Intervju

Dragan Mikerević: Raskid koalicije sa SNSD-om greška

Dragan Mikerević: Raskid koalicije sa SNSD-om greška
Dragan Mikerević: Raskid koalicije sa SNSD-om greška

Dragan Mikerević, član Glavnog odbora PDP-a, ocijenio je da je raskid koalicije PDP-a i SNSD-a greška i da će njegov ostanak u partiji zavisiti isključivo od ponašanja stranke i toga koliko bude imao širok politički prostor za djelovanje.

On je kazao da nema ništa protiv da PDP konstruktivno kritikuje Vladu RS, ali da "neće biti čovjek koji će podržati kritizerstvo bez podloge".

Mikerević smatra da su Dodik i SNSD u značajnoj mjeri unaprijedili poziciju RS i očekuje da će u Poslaničkom klubu PDP-a uspjeti da izdejstvuje konstruktivan stav prema Vladi RS, ali upozorava da će, ako to ne bude uspio, predstavljati problem "između njega i PDP-a''.

NN: Da li ste razgovarali sa predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom o prelasku u tu stranku, budući da se može čuti da ćete biti pojačanje u Klubu SNSD-a u Narodnoj skupštini RS?

MIKEREVIĆ: Nisam bio u kontaktu sa Dodikom u posljednje vrijeme, niti imam informacije da je neko iz te stranke izrazio interes za moje djelovanje u toj partiji. Niko me iz SNSD-a nije zvanično pozvao, nijedna partija ni stranka me nisu tražile, pa ni SNSD i Dodik. S druge strane, nisam vidio bar otvoreno da bi neko u PDP-u želio da ja što prije napustim PDP. Ne mogu da govorim o svojoj političkoj sudbini u ovom trenutku. Moja politička sudbina će zavisiti od toga koliko je širok politički prostor da se u PDP-u mogu izraziti različiti politički stavovi.

NN: Kakvi su Vaši odnosi sa Mladenom Ivanićem, liderom PDP-a?

MIKEREVIĆ: Imam dobre odnose sa Ivanićem. Imao sam neslaganja s njim, ali to nikada nije bio razlog da se prekine naša saradnja.

NN: Ukoliko, pak, iz SNSD-a zatraže da pristupite toj partiji, da li ćete pristati?

MIKEREVIĆ: SNSD ima veliki broj kadrova, pa sigurno da su i prenatrpani svim onima koji bi željeli ući u tu stranku. Morate da znate da ja imam dignitet i da ne želim, niti smijem da narušim svoj dosadašnji rad kako u politici, tako i u struci. Uvijek ću biti na tragu da podržim dobre stvari i djelovaću veoma konstruktivno kao opozicija. Nadam se da ću uspjeti u Poslaničkom klubu PDP-a izdejstvovati konstruktivan stav prema Vladi RS i njenim mjerama, ali ako to ne budem uspio, to će već biti problem mene i PDP-a. Ne mogu da predvidim poteze partije. Možda u partiji znaju nešto što ja ne znam.

NN: PDP je najavila da će biti žestoka opozicija, a Vi govorite o uspostavljanju balansa i konstruktivnom djelovanju. Nije li Vaš stav u kontradikciji sa stavom partije?

MIKEREVIĆ: Naravno da je ponekad dobra i kritika. Jasno diferencirana kritika može biti korisna Vladi, ali ako to pređe u kritizerstvo, onda neću biti čovjek koji će to podržavati. Moje djelovanje u partiji zavisiće od toga koliki bude demokratski okvir za izražavanje različitih stavova.

NN: Zbog čega je, kako kažete, greška raskid koalicije sa SNSD-om i namjeravate li se priključiti toj stranci?

MIKEREVIĆ: Odluke Glavnog odbora PDP-a me kao člana partije obavezuju, ali se u suštini duboko ne slažem s tim odlukama jer smatram da je u ovom trenutku bilo potrebno ostaviti PDP u poziciji političkog jedinstva. To je posebno bilo bitno u narednom periodu kada dolaze veliki izazovi, kada su ustavne promjene u pitanju. Čini mi se da nisam jedini koji se ne slaže s tim odlukama i s tog stanovišta je proizašla teza da bih mogao napustiti PDP. Lično mislim da niti sam ja neophodan PDP-u, niti je ko izrazio potrebu za mnom u nekoj drugoj partiji.

NN: Ostajete li u PDP-u ili odlazite?

MIKEREVIĆ: Mene niko nije tražio, niti me ko istjeruje. Moje odluke će zavisiti od odnosa koliko je PDP politički okvir u kojem se mogu izraziti različiti stavovi. Do sada je tako bilo u PDP-u. Ja sam član te stranke, ali ne mogu da kažem šta će biti sutra ili prekosutra. To je više pitanje za PDP koliki je demokratski i politički okvir da se izraze lična mišljenja i stavovi. Vrijeme će pokazati koliko te razlike mogu da opstaju u PDP-u. Ono što je sigurno i što se mene tiče - više neću zabijati glavu u pijesak i provoditi odluke za koje smatram da nisu na putu dobra ni Republike, ni partije. Do sada su se u PDP-u mogla izražavati demokratska mišljenja, ali vrijeme će pokazati da li će to biti moguće i u budućnosti.

NN: Čini se da niste bili protiv Dodika ni kada ste bili na poziciji premijera RS. Naime, dok ste bili premijer RS i tada ste govorili da bi tu funkciju Dodik dobro obavljao?

MIKEREVIĆ: Pozicija RS je u značajnoj mjeri unaprijeđena i s tog stanovišta velike zasluge pripadaju Dodiku i SNSD-u. Smatram da je učinjen značajan napredak u RS. To je neosporno. U tom pogledu Mladen Ivanić i PDP su ga bezrezervno podržavali i cijenim i dalje da treba dati podršku Dodiku. Mislim da je greška što se izlazi iz te koalicije sa SNSD-om. Ali, odluka većine u PDP-u je takva i ja kao član to poštujem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije