Intervju

Borenović: Ne krijem se iza Ivanića

Borenović: Ne krijem se iza Ivanića
Borenović: Ne krijem se iza Ivanića

BANJALUKA - Branislav Borenović, predsjednik PDP-a i jedan od lidera Saveza za promjene, poručuje da uprkos slabijim izbornim rezultatima pojedinih članica ova koalicija nije uzdrmana te da će u budućnosti biti i mnogo aktivnija.

U intervjuu za "Nezavisne" najavljuje skore razgovore s novim liderom SDS-a, ali i poručuje da mu nije jasan stav ove partije prilikom glasanju o Zakonu o 9. januaru.

NN: Da raščistimo, s obzirom na mnoge kontroverze nakon izbora, da li će Savez za promjene i u budućnosti egzistirati - i u kojem sastavu?

BORENOVIĆ: Naravno da hoće. Opozicija mora da egzistira i mora da bude mnogo aktivnija. Opozicioni blok iz ovoga mora izvući snažne poruke i izaći mnogo jači u narednom periodu kao ozbiljna alternativa vlasti u RS.

NN: Kada smo već kod izbora, SDS je prilično neslavno prošao 2. oktobra. Mogu li se velike turbulencije unutar SDS-a i promjena na čelu ove partije odraziti na samu koaliciju?

BORENOVIĆ: Očekujem da se to odrazi u pozitivnom smislu, da te promjene budu pozitivne, jer svaka promjena je dobrodošla. I mi smo u PDP-u prije nešto manje od godinu ušli u, za BiH i cijeli Balkan, netipične promjene na čelu stranke; one su pokazale određene pozitivne korake, a ostala je dobra komunikacija između Mladena Ivanića i mene. Na čelo PDP-a došla je svježa ekipa, željna dokazivanja, koja je pokazala dobar rezultat jer je PDP osvojio oko 15.000 glasova više nego prije dvije godine, čak smo dobili i nešto više glasova nego prije četiri godine, što znači da PDP ima stabilnost, ima ozbiljnost, ima kapacitet koji može da garantuje da budemo još bolja i veća stranka u narednom periodu. Očekujemo da i SDS iz ovoga izađe mnogo jači.

NN: Maloprije ste pomenuli gospodina Ivanića pa Vas moram upitati za određene kritike na račun Vašeg vođenja stranke. Konkretnije, pojedinci Vam zamjeraju da se još "krijete" iza Mladena Ivanića kada treba donijeti važne strateške odluke?

BORENOVIĆ: Ivanić je čovjek koji ne donosi odluke preko koljena, već ih više puta mjeri. To vi najbolje znate kao neko s velikim iskustvom ko dugo prati politička dešavanja u BiH. Ivanić je donio odluku koja je potpuno jasna; onog trenutka kada je odlučio da neće da se kandiduje za predsjednika stranke, donio je i odluku da više neće donositi odluke u ime PDP-a. Dakle, unutar PDP-a odluke donosimo isključivo mi u rukovodstvu, a Ivanić se ne miješa. On se stavlja na raspolaganje i uvijek je spremna za savjet, i kada imamo neku dilemu slobodni smo da ga pitamo, ali odluke isključivo donosimo mi, unutar Predsjedništva PDP-a, na bazi Statuta. Ja, kao predsjednik, nemam bilo kakav pritisak, ili bilo koji poseban razlog da se krijem iza Mladena Ivanića, ali je uvijek dobrodošao da čujemo njegovo mišljenje. Mi Ivanića želimo da iskoristimo kao člana Predsjedništva BiH, koji ima ogromno iskustvo i kapacitet. Ne libim se ponekad da ga nazovem i pitam za mišljenje, ali dešavalo se da njegovo mišljenje ne bude identično odlukama koje donesemo.

NN: Pitanje koje se samo po sebi nameće je glasanje u Narodnoj skupštini RS o Zakonu o 9. januaru. Dakle, iako su sve stranke opozicije kritikovale način na koji je vlast izašla iz priče o 9. januaru, PDP je na glasanju bio uzdržan, NDP nije ni glasao, dok je SDS podržao zakon?! Jedino je Napredna Srpska ostala dosljedno protiv. Ovdje stoji veliki upitnik?

BORENOVIĆ: Lično nisam prisustvovao sjednici, ali znam sve i bio sam u kontaktu sa poslaničkim klubom PDP-a. Činjenica je da zakon koji je predložila vladajuća koalicija nije zadovoljavao standarde za koje smo se mi zalagali. U suštini je pokazao pravo lice vladajuće koalicije. Jedno su pričali i radili prije referenduma i prije 2. oktobra, a potpuno drugačije rade poslije 2. oktobra, svjesni činjenice da treba ići sa primjenom odluke Ustavnog suda. Međutim, nevjerovatno je koliko vladajuća koalicija ne želi da prihvati bilo kakvu sugestiju, bilo kakav stav koji dolazi od opozicije.

NN: Zašto?

BORENOVIĆ: Pa to je pitanje sujete, nerazumijevanja, ali i autizma koji se stvorio u vladajućoj koaliciji svih ovih godina. Jednostavno, taj autizam je toliko prisutan da oni više ne vide ništa izvan nečega što se zove politički plijen koji kontrolišu SNSD, DNS, SP i tih nekoliko stranaka koje su nastale od poslanika, takozvanih papaka. Imali smo nedavno apsurdnu situaciju; zakon o smanjenju visine zatezne kamate, koji smo predložili, i koji je dobar za privredu, za građane, čak su i bankari rekli da je dobro da se izjednači visina zatezne kamatne stope sa FBiH, sa Srbijom, Hrvatskom sa 18,25 posto na 12 posto, prošao je nacrt, prošao je prijedlog i dobio podršku svih poslanika u diskusiji. A Vlada je sve vrijeme ćutala i na kraju dala nalog da se glasa protiv tog zakona?!

NN: Dobro, a zašto je SDS tako glasao za Zakon o 9. januaru?

BORENMOVIĆ: To je ključno pitanje, to morate pitati njih. Mislim da je to bilo glasanje pomalo i zbog nekih ličnih stavova pojedinaca, ali u to ne želim da ulazim. Sljedeće sedmice ću imati prvi sastanak sa gospodinom Vukotom Govedaricom, dogovorili smo da otvoreno porazgovaramo o svemu, pa i o budućnosti odnosa SDS-a i PDP-a, i da vidimo kako ćemo se odnositi, koliko ćemo snage uložiti u naredne dvije godine da pobijedimo na opštim izborima 2018. i preuzmemo vlast u RS.

NN: Upravo ste se vratili iz Amerike. Ima li taj Vaš put bilo kakve veze s mogućom američkom podrškom Vašoj politici i PDP-u?

BORENOVIĆ: Ne. Ovo je isključivo bio put zbog razgovora s potencijalnim investitorima, sa privrednicima iz Amerike, koji su zainteresovani da budu prisutni u ovom dijelu Evrope, iako jako malo poznaju političke prilike u BiH.

Spremni su da ulože svoj novac i ostvare privrednu saradnju, a posebno su zainteresovani za oblast drvne industrije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije