Intervju

Čavić: Imam podršku građana za promjene u gradu

Čavić: Imam podršku građana za promjene u gradu
Čavić: Imam podršku građana za promjene u gradu

Ako postanem gradonačelnik, imam namjeru pojednostaviti procedure, uvesti jednošalterski sistem i uvesti elektronsku vladu, kaže Dragan Čavić, kandidat SzP-a za prvog čovjeka Banjaluke, čiju punu podršku, kako kaže, ima.

"Bitna mi je podrška stranaka iz SzP-a, ali i ostalih koji su spremni da me podrže. A suštinski, najbitnija mi je podrška građana, a zaključio sam iz svih tih kontakata da je imam", rekao je Čavić.

NN: Referendum o Danu Republike bi trebalo da bude održan sedmicu prije lokalnih izbora. Hoće li to biti vjetar u leđa SNSD-u i njihovoj koaliciji?

ČAVIĆ: Ne vidim zašto, jer ovo je inicijativa svih poslaničkih klubova iz RS. Osim toga, u Komisiji za sprovođenje referenduma biće predstavnik moje stranke. Tog 25. septembra svi ćemo u tome učestvovati i zato ne vidim da bi to moglo biti bilo kome prednost ili minus.

NN: Pitam jer je bilo primjedaba opozicije u vezi s tim datumom...

ČAVIĆ: I dalje mislim da je bilo bolje da referendum održimo poslije izbora i da to bude 9. ili 10. novembar, jer to je datum kada je prije 25 godina održan plebiscit srpskog naroda u BiH zbog protivljenja samostalnosti BiH.

NN: Šta nudite Banjalučanima kao kandidat za gradonačelnika?

ČAVIĆ: Prvi moj cilj je usmjeravanje svih resursa i kapaciteta u zapošljavanje u realnom sektoru.

NN: Koliko je to u nadležnosti grada?

ČAVIĆ: Slušajte, nije u nadležnosti ni u Kotor Varošu, pa svako jutro pun autobus ljudi iz Banjaluke ide da radi u Kotor Varoš. Nije u nadležnosti ni Prnjavora, Dervente... Stvaranje utiska da se zapošljavanje vrši na republičkom nivou je potpuna zabluda. Zapošljavanje je najviše vezano za fleksibilnost i sposobnost lokalne administracije da stvori uslove za to.

NN: Šta konkretno treba uraditi?

ČAVIĆ: Pojednostaviti izdavanje građevinskih dozvola, eliminisati sve parafiskalne namete, procedure potpuno učiniti javnim, potpuno reorganizovati administraciju koja mora služiti svima, a ne da koči. Ja imam namjeru pojednostaviti procedure, uvesti jednošalterski sistem i uvesti elektronsku vladu. Zar je to nemoguće?

NN: Šta najviše zamjerate sadašnjoj vladajućoj strukturi u gradu?

ČAVIĆ: Osionost administracije, koja je za ove dvije decenije postala sama sebi svrha. Nisam maliciozan pa da kažem da ništa nije dobro urađeno, recimo "Depot", koji je riješio pitanje odlaganja otpada. Ali ima mnogo toga što ne valja. Ništa nije urađeno na pročišćavanju toka Vrbasa. Jedino što administracija radi je da postavljanje tabli "Zabranjeno kupanje". Bijeljina nije imala ni kanalizaciju, u protekle dvije decenije sa mnogo oskudnijim sredstvima izgradila je kanalizaciju, uradila pročišćavanje otpadnih voda, priključila se na gasovod... Hajde da to sad uporedimo sa Banjalukom. Nažalost, neke promašaje sad neko mora da ispravlja, poput "Toplane", koja je nagomilala dugove od 170 miliona maraka. Dalje, zašto su propala sva banjalučka sportska društva? Šta se desilo da FK Borac ispadne iz prve lige, da košarkaški više ne postoji? Grad za sport izdvaja 1,2 miliona, a Igokea u ABA ligi godišnje troši šest. Dodika razumijem, on vuče u svoje Laktaše. Ali ne razumijem Banjalučane.

NN: Evo, sada je kandidat SNSD-a Banjalučanin Igor Radojičić...

ČAVIĆ: Pa Banjalučanin prije njega je Gavranović. Pa prije njega Davidović...

NN: Ali nije Gavranović...

ČAVIĆ: Molim Vas, hoćete da kažete da je jedina prednost što je Banjalučanin? Ja mislim da to ne determiniše, kao što ni ne amnestira one koji su gradom upravljali protekle dvije decenije. Za sve njih je ograničavajući faktor siva eminencija grada. Tvrdim da gradom cijelo vrijeme upravljaju Milorad Dodik i Nebojša Radmanović. Svi ostali imaju velike probleme, jer im oni naređuju šta će da rade. Milorad Dodik prije tri dana posjeti Klinički centar pa kaže kako će prodati zemljište stare bolnice kako bi sanirali dugove tamo. A pritom je zaboravio da kaže da je to zemljište grada Banjaluke. Mene zanima šta će o tome da kaže Igor Radojičić? Ja znam šta ću ja reći – ne može. Neka Milorad Dodik proda zemlju u Laktašima da sanira dugove Kliničkog centra koji je republička institucija. Uticaj te sive eminencije najbolje se oslikava kroz zemljište Poljoprivredne škole. Budo Stanković uzme 300 dunuma tržišne vrijednosti oko 400 miliona KM dugoročno. Oni su to raznim mahinacijama uknjižili u vlasništvo, posljednji slučaj parcele "Binga", na kojoj Vojin Mitrović hoće da pravi svoje objekte. Grad je podnio tužbu, a onda Mirko Stojčinović, koji je očigledno u dilu sa Dodikovim tajkunima, odustane od tužbenog zahtjeva bez saglasnosti grada i napravi nagodbu. Zašto gradsko zemljište ne prodaje grad? Zašto to rade sive eminencije bliske Miloradu Dodiku? Evo, mene baš zanima šta o tome kaže Igor Radojičić? Gradska uprava je u službi takvih likova, a ne građana Banjaluke. U središtu Banjaluke postoji velika zelena površina, između Lauša i Paprikovca, stara ekonomija. Znate zašto se tu ništa ne radi? Zato što su to "poklopili" radi pretvaranja u građevinsko zemljište, po principu Poljoprivredne škole. Zato je izmijenjen Zakon o zadrugama. Samo, zadrugari su odlično organizovani, pa su podnijeli apelaciju Ustavnom sudu. Zašto 21 godinu nakon rata Banjaluka nema spomenik palim borcima? Ja kad dođem u Gradsku upravu, to će biti izgrađeno i to prije obilježavanja 25 godina od kraja rata.

NN: Bilo je nekakvih trzavica u SzP-u, čak ste jednom bili rekli da nećete biti kandidat ako se neke stvari ne riješe, pa problemi u Trebinju... Koliko je uopšte SzP jedinstven?

ČAVIĆ: Mi smo apsolutno jedinstveni. Sve to je proizvod medija koji glorifikuju režim Milorada Dodika. Ja imam apsolutnu podršku SzP-a, ali i brojnih organizacija i građana s kojima sam svakodnevno u kontaktu. A od građana sam svašta čuo. Bitna mi je podrška stranaka iz SzP-a, ali i ostalih koji su spremni da me podrže. A suštinski, najbitnija mi je podrška građana, a zaključio sam iz svih tih kontakata da je imam. Građani žele promjene.

Pobjeda u Banjaluci od suštinskog je značaja

NN: Banjaluka je najveći grad u RS, kakve su reperkusije ishoda izbora na republički nivo i opštu političku dinamiku?

ČAVIĆ: U svakom glavnom gradu je od suštinskog značaja ko je pobijedio. U političkom smislu, Banjaluka nije koristila svoje resurse. Kad ste čuli da su ovi iz Gradske uprave podnijeli bilo kakvu zakonodavnu inicijativu parlamentu da bi riješili neku normu koja ograničava razvoj grada? Recite mi jedan takav primjer iz vremena kad je predsjednik Skupštine bio Igor Radojičić? A dok je on bio predsjednik, donošeni su zakoni koji su proizveli posljedice da se zemljište Poljoprivredne škole otima od Banjaluke, a to je Zakon o stvarnim pravima. Kao poslanik upozoravao sam da će biti takve posljedice. To sve radi ista ta struktura.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije