Intervju

Dane Malešević za NEZAVISNE: Mala matura zavešće red u školama

Dane Malešević za NEZAVISNE: Mala matura zavešće red u školama
Dane Malešević za NEZAVISNE: Mala matura zavešće red u školama

Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture RS, ističe da je u periodu od kada je na čelu ovog resora nastojao sa saradnicima rješavati prioritetna pitanja, a s tim u vezi su, kako kaže, definisani strateški pravci razvoja obrazovanja do 2020. godine, izmjene zakona u oblasti obrazovanja, predškolskog obrazovanja i vaspitanja.

U intervjuu za "Nezavisne" ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević govori i o otvorenim pitanjima u oblasti prosvjete i obrazovanja.

NN: U ovom trenutku je veliki problem u Centru za rehabilitaciju sluha i govora. Zašto su ti radnici obespravljeni i kako će Ministarstvo riješiti ovo pitanje?

MALEŠEVIĆ: Veoma mi je žao što je dugogodišnji problem finansiranja plata zaposlenih u Centru eskalirao štrajkom glađu gospođe Nade Dakić. Lično sam se zauzeo da se ovo pitanje što prije riješi. Dobio sam obećanja od gradonačelnika Banjaluke da će u narednih nekoliko dana biti uplaćen cjelokupan iznos zaostalih plata radnicima Centra, koji se finansira iz tri izvora (Ministarstvo prosvjete i kulture RS, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS - FZO RS i grad). Uspio je da registruje djelatnost zdravstvene zaštite, odnosno specijalističke ambulante za liječenje, zdravstvenu njegu i rehabilitaciju i time otkloni zakonske prepreke za sklapanje ugovora sa FZO RS i realizaciju isplate.

NN: Prije nekoliko dana (25.10.) su Vam pisali i studenti povodom ukidanja budžeta onima koji nisu bili na budžetu a stekli su to pravo nakon položenih svih ispita u propisanom roku. Kako će Ministarstvo reagovati na njihove zahtjeve u pismu?

MALEŠEVIĆ: Promjena statusa studenata regulisana je internim aktima i Statutom Univerziteta u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju Republike Srpske, a Pravilnikom o promjeni statusa i rangiranju studenata Univerzitet bliže uređuje uslove i kriterijume za promjenu statusa studenta, kao i način i postupak formiranja rang-liste kandidata za upis u narednu godinu studija. Stav Univerziteta je da se sa budžeta finansiraju najbolji studenti.

NN: U prethodnom periodu bilo je dosta tema koje su otvarane, a koje su na neki način imale kompromitujući karakter poput dodatnog odjeljenja u Medicinskoj školi, zbog čega je tražena i Vaša ostavka... Kako ste tada, a kako sada gledate na to?

MALEŠEVIĆ: Rješavajući pojedinačne molbe učenika dao sam saglasnost uzimajući u obzir određene okolnosti i vodeći se time da donosim odluke u najboljem interesu učenika. S obzirom na veliku zainteresovanost, nastojao sam da izađem u susret roditeljima i učenicima. Republička prosvjetna inspekcija je 10. septembra 2015. godine izvršila kontrolu upisa i utvrdila da je sve urađeno u skladu sa zakonom. Moja namjera je bila da pomognem učenicima koji su nam se obratili molbama, nisam ostvario bilo kakvu ličnu korist formirajući dodatno odjeljenje. Vjerujem da će uvođenje male mature u obrazovni sistem doprinijeti zavođenju reda kada je u pitanju upis učenika u srednje škole.

NN: Kod pitanja bosanskog jezika postoje inicijative da se uz uvođenje jezika bošnjačkog naroda preimenuje i srpski jezik u jezik srpskog naroda, odnosno hrvatski jezik u jezik hrvatskog naroda. Da li je to, po Vama, prihvatljivo?

MALEŠEVIĆ: Za mene kao ministra prihvatljivo je samo ono što je u okviru Ustava RS i zakonskih okvira u oblasti obrazovanja, a u Ustavu RS je utvrđeno da su: "Službeni jezici Republike Srpske: jezik srpskog naroda, jezik hrvatskog naroda i jezik bošnjačkog naroda". Prema tvorbenim pravilima srpskog jezika, jedino je moguće tumačenje jezika po narodu, kako je i Ustav RS propisao, a nikako prema nazivu države u kojoj taj narod živi. Ne namećemo mi nikome kako će zvati svoj jezik, ali ne može ni nama niko nametati da taj jezik zovemo onako kako ga oni zovu. Veoma je važno da svu energiju usmjerimo na zaštitu i očuvanje srpskog jezika, jer jezik i pismo su naše najveće kulturne tvorevine, koje smo dužni sačuvati, u interesu očuvanja sopstvenog kulturnog identiteta. Učenici bošnjačke nacionalnosti u odjeljenjima koja ispunjavaju uslove za izučavanje nacionalne grupe predmeta uče jezik bošnjačkog naroda, a nastava iz nacionalne grupe predmeta realizuje se u 21 osnovnoj školi u RS. U školskoj 2014/15. godini 2.190 učenika izučavalo je nacionalnu grupu predmeta, dok je 6.771 učenik izučavao islamsku vjeronauku. Sasvim je drugačija slika kad je riječ o učenicima srpske nacionalnosti u Federaciji BiH. Izučavanje nacionalne grupe predmeta jedino je ispoštovano u Grahovu i djelimično u Drvaru.

NN: Koliko djece iz RS ide u Istraživačku stanicu Petnica i kakvu imaju podršku Ministarstva?

MALEŠEVIĆ: Ministarstvo putem Republičkog pedagoškog zavoda podržava odlazak učenika na međunarodne olimpijade iz oblasti matematike i fizike. Milicu Đukić, koja je ovogodišnji dobitnik bronze na Međunarodnoj olimpijadi iz matematike, koja je održana na Tajlandu, nagradili smo dodatno laptopom. Biće joj omogućena i stipendija Ministarstva. Nastojimo da na ovaj način podržimo izvanredne uspjehe naših učenika. Jedna od mjera koje smo predvidjeli Strategijom razvoja obrazovanja jeste definisanje podrške nadarenim učenicima. Predvidjeli smo veću individualizaciju nastave i primjenu sredstava i posebnih programa kroz takmičenja, nagrade, stipendije, istraživačke kampove, posjete naučnim centrima, izložbe... Jedna od važnijih mjera je i stvaranje uslova za početak rada centra za mlade talente.

Organizacione promjene u Pedagoškom zavodu

NN: Koji su planovi i prioriteti u narednom periodu?

MALEŠEVIĆ: Nastojaćemo osnažiti vaspitnu ulogu škole, radićemo na analizi nastavnih planova i programa..., a kako bi se uradile kvalitetne pripreme za njihove izmjene i dopune za 2016/17. godinu. S obzirom na to da bi Republički pedagoški zavod bio angažovan i na izmjeni nastavnih planova i programa i na realizaciji stručnog usavršavanja nastavnika, ova ustanova treba pretrpjeti organizacione promjene i ne treba da vrši inspekcijske kontrole jer to radi Prosvjetna inspekcija, već da se bavi razvojem predškolskog, osnovnog i opšteg - gimnazijskog obrazovanja i priprema i provodi malu maturu. Razmatramo ideju o osnivanju centra za stručno obrazovanje, a u visokom obrazovanju radimo na donošenju novog zakona kojim će biti unaprijeđene procedure licenciranja ustanova i studijskih programa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije