno ove školske godine raditi na izmjenama nastavnih planova i programa?

KASIPOVIĆ: Modernizacija je neophodna. Nastavni planovi i programi se moraju stalno nadograđivati, usklađivati, revidirati i biti u skladu sa razvojem nauke. Time se bavi Republički pedagoški zavod. Reformisali smo nastavne planove i programe za prvi razred gimnazije za sve smjerove.

U narednom periodu radićemo na izradi programskih sadržaja za drugi, treći i četvrti razred gimnazije.

NN: Više od 1.500 studenata i ove godine će ostati bez smještaja u Studentskom centru u Banjaluci. Kada bi ovo pitanje konačno moglo biti riješeno u RS?

KASIPOVIĆ: Rješenje ovog problema očekujemo u naredne dvije do tri godine. Paralelno se radi na izgradnji smještajnih kapaciteta u Istočnom Sarajevu i Banjaluci. Ukupno je uloženo u smještaj za studente oko 15 miliona KM iz Razvojnog programa.

Četvrti paviljon Studentskog centra "Nikola Tesla" u Banjaluci trebalo bi da bude izgrađen do početka akademske 2012/2013. godine. Prema idejnom rješenju koje je izradio autorski tim sa Arhitektonsko-građevinskog fakulteta, četvrti paviljon Studentskog centra "Nikola Tesla" u Banjaluci biće kapaciteta 850 ležaja, a procijenjena vrijednost projekta je oko 10 miliona maraka.

Džombić traži rješenje

NN: Neki mediji su nedavno objavili da podnosite ostavku na mjesto potpredsjednika Vlade RS. Da li je to tačno?

KASIPOVIĆ: To je više u medijima bilo predstavljeno kao ostavka. Ja sam na sjednici Vlade RS zamolio Aleksandra Džombića, predsjednika Vlade, da analizira i procijeni da li bi bilo najbolje da ne radim poslove potpredsjednika Vlade zbog aktivnosti koje imam u Ministarstvu, jer je poznato da je to velik resor. To je sva i jedina istina. Uvjeren sam da će premijer naći najbolje rješenje u vezi s tim.

Računari za sve škole

NN: Šta podrazumijeva projekat "Dositej", koji je započeo u OŠ "Ivo Andrić" u Banjaluci?

KASIPOVIĆ: U pripremi je prva faza realizacije planiranog projekta "Učenje po modelu 1:1 - Dositej" koji podrazumijeva opremanje računarima svih osnovnih škola u RS, kao i nabavku laptop računara za nastavnike te u zavisnosti od specifičnosti škola, nabavku servera, mrežne i komunikacione opreme itd. Projekat će biti realizovan u četiri faze. U prvoj fazi je predviđena nabavka 10.200 računara i 800 laptop računara i planirano je da bude realizovan za učenike drugog i trećeg razreda osnovne škole. Iz kreditnih sredstava Vlade RS biće obezbijeđeno 4,5 miliona evra a iz budžeta Vlade RS 1.123.231 evro.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije