Intervju

Dr Goran Soldat: Cilj je da rastemo, ne da preživljavamo

Dr Goran Soldat: Cilj je da rastemo, ne da preživljavamo
Dr Goran Soldat: Cilj je da rastemo, ne da preživljavamo

Dr Goran Soldat, zamjenik generalnog direktora Kliničkog centra (KC) Banjaluka, ističe da svakodnevno umanjuju troškove poslovanja, te dodaje da je potrebno sistemsko rješenje da bi se KC dugoročno stabilizovao.

"Sistemsko rješenje je novi ugovor sa Fondom zdravstvenog osiguranja RS, te reprogram svih dugovanja KC-a", naglašava Soldat.

On kaže da je cilj KC Banjaluka da raste, a ne da preživljava.

NN:   Uspjeli ste da smanjite gubitak KC-a Banjaluka za 1,4 miliona KM, ali njegov dug i dalje je 150 miliona KM. Kako to planirate riješiti?

SOLDAT:   Mi godinu dana intenzivno sprovodimo niz mjera racionalizacije i svakodnevno umanjujemo troškove poslovanja. Vraćanjem plata u zakonske okvire, što je bio jedan od prvih poteza, neprodužavanjem nepovoljnih ugovora, boljom kontrolom potrošnje lijekova i medicinskog materijala, boljom organizacijom rada, uvođenjem mjernih instrumenata u prostore koje iznajmljujemo, umanjenjem rashoda za gorivo, reprezentaciju, kancelarijski materijal i mnogim drugim mjerama uspjeli smo da zaustavimo rast dugovanja i umanjimo gubitak. Za sve to vrijeme ne samo da nismo ugrozili garantovanu zdravstvenu zaštitu, nego smo poboljšali svoje usluge i povećali broj usluga Kliničkog centra. Međutim, kako bi se KC dugoročno stabilizovao potrebno nam je sistemsko rješenje jer 5.000 pacijenata koji dnevno prođu kroz KC ne mogu da se oslanjaju na našu domišljatost da učinimo da KC radi dan za danom.

NN:   Šta je sistemsko rješenje?

SOLDAT:  Sistemsko rješenje za funkcionisanje KC-a je novi ugovor sa Fondom zdravstvenog osiguranja (FZO) RS, te reprogram svih dugovanja KC-a. Mi se nadamo da će FZO uskoro potpisati novi ugovor prema prijedlogu koji smo poslali, u kojem je predviđen okvir od 93 miliona KM, koliko je minimum za funkcionisanje Kliničkog centra prema nivou zdravstvene zaštite koji je sada pacijentima garantovan zakonom.

NN:   Prema nekim informacijama, Fond je Kliničkom centru poslao ugovor čiji je okvir oko 67 miliona KM? Da li to znači da KC ipak može funkcionisati i sa mnogo manje novca?

SOLDAT:  Mi možemo napraviti da KC Banjaluka funkcioniše i za milion KM godišnje, ali to podrazumijeva da ćemo pacijente slati u inostranstvo na operaciju slijepog crijeva. Manje novca znači manji broj usluga, znači uskraćivanje pacijentima zakonom garantovane zdravstvene zaštite, znači degradiranje najveće bolnice u RS, te slanje pacijenata kući jer mi nemamo novca da ih liječimo. Ja nisam shvatio da je to bilo čija strateška odluka u RS. Ako nekad i bude, znam sigurno da ja, a vjerujem i ostali članovi sadašnjeg rukovodstva, u tome nećemo učestvovati. Zajednička obaveza svih nas u Ministarstvu, Fondu i Kliničkom centru je da obezbijedimo novac za najbolje liječenje naših pacijenata.

NN:   Da li to znači da je KC-u potrebna finansijska injekcija Vlade?

SOLDAT:  Ne. Kliničkom centru nije potrebna socijalna pomoć. Mi imamo resurse, znanje i opremu kojom možemo da zaradimo dovoljno novca da nabavimo lijekove i medicinska sredstva, platimo svoje ljekare i medicinsko osoblje te sve drugo što je potrebno da bi Klinički centar na najbolji način liječio svojih pola miliona pacijenata godišnje. Ono što nam je potrebno jeste da naše usluge budu adekvatno plaćene.

Godinu dana intenzivno sprovodimo niz mjera racionalizacije

NN:   I potrebni su vam krediti kako biste plaćali tekuće obaveze?

SOLDAT:  Vlada je odlučila da treba da dignemo kredite ukupne vrijednosti 17 miliona KM u prethodnih godinu dana kako bismo platili neke od obaveza i mi smo to napravili, jer su odluke Vlade za nas obavezujuće. Zahvaljujemo Vladi što je svjesna ozbiljnosti situacije i razumije da Klinički centar, bez obzira na sve probleme, ne smije da stane. Posebno nam je važno što Vlada takođe razumije da moramo naći sistemsko rješenje koje će dugoročno stabilizovati Klinički centar.

NN:   Pojedini mediji su pisali da ste izloženi pritiscima. Je li to tačno?

SOLDAT:  Ne znam za pisanja tih medija. Ja nikad nijednom novinaru nisam rekao ništa slično. Niko me nije natjerao da budem zamjenik direktora Kliničkog centra. Napravili smo veliki posao do sada i možemo da napravimo još mnoge sjajne stvari za Klinički centar. Sve što se dešava usput je manje važno. Dnevni izazovi ne smiju postati veći i važniji od misije koju imamo, a to je da održimo i razvijamo Klinički centar. Cilj je da rastemo, ne da preživljavamo.

NN:   Vlada je imenovala Komisiju za koordinaciju aktivnosti između Ministarstva zdravlja i KC-a. Da li vam to predstavlja problem?

SOLDAT:  To nam predstavlja zadovoljstvo. Cijeli niz otvorenih pitanja za čije rješavanje je neophodna puna intenzivna saradnja između Ministarstva i Kliničkog centra sada bi trebalo mnogo brže da bude riješen i to će u velikoj mjeri pomoći Kliničkom centru.

NN:   Već godinu dana radite uz redovne posjete policije Kliničkom centru. Predstavlja li vam to pritisak?

SOLDAT:  Ne. Ljudi rade svoj posao, kao i mi svoj. Svaki potez i svaka odluka u posljednjih godinu dana u Kliničkom centru doneseni su u skladu sa zakonima koji regulišu našu oblast i djelatnost, te u skladu sa najvišim interesima Kliničkog centra Banjaluka, tako da ne postoji nijedan razlog da nam pritisak predstavljaju policajci koji rade svoj posao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije