Intervju

Darko Ćulum za "Nezavisne": Nema povećanja plata policajcima

Darko Ćulum za "Nezavisne": Nema povećanja plata policajcima
Darko Ćulum za "Nezavisne": Nema povećanja plata policajcima

Sve je manje slučajeva koji se odnose na primanje mita, a prošle godine su dva policajca zbog toga kažnjena, tvrdi Darko Ćulum, direktor Policije RS.

U intervjuu za "Nezavisne" Ćulum kaže da, kad je riječ o njihovom radu, uvijek može bolje, ali da su zadovoljni.

"Imamo povoljno stanje bezbjednosti, a statistika pokazuje da smo sigurno najbolji u regionu", tvrdi Ćulum.

NN: Mogu li policajci u RS biti zadovoljni platama i uslovima rada?

ĆULUM: Bio bih srećan kad bi se plata policijskom službeniku mogla povećati, ali, jednostavno, situacija u državi i društvu je takva da zasad za to nema mogućnosti. Sigurno smo zadovoljni što su primanja redovna i to je zasad najbitnije. Vlada RS ima razumijevanja kad je u pitanju policija i njeno opremanje, odnosno nabavka vozila, policijske opreme, sredstava za rad policije. Nabavili smo nove mobilne radare, a sada ide nabavka stacionarnih radara i jedan dio opet mobilnih radara.

NN: Ali, plate nisu mijenjane od 2008. Zašto nije traženo povećanje?

ĆULUM: Mi povećanje tražimo, ali svjesni smo i situacije, ekonomske krize. Naši policajci imaju veće plate od policajaca u zemljama okruženja, ne svim. Na primjer, naš policajac ima veću platu od kolege u Srbiji.

NN: Pa, postoji li bojazan da će policajci nezadovoljstvo platama nadomjestiti uzimanjem mita, pogotovo jer je stupio na snagu novi zakon u saobraćaju, koji je donio strože kazne?

ĆULUM: Ja moram istaknuti da je takvih slučajeva, koji se odnose na primanje mita, sve manje. Prošle godine imali smo samo jedan slučaj, gdje su dva policijska službenika procesuirana i kažnjena su četiri mjeseca sa 20 odsto odbitka od plate.

NN: To što je jedan slučaj zabilježen ne znači da se samo taj i dogodio.

ĆULUM: Radi se i na podizanju svijesti policijskog službenika o štetnosti takvih postupaka, a takođe Unutrašnja kontrola radi svoj dio posla. Sprovodimo i Projekat jačanja policijskog integriteta. S tim su upoznati svi rukovodioci u MUP-u, i to se prenosi na policijske službenike. Druga stvar, mi nabavljamo i nove uređaje, novu tehniku. Na primjer, izbjegava se subjektivan uticaj policajca na radare. Policajac programira i postavi mobilni radar, a uređaj sam evidentira prekršaje i prenosi ih direktno u bazu.

NN: Šta je bio motiv formiranja policijskih uprava umjesto dosadašnjih centara javnih bezbjednosti?

ĆULUM: Mi smo bili jedini ostali u regionu sa starim nazivima - centri javne bezbjednosti. Prelaskom na policijske uprave stanje se uglavnom nije promijenilo, ali ovakav način organizovanja trebalo bi da bude funkcionalniji, da se bolje pokriva teren i da se bolje odgovori svim bezbjednosnim izazovima.

NN: Je li ovakav način organizovanja jeftiniji ili skuplji?

ĆULUM: Malo skuplji, s obzirom na to da imamo tri nove policijske uprave i neka nova radna mjesta, ali to je neznatno.

NN: Britanci upozoravaju na eventualne nove terorističke napade u BiH, pa su čak neki srbijanski mediji to popratili naslovima koji su glasili "Teroristi napadaju RS". Jesmo li ugroženi?

ĆULUM: Republika Srpska nije ugrožena, ali opasnost i rizik postoje. Teroristički akti iz prošlosti nas upozoravaju na oprez. MUP RS je to prepoznao još prije dvije godine, kada je formirana Uprava za borbu protiv terorizma i ekstremizma tako da možemo odgovoriti zadatku što bolje.

NN:  Statistika o radu MUP-a RS je sve povoljnija iz godine u godinu. Može li bolje od toga?

ĆULUM: Uvijek može bolje, ali mi smo zadovoljni. Imamo povoljno stanje bezbjednosti, a statistika pokazuje da smo sigurno najbolji u regionu. Kod nas imate sedam-osam razbojništava na 100.000 stanovnika. U Evropi imate 40 do 200 razbojništava na 100.000 stanovnika. Mi imamo 10 ukradenih vozila na 100.000 stanovnika, a u Evropi je broj daleko veći. Što se tiče teških krađa, takođe je povoljna situacija.

NN: Šta je onda najveći teret policije i šta su prioriteti?

ĆULUM: Naš prioritet su borba protiv terorizma, odnosno sprečavanje i otkrivanje terorističkog djelovanja, zatim borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, te najtežih oblika privrednog kriminaliteta. Najveći teret su nam nerasvijetljena krivična djela iz prethodnog perioda, znači ubistva i teška ubistva. Uprava za borbu protiv organizovanog i teškog kriminaliteta intenzivno radi na svim neriješenim ubistvima.

Slučaj "Specijalci" čist kao suza

NN: Advokati nekadašnjih specijalaca, optuženih za pljačku 617.000 KM kod Gradiške, imaju ozbiljne zamjerke na prikupljene dokaze poput toga da nisu fotografisane oznake na dnu čaura, da razmjernici nisu pravilno postavljani i slično. Da li ste upoznati s tim?

ĆULUM: Odbrana uvijek nastoji da ospori dokaze koji su pripremljeni od strane policije i tužilaštva, to je njihov zadatak. Uvijek ima propusta, ali nisu suštinski da se krivično djelo ne dokaže. Ja mislim da je taj slučaj u potpunosti rasvijetljen, da postoji dovoljno materijalnih dokaza, a postoje i izjave dvojice izvršilaca koji su potpuno razjasnili situaciju i priznali izvršenje krivičnog djela. Pa ko to prizna nešto što nije uradio?

NN: Dakle, nema smetnji da u ovom slučaju bude izrečena osuđujuća presuda?

ĆULUM: Mislim da nema smetnji. Ne želim da utičem na sud i tužilaštvo, ali mislim da je slučaj u potpunosti razvijetljen. To znam iz iskustva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije