Intervju

Dane Malešević: Povezaćemo škole i privredu

Dane Malešević: Povezaćemo škole i privredu
Dane Malešević: Povezaćemo škole i privredu

Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture RS, u intervjuu za "Nezavisne novine" najavio je da predstojeća reforma obrazovanja sa sobom nosi i povećanje odgovornosti svih u ovoj oblasti, kao i veće kontrole zaposlenih u školama i ostalim obrazovnim institucijama.

Najavio je i aktivnosti na povećanju obuhvata djece predškolskim  obrazovanjem.

NN: Na koji način će biti sprovedena reforma obrazovanja koja je najavljena?

MALEŠEVIĆ: Radna grupa za reformu obrazovanja upravo radi na izradi strategije razvoja obrazovanja za period 2015 - 2020. godine, kojom će biti definisani strateški pravci razvoja obrazovnog sistema.

Reforma podrazumijeva unapređenje i poboljšanje kvaliteta u svakom segmentu obrazovanja.

NN: Šta podrazumijeva reforma za svaki segment obrazovanja?

MALEŠEVIĆ: U predškolskom obrazovanju cilj je povećanje obuhvata djece između tri i šest godina predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem, stručno usavršavanje vaspitača, preispitivanje studijskih programa za obrazovanje vaspitača s ciljem unapređenja kvaliteta predškolskog obrazovanja i uključivanje djece s poteškoćama u razvoju u predškolske ustanove. U osnovnom obrazovanju cilj je zadržati visoku stopu obuhvata djece obaveznim devetogodišnjim osnovnim obrazovanjem, kao i povećati obim i kvalitet usluga za djecu sa smetnjama u razvoju u saradnji s lokalnim zajednicama te institucijama zdravlja i socijalne zaštite. Neophodna je i veća podrška nadarenim i talentovanim učenicima.

NN: Da li će reforma podrazumijevati povećanje kvaliteta nastavnog kadra?

MALEŠEVIĆ: Sigurno da je potrebno uspostaviti sistem osiguranja kvaliteta. To znači da treba povećati nivo odgovornosti i mehanizme kontrole rada zaposlenih, stručnih organa i organa upravljanja i rukovođenja za vaspitno-obrazovni rad i sveukupno poslovanje škole, kao i dodatne mehanizme za monitoring kvaliteta nastave i povratnih informacija od strane učenika, roditelja i nastavnika. Nema unapređenja bez unapređenja opštih i profesionalnih kompetencija nastavnika, stručnih saradnika i rukovodilaca škola.

NN: Šta je planirano reformom srednjeg obrazovanja?

MALEŠEVIĆ: Ovdje će posebna pažnja biti posvećena uvezivanju obrazovanja s privredom i uspostavljanju partnerstva između škola i privrede. Planiramo podizanje kvaliteta, stvaranje boljih uslova za izvođenje praktične nastave, kontinuirano praćenje i vrednovanje nastavnih planova i programa za sva zanimanja i usaglašavanje s potrebama tržišta rada.

Sistem visokog obrazovanja treba da postane kompetentan dio evropskog prostora visokog obrazovanja, adekvatan za međunarodnu saradnju i pružanje međunarodnih usluga u neposrednom evropskom okruženju.

NN: Na koji način će biti sprovedeno rangiranje fakulteta?

MALEŠEVIĆ: Poštujući autonomiju fakulteta, zatražićemo od Rektorske konferencije RS, kao tijela u oblasti visokog obrazovanja u Srpskoj koje je nadležno da utvrđuje i zastupa zajedničke interese univerziteta i visokih škola, da pitanje međunarodne pozicioniranosti naših visokoškolskih ustanova uvrsti kao jedno od prioritetnih pitanja u svoje naredne aktivnosti.  Veći angažman na tom polju zatražićemo i od Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova RS.

NN: Šta će podrazumijevati sertifikacija profesorskih zvanja i kada to treba da počne da se sprovodi?

MALEŠEVIĆ: Slažem se da je potrebno uspostaviti sistem kontinuirane profesionalne obuke nastavnika u RS. Ministarstvo je 2014. godine izvršilo analizu zbirnih prosječnih ocjena u prethodnom obrazovanju za studente upisane na studijske programe na dva javna univerziteta, koja je pokazala da studenti na studijskim programima za obrazovanje nastavnika i profesora s osrednjim znanjem ulaze u jednu od najvažnijih profesija, koja zbog svoje specifičnosti spada u tzv. regulisane profesije i mora biti posebno zaštićena.

Dalji razvoj profesionalnih vještina i sposobnosti nastavnika je od krucijalne važnosti za osposobljenost cjelokupnog sistema da prati obrazovne reforme i kontinuirano unapređuje obrazovne politike.

NN: Na koji način će biti vršeno usklađivanje tržišta rada sa zanimanjima za koja se školuju učenici, da li su u planu neki novi profili u školama?

MALEŠEVIĆ: Na inicijativu Poljoprivredno-prehrambene škole u Prijedoru, Ministarstvo je odobrilo uvođenje novog zanimanja u struci poljoprivreda i prerada hrane, agro-turistički tehničar od naredne školske godine. Ministarstvo je takođe zaprimilo inicijative za uvođenje još nekih novih zanimanja, o čemu smo zatražili mišljenje fakulteta i društvenih partnera.

Razvijen je i prilagođeni nastavni plan i program za zanimanje frizer za učenike s oštećenjem sluha od školske 2013/2014. godine, kao i prilagođeni nastavni plan i program za zanimanje cvjećar - vrtlar za učenike s posebnim obrazovnim potrebama s lakom mentalnom retardacijom.

Zavod za slijepe i slabovide "Budućnost" Derventa pokrenuo je inicijativu za izradu nastavnog plana i programa za zanimanje fizioterapeutski tehničar za učenike oštećenog vida, koji su dobrih motoričnih te prosječnih i natprosječnih intelektualnih sposobnosti, za šta je već razvijen prilagođeni nastavni plan i program.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije