Intervju

Biljana Plavšić: Mladić je ljudska vrijednost, Karadžić je htio da bude kralj

Biljana Plavšić: Mladić je ljudska vrijednost, Karadžić je htio da bude kralj
Biljana Plavšić: Mladić je ljudska vrijednost, Karadžić je htio da bude kralj

Bivša predsjednica RS u ekskluzivnom intervjuu priča da se sa Slobodanom Miloševićem posvađala oko Draže Mihailovića, i ocjenjuje ljudske kvalitete dvojice lidera bosanskih Srba, kojima se sudi u Hagu.

Nekadašnju predsjednicu Republike Srpske i hašku optuženicu Biljanu Plavšić zatekli smo u Beogradu, na parastosu generalu Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljubu Draži Mihailoviću.

Odakle vi na pomenu generalu Mihailoviću?

- Ja svake godine dolazim na parastos generalu Draži Mihailoviću, jer sam veliki poštovalac njegovog lika i djela. Samo u periodu mog odsluženja zatvorske kazne u Švedskoj nisam bila u prilici da dođem, ali sam tamo sve vrijeme palila svijeću njemu u pomen.

Šta za vas predstavlja Mihailović?

- Srbi su, dozvolivši da Draža bude ubijen, napravili jednu veliku istorijsku grešku, koju i danas skupo plaćamo, a da je tada bilo pameti, pa da smo se 1941. godine svrstali iza leđa Mihailovića, a ne na stranu Josipa Broza Tita, Srbija ne bi bila u ovakvom položaju kao što je danas. Ovako, učinjena je greška koja se teško može ispraviti i sve što možemo danas učiniti jeste da upalimo svijeću njemu u čast.

Da li ste i u vrijeme svog predsjedničkog mandata u Republici Srpskoj odavali pomen generalu i kako su na to tada gledali u Srbiji?

- Jesam, i tada sam odavala pomen generalu Draži, a tadašnji predsjednik Slobodan Milošević nije blagonaklono gledao na to. Jednom prilikom sam imala raspravu sa njim. Sjećam se da sam mu rekla da idem u crkvu da upalim svijeću za Dražu, na šta me je on prijetećim glasom pitao: “Kome?”. Odgovorila sam mu: “Idem da upalim svijeću mom junaku, a ne tvom Titu!”.

Kako procjenjujete trenutni položaj Srbije na Balkanu i u Evropi?

- Nije moje da sudim, ali mislim da je Srbija u lošem položaju. Mi smo često na nekakvim raskrsnicama, a, nažalost, uvijek se izabere pogrešan put i nikada ništa iz svojih grešaka ne naučimo. Stalno se komad po komad srpske teritorije otima, a ona ništa nije u stanju da uradi.

Kakvo je vaše mišljenje o Ratku Mladiću i njegovoj borbi u Hagu?

- O Ratku Mladiću nemam da kažem nijednu ružnu riječ. Ako je suština kompletna ljudska vrijednost, onda je ta suština general Mladić. Sve što bih o njemu rekla već sam napisala tokom svog boravka u švedskom zatvoru u svojoj knjizi “Svjedočim” i ništa tome ne bih ni dodala ni oduzela.

Da li imate takvo mišljenje i o bivšem predsjedniku Republike Srpske i haškom optuženiku Radovanu Karadžiću?

- O njemu nemam lijepo mišljenje zato što je Radovan Karadžić protjerao princa Tomislava i sve Karađorđeviće iz Republike Srpske, jer je želio da uspostavi novu narodnu dinastiju i da se lično “kruniše za kralja”.

Dolazite li često u Beograd i Srbiju?

- Dolazim. Ja Beograd volim i osjećam ga svojim, volim ljude u njemu i kada god sam u prilici ja sam tu.

Kako vas služi zdravlje i kako se osjećate?

- Osjećam se dobro, zdrava sam, mada me godine polako sustižu. Po prirodi sam veliki borac i dokle god mogu da stanem na noge, boriću se, dolaziću u Beograd i u svoju Srbiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije