Intervju

Duraković: Novac od Srbije nije samo za Bošnjake

Duraković: Novac od Srbije nije samo za Bošnjake
Duraković: Novac od Srbije nije samo za Bošnjake

Ćamil Duraković, načelnik opštine Srebrenica, rekao je da su novac, odnosno donaciju od Srbije dobili svi narodi, a ne samo Bošnjaci, te da se nada da Aleksandar Vučić, premijer Srbije, nije mislio da se donacijom pretplati na ulazak u Memorijalni centar.

Nakon što je Organizacioni odbor zauzeo stav da je vrh Srbije nepoželjan u Srebrenici na komemoraciji u Potočarima, Duraković nije želio da konkretno odgovori na pitanje da li je zbog toga spreman vratiti donaciju od pet miliona evra koju je Srbija dala Srebrenici.

Govoreći o predstojećim lokalnim izborima Duraković u intervjuu za "Nezavisne" kaže da ne bi bilo dobro da neko ko negira genocid postane načelnik Srebrenice, a kada je riječ o jeziku bošnjačkog naroda, Duraković ističe da niko ne treba očekivati da se Bošnjaci odreknu svog identiteta.

NN: Zbog čega je državni vrh Srbije nepoželjan u Srebrenici?

DURAKOVIĆ: Stav Organizacionog odbora je da na komemoraciji u Potočarima nije poželjan niko ko negira sudski priznate činjenice o genocidu u Srebrenici. Državni vrh Srbije je i te kako poželjan na komemoraciji, no prije toga morao bi da javno prizna da je u julu 1995. godine Vojska RS u Srebrenici počinila genocid. Bez toga dolazak bilo koga u Potočare jednostavno nema smisla i ne mogu da shvatim nečiju želju da prisustvuje obilježavanju nečega što se prema njemu nije dogodilo, niti mogu razumjeti pobunu srbijanskih političara koji smatraju našu odluku nepravednom. Ako im je zaista želja da odaju počast našim žrtvama, ako zaista žele iskazati svoje poštovanje prema majkama, nek priznaju ono o čemu se slaže čitav civilizovani svijet.

NN: Ako državni vrh Srbije nije dobro došao, kako je onda novac države Srbije, odnosno donacija od pet miliona evra poželjna?

DURAKOVIĆ: Nadam se da Aleksandar Vučić (premijer Srbije) nije mislio da će se donacijom pretplatiti za ulazak u Memorijalni centar. Donaciju od Srbije je dobila Srebrenica i svi njeni građani, dakle i Srbi i Bošnjaci. Dom zdravlja i obdanište, koji su dobili dio donacije, nisu ustanove samo jednog naroda. Ako malo bolje pogledate infrastrukturne investicije, vidjećete da je većina njih realizovana u selima sa srpskim stanovništvom. Meni lično uvredljivo djeluju izjave srbijanskih zvaničnika očigledno uvjerenih da smo spremni istinu o genocidu prodati za pet miliona eura. Da budem sasvim jasan: ni pet ni 50 ni 500 miliona eura ne bi promijenilo naš stav. Neke stvari jednostavno nisu na prodaju.

NN: S obzirom na to da su zvaničnici Srbije nepoželjni, da li ste možda razmišljali da vratite novac koji je Srebrenici doniran?

DRUAKOVIĆ: Kao što sam rekao, pomoć građanima Srebrenice, pomoć namijenjena i Srbima i Bošnjacima, nije kupovina prava na negiranje genocida. Uvjeren sam da se sa ovim mojim stavom slažu i srbijanski političari, te da nemaju nikakve namjere da svojim sunarodnjacima iz Srebrenice oduzmu most, puteve ili novo obdanište.

NN: Koliko je od tih obećanih pet miliona evra stiglo u Srebrenicu i šta se trenutno radi s tim novcem?

DURAKOVIĆ: U opštinu su do sada stigla dva miliona, s tim da će tri miliona doći u narednom periodu kroz projekte koje će finansirati Vlada Srbije. Dva miliona smo dobili za saniranje deficita koji su u budžetu opštine izazvale štete od poplava 2012. i 2014. godine. Dvjesta hiljada smo namijenili za saniranje dugova Doma zdravlja. Sve teče po planu koji je odobrila Skupština opštine i to uz jednoglasnu podršku i srpskih i bošnjakih stranaka.

NN: Šta Srbija još treba da uradi pa da u Srebrenicu dođe uzdignute glave? Izvinjenje je bilo, neki su napadnuti u Srebrenici pa ništa, a vjerujem da ste svjesni da u skorijoj budućnosti niko od zvaničnika u Srbiji zločin u Srebrenici neće okvalifikovati kao genocid.

DURAKOVIĆ: Srbijanski političari nikada nisu stvari nazvali pravim imenom. Oni se dakle nisu izvinili za genocid. Ovih dana nas je Ivica Dačić (predsjednik SP i ministar spoljnih poslova u tehničkoj vladi Srbije) optužio za radikalizaciju stavova, no ja mislim da smo mi do sada bili jednostavno previše popustljivi. Dopustili smo da Boris Tadić postane miljenik međunarodne zajednice, a Vučić "mučenik" i da naše žrtve padnu u drugi plan. Popuštanje nas nije dovelo ni do čega. Genocid se u Srbiji danas sistematski negira. Aleksandar Vučić je u ponedjeljak rekao da vjeruje da sam ja prijatelj Srbije. Jesam u smislu da želim pomoći našim komšijama da se suoče sa svojom prošlošću jer bez toga Srbija nikad neće postati moderna evropska država kakvu Vučić, navodno, priželjkuje.

NN: Poprilično ste aktivni kada je riječ o problemu jezika, a nedavno ste rekli da djeca neće ići u školu dok se to pitanje ne riješi. Smatrate li da se na određeni način djeca zloupotrebljavaju u političke svrhe?

DURAKOVIĆ: Entitet RS zloupotrebljava djecu u izborne svrhe. Problema sa upisom bosanskog jezika nema u brojnim drugim opštinama u RS, niti ga je bilo u Srebrenici nakon prvog polugodišta. Žao mi je da zbog politikanstva vladajuće strukture entiteta ispašataju djeca, no pitanje jezika je isuviše bitno. Smatram da imamo pravo da očekujemo da će se ministarstvo odreći svojih političkih ciljeva dok istovremeno niko ne bi trebalo da očekuje od nas da se odreknemo našeg identiteta.

NN: Lokalni izbori su daleko, a već su krenule priče o izbornom inženjeringu. Hoće li ga biti i zašto u javnosti plasirate priču da bi bila katastrofa ukoliko bi srpski kandidat postao načelnik Srebrenice?

DURAKOVIĆ: Zabrinuti smo zbog izbornog inženjeringa, odnosno registracije državljana Srbije koji su napustili Srebrenicu sedamdesetih godina,  znamo da već sad postoje najave organizovanog transporta iz Srbije na dan izbora, postoje čak i navodi naših sugrađana iz Skelana da ovi lažni glasači dobijaju za svoj glas određenu svotu novca, ali nažalost Izborni zakon omogućava takve manipulacije. Postoje pokušaji srpskih političara da se pažnja javnosti preusmjeri na registraciju Bošnjaka, no mislim da je svakome jasno kakva je razlika između de facto stranih državljana i Srebreničana otjeranih u ratu koji redovno posjećuju Srebrenicu, čiji najmiliji su pokopani u Potočarima i koji se nadaju da će se, uz odgovarajući ekonomski ambijent koji nastojim stvoriti, jednog dana vratiti u svoje kuće.

NN: Da li ljudi koji za pobjedu srpskog kandidata kažu da bi bila strašna po Bošnjake i Srebrenicu imaju pravo da pričaju o pomirenju, suživotu i budućnosti?

DURAKOVIĆ: Bilo bi zaista loše da Srebrenicu vodi neko ko negira činjenice o genocidu, bez obzira na nacionalnost. No, negiranje genocida nije temelj srpskog identiteta. Brojni Srbi javno govore o tome da se u Srebrenici dogodio genocid i oni su naši sagovornici za priču o zajedničkom životu i budućnosti. I suživot i budućnost možemo graditi samo na istini. Mi smo spremni da krenemo naprijed, naprijed su krenuli i brojni Srbi. Sad čekamo još samo trenutak da za put naprijed budu spremni njihovi politički predstavnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije