Intervju

Čubrilović: Ponude za koridor 5c do kraja novembra

Čubrilović: Ponude za koridor 5c do kraja novembra
Čubrilović: Ponude za koridor 5c do kraja novembra

RS će u izgradnju koridora 5c kroz RS ući kroz projekat javno-privatnog partnerstva, rekao je Nedeljko Čubrilović, ministar saobraćaja i veza RS.

"Do 30. novembra čekamo ponude. Kad prispiju, a zasad možemo reći da su zainteresovane najveće evropske firme, može se očekivati da će biti barem dvije ponude. Poslije toga stručna komisija će sjesti i vidjeti s kojom firmom ćemo voditi pregovarački postupak", rekao je Čubrilović.

NN: Nedavno ste se vratili sa važne međunarodne konferencije u Dubrovniku. Šta ste tamo dogovorili?

ČUBRILOVIĆ: To je bila konferencija o finansiranju transporta infrastrukture na zapadnom Balkanu i jugoistočnoj Evropi. Prisutno je bilo preko 20 zemalja iz jugoistočne Evrope, Velike Britanije drugih zemalja, na nivou ministara, zamjenika ministara i direktora transportnih korporacija. Bili su prisutni veliki finansijeri kao što su Svjetska banka, Evropska banka za obnovu i razvoj, Evropska investiciona banka, kao i najpoznatije konsultantske kuće u svijetu. To je bio skup visoko stručnog nivoa. Cilj je bio kako u uslovima ekonomske krize na bazi javno-privatnog partnerstva investirati u infrastrukturu i sa kojim rizicima.

NN: Šta je RS predstavila na toj konferenciji?

ČUBRILOVIĆ: Ja sam imao čast da predstavim projekat izgradnje putne infrastrukture u RS sa prioritetima koje smo mi postavili prije nekoliko godina. Moram reći da smo to uradili dosta organizovano bez obzira na našu početnu neukost u toj oblasti. Ranije smo imali jedan sistem koji nije imao rizik u javnim ulaganjima. Plastično se to može pokazati na primjeru gradnje mosta kod pivare u Banjaluci, vi se možda ne sjećate toga. Voda je iz nekog razloga odnijela cijelu konstrukciju mosta. Šteta je bila milion maraka, a niko nije odgovarao. Ni investitor, ni izvođač, ni nadzorni organ, ni oni koji su radili studije. Sa rizikom se uopšte nije računalo. To danas nije dopustivo.

NN: U kom smislu su se stvari promijenile?

ČUBRILOVIĆ: Pa, evo, danas priprema za izgradnju traje barem dvostruko duže od same izgradnje. A traženje novca traje gotovo koliko i vrijeme izgradnje. Vrlo je važno kod podjele rizika da se stekne povjerenje između javnog i privatnog partnera, ako govorimo o ovom obliku izgradnje. Najbitniji u svemu ovome su politička stabilnost, politička odluka zajednice i racionalnost u prisustvu rješavanja problema, ali i strpljivost i realnost u procjeni. Osim toga, bitni su i zakoni u oblasti javno-privatnog partnerstva. RS je imala kontinuitet u svemu ovom. Došli smo do zakonskih rješenja. Imamo iskustva u pregovorima.

NN: Imali smo slučaj "Strabaga", koji je trebalo da gradi autoput…

ČUBRILOVIĆ: Da, nažalost, nismo uspjeli sa "Strabagom", sjećamo se da je trajalo to godinama. Ali i u jednoj Francuskoj, u kojoj je ovo iskustvo staro više od 20 godina, u jednoj godini dođe i više od 250 propadanja tih pokušaja stvaranja ugovora na bazi javno-privatnog partnerstva. Takvi slučajevi vas ne smiju obeshrabriti. Ali ni vaši zahtjevi na bazi javno-privatnog partnerstva ne smiju biti nerealni. Apsolutno povjerenje na realnom nošenju rizika javnog i privatnog partnera mora postojati. I naravno, moraju se poštovati smjernice i procedure banke. Sa zadovoljstvom moram reći da je RS postigla taj nivo svijesti i načina na koji je pripremala svoje projekte, mogu da joj pozavide sve zemlje jugoistoka Evrope.

Po pitanju javno-privatnog partnerstva RS je ispred FBiH, koja je unaprijed rekla da će koridor 5c graditi po uslovima koje mi dogovorimo

NN: Koji ste projekat predstavili na konferenciji?

ČUBRILOVIĆ: Naš projekat je predstavio "Deloitte", naš konsultant. Mi smo predstavili dionicu koridora 5c kroz RS, koja ima, kao što znate, 46 kilometara, a vrijednost gradnje je oko 350 miliona evra. Ako se zna podatak da jedna Hrvatska, koja je sigurno ispred nas, ima samo dva projekta na bazi javno-privatnog partnerstva, i to se cijeni kao njihov veliki uspjeh, onda se može bez ikakve sumnje reći, s obzirom na situaciju u kojoj je BiH, da je RS daleko ispred FBiH. Ako dođemo u poziciju da pregovaramo projekat Doboj - Vukosavlje, FBiH je unaprijed rekla da prihvata da pod istim uslovima radi Doboj - Zenica. To vam sve govori.

NN: Da li je to prvi projekat te vrste?

ČUBRILOVIĆ: Jeste. Ovo do sada je rađeno čisto na bazi javnih nabavki i zaduženja. Tu spada i Prnjavor - Doboj.

NN: U kojoj smo fazi onda u vezi sa koridorom 5c?

ČUBRILOVIĆ: Ovako, rapisan je poziv za javno-privatno parterstvo. Do 30. novembra čekamo ponude. Kad prispiju, a zasad možemo reći da su zainteresovane najveće evropske firme, može se očekivati da će biti barem dvije ponude. Poslije toga stručna komisija će sjesti i vidjeti s kojom firmom ćemo voditi pregovarački postupak. Mi moramo graditi puteve zbog privrednog razvoja naše regije. Mislim da smo na dobrom putu na rješavanju ovih pitanja, bez obzira na globalnu krizu.

NN: Dokle smo stigli sa Doboj - Banjaluka?

ČUBRILOVIĆ: Trebamo potvrdu Evropske investicione banke za dio od Prnjavora do Banjaluke. Definitivno će oni finansirati ovu dionicu. Očekujemo u novembru da ćemo moći raspisati tender za izvođenje radova. Što se tiče Prnjavor - Doboj, pripreme su otpočele i tu imamo zatvorenu finansijsku konstrukciju.

NN: Most na Savi?

ČUBRILOVIĆ: Imao sam priliku da razgovaram sa zamjenikom ministra prometa i pomorstva Hrvatske gospodinom Antešićem. Nisu još pozicionirali budžetsku stavku da bi mogli ići u raspisivanje tendera jer su različiti uslovi tendera od toga kako će to biti finansirano, sa koje budžetske stavke. Za sedam do deset dana on očekuje da bude sve poznato kod formiranja njihovog budžeta. On nešto očekuje i od fondova EU na koje Hrvatska ima pravo. U odnosu na onaj prethodni dogovor u Zagrebu sa malim kašnjenjem moći će se raspisati tender. Vjerujemo da će izvođač moći da startuje početkom građevinske sezone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije