Intervju

Dušan Torbica, povodom nagrade "Nezavisnih": Profesionalni pristup otvara vrata svih tržišta

Dušan Torbica, povodom nagrade "Nezavisnih": Profesionalni pristup otvara vrata svih tržišta
Foto: N.N. | Dušan Torbica, povodom nagrade "Nezavisnih": Profesionalni pristup otvara vrata svih tržišta
Dejan Tovilović

Dušan Torbica, predsjednik Uprave "Elnos grupe", ovogodišnji dobitnik nagrade za najboljeg privrednika u okviru manifestacije "Ličnost godine in memoriam Željko Kopanja", poznat je kao energičan lider domaćeg koncerna iz oblasti elektroenergetike, koji iz godine u godinu bilježi sve bolje rezultate u regiji i Evropi.

"Elnos grupa" je u protekle dvije decenije prešla izazovan put od porodične firme do kompanije koja ima više od 420 zaposlenih.

"Motivacija i potraga za uvijek boljim i inovativnijim rješenjem uz podršku porodice su sasvim sigurno ključni faktori svake dobre poslovne priče", kaže nam Torbica, sa kojim smo razgovarali o poslovnom putu "Elnos grupe".

NN: Kako doživljavate priznanje "Nezavisnih" za privrednika godine?

TORBICA: Moram istaći da ovogodišnju nagradu za najboljeg privrednika ne mogu da doživim lično. Smatram da je ona prije svega nagrada za sve zaposlene koji su vrijedno radili i razvijali poslovanje "Elnos grupe", i za moju porodicu koja mi je uvijek bila velika podrška pri svakom novom poslovnom koraku koji sam pravio. Ova nagrada je zaista lijepa potvrda našeg zajedničkog zalaganja.

NN: Šta je, po Vama, najveći uspjeh "Elnos grupe" i kako ste do njega došli?

TORBICA: Prije desetak godina naša vizija je bila da postanemo internacionalna elektroenergetska inženjering kompanija. Bili smo svjesni da to možemo postići samo ukoliko postoje spremnost, radna posvećenost i lična strast svih zaposlenih da svoje poslovne snove ostvarimo. Za svaki ozbiljan poslovni iskorak neophodno je da težite ka uvijek boljim i naprednijim rješenjima. Smatram da je to ispravan poslovni put koji na kraju mora da donese dobar rezultat. "Elnos grupa" je to uspjela, postali smo aktivan i uspješan subjekat i poželjan partner na evropskom tržištu znanja i tehnologija, sinonim za "know how". Danas smo dostigli ono što smo nekada priželjkivali. Naši projektni i operativni timovi izgrađuju i oživljavaju najsloženije nove tehnološke elektroenergetske infrastrukture širom Evrope, pozicionirali smo se među liderske kompanije u našoj oblasti djelovanja.

NN: Uspješno djelujete na evropskom tržištu. Koliko je ono zahtjevno i koliko se razlikuje od domaćeg i regionalnog?

TORBICA: I prije izlaska na međunarodno tržište njegovali smo profesionalni pristup modernim projektnim zahtjevima. Standardi rada su svuda univerzalni i ne razlikuju se mnogo od našeg regiona, pa naše prilagođavanje međunarodnoj dimenziji nije bilo toliko specifično ili zahtjevno. Otvaranju vrata međunarodnog poslovanja je sasvim sigurno doprinijelo i to što smo u radu uvijek primjenjivali nove tehnologije. Za uspjeh u našoj branši je jako važno posjedovanje izuzetno visokog nivoa inženjerskih znanja i poslovanje usklađeno sa striktnim procedurama projekt menadžmenta. Poslujući na ovaj način u godinama iza nas nismo zabilježili nijednu lošu referencu.

NN: Kakva je ovo bila poslovna godina za Vas i šta očekujete u narednoj?

TORBICA: Iza "Elnos grupe" je jako uspješna godina. Kompanija je u ovoj godini postala bogatija za nove članice u EU, u Sloveniji i Norveškoj. Realizacijom novih projekata učvrstili smo partnerstva i napravili veoma značajne iskorake na skandinavskom tržištu. Na regionalnom i domaćem tržištu sve više realizujemo projekte vezane za oblast obnovljivih izvora energije. Tako, na primjer, u Srbiji radimo projekat revitalizacije sedam mini-hidroelektrana za EPS, učestvujemo u revitalizaciju HE Zvornik, radimo i na prvom "zelenom" projektu u oblasti rudarstva u EPS-u, izradi odlagača 12.000, te izgradnji najvećeg vjetroparka na zapadnom Balkanu, VP Čibuk 1. Ponosni smo što smo dio domaćih projekata iz obnovljivih resursa kao što su izgradnja "Eko-toplane" Banjaluka, zatim dvije mini-hidroelektrane na području Gradiške i mini-hidroelektrane Bočac 2.

NN: Koji su to najveći problemi s kojima se suočavate u poslovanju i kako ih prevazići?

TORBICA: Teški ekonomski uslovi pred privrednike uvijek postavljaju velike izazove. Za realizaciju poslovanja potrebna je ekonomska, monetarna i svaka druga stabilnost, čime se naše područje ne može uvijek pohvaliti. Ipak, smatram da to samo znači da okolnosti u kojima radite morate da posmatrate sa većom dozom opreza. U ovakvim uslovima je jedna od ključnih stvari zadržati optimističan stav. Mi smo uvijek nastojali da svojim načinom rada potvrdimo da smo pouzdan partner koji nudi kvalitetna i ekonomična rješenja, koja mogu pomoći da unaprijede svoje poslovanje na efikasan način, što je u teškim vremenima možda i najvažnije. Svjesni smo da Vlada RS i resorno ministarstvo energetike rade na stvaranju povoljne klime za njihovu realizaciju, a mi kao "Elnos grupa" ćemo sasvim sigurno i u budućnosti biti kompanija koja svojim znanjem i rezultatima značajno doprinosi jačanju poslovnog imidža RS u regiji i Evropi.

NN: Kakvi su planovi kada je budućnost u pitanju?

TORBICA: Naš plan je da realizujemo profitabilan rast kompanije i postignemo energetski, ekonomski, ekološki i društveni napredak. Potencijalno je to učešće "Elnos grupe" u izgradnji novih hidropotencijala, kako za potrebe elektroprivreda RS i Srbije, tako i za privatne investitore, te kontinuitet saradnje sa "Elektroprivredom" i "Elektroprenosom BiH" u nastavku investicionog ciklusa. Jedan od naših poslovnih prioriteta je i zadržavanje dobrih radnih kadrova, inženjera i montera. Svjesni smo toga da samo uz vrijedan i obrazovan radni kadar firma može da ostvaruje dobre rezultate i uvijek ćemo ulagati u njihovo usavršavanje. Cilj nam je da u još većem obimu učestvujemo u projektima iz oblasti obnovljivih energetskih izvora, jer smatramo da je ovo energetski plan na kojem ćemo tek pokazati koliko znamo i umijemo.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije