Intervju

Edin Mušić: Nepostojanje vlade uvod u anarhiju

Edin Mušić: Nepostojanje vlade uvod u anarhiju
Edin Mušić: Nepostojanje vlade uvod u anarhiju

Edin Mušić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH i jedan od osmorice potpredsjednika SDA, poručuje kako je neminovno prevazilaženje krize i zastoja u Vladi FBiH i ovom entitetu.

"Pitanje rekonstrukcije Vlade prevashodno zavisi od ustavnih odredbi, ali i političkih principa onih koji bi trebali da to razriješe", kaže Mušić u intervjuu za "Nezavisne".
NN: Upravo teku razgovori lidera partija nove parlamentarne većine u vezi sa prekompozicijom, odnosno raspodjelom pozicija u izvršnoj vlasti. Da li su stoga realne najave o uspostavljanju nove vlade FBiH do 1. septembra?
MUŠIĆ: Još od 4. juna, od, po mom mišljenju, vrlo ishitrene odluke Predsjedništva DF-a, a zbog famozne uredbe koju je donijela federalna vlada, nastao je zaplet situacije u FBiH i nekim kantonima. To je bilo vrijeme kada je u BiH i Federaciji dolazilo do realnog poboljšanja stanja, promjenom političkog miljea, kako u zemlji tako i prema BiH. Ovaj potez, isforsiran isključivim stavovima uticajnih pojedinaca u DF-u, nije se očekivao. I tada su ministri iz DF-a u Vladi podnijeli ostavke, ali potpredsjednik FBiH iz DF-a, gospodin Dunović, to nije učinio. Jedna ostavka je prihvaćena od strane predsjednika FBiH, a tri još nisu. I ti ministri DF-a navodno ne dolaze na posao, i to predstavlja problem. Sada je prevazilaženje tog stanja neminovno i svi ozbiljni politički faktori bi trebalo da se uključe da se ovo pitanje riješi što prije.
NN: Dakle, ne možete mi u ovom trenutku direktno odgovoriti da li bi to mogao da bude 1. septembar?
MUŠIĆ: Ne volim nikada govoriti o datumima.
NN: Da li je, prema Vašem mišljenju, bolja bilo kakva vlada, a pri tom mislim na izvršnu vlast koja bi bila uspostavljenja sa "nategnutom" većinom, nego da je nikako nema?
MUŠIĆ: Ovo pitanje, dakle rekonstrukcija Vlade, prevashodno zavisi od ustavnih odredbi, ali i političkih principa onih koji bi trebalo da to razriješe. Struktura sastava Vlade je Ustavnom definisana, i ona mora da bude ispoštovana. Međutim, vaše pitanje o nepostojanju vlade je, po mom mišljenju, uvod u anarhiju, a anarhija je uvod u propast. Time je sve rečeno.
NN: Kako da Federacija napokon izađe iz ove dubioze; može li se okupiti širi blok stranaka na reformskim pitanjima koja su od suštinske važnosti za građane, a da se sva sporna pitanja barem privremeno ostave po strani?
MUŠIĆ: Ja uopšte ne vidim postojanje nekih velikih ključnih pitanja koja su nepremostivi problem unutar političkih čimbenika u BiH.
NN: Pa evo, novi Zakon o radu je jedno od takvih.
MUŠIĆ: To je isforisirano pitanje. Vidite, struktura ljudskih prava, njihova ustavna i zakonska uređenost, najbolji su barometar za to. Mislim da je naš problem u tome što na ukupan broj stanovnika imamo prevelik broj političkih subjekata, odnosno stranaka i pojedinaca koji nerealno pokušavaju na nađu prostora za sebe. A otvoren im je i prevelik medijski prostor, pridaje im se velika važnost. I smatram da bi tu trebalo naći mjeru, koje nema.
NN: Evo sindikati ponovo najavljuju velike proteste, čak i mogućnost generalnog štrajka, ukoliko novi Zakon o radu, koji sam maloprije pomenuo, zaživi u formi u kojoj je usvojen. Prijeti li Federaciji socijalna bomba?
MUŠIĆ: Kvalitet svakog društva mjeri se po tome kako mu je uređena socijalna oblast. Tako i ovo naše u Federaciji BiH, a time i samoj državi. Mi smo bili potpuno razrušena zemlja, koja je, po mom mišljenju, prerano ušla u tranziciju vlasništva i promjenu karaktera ekonomije. A sve to pomalo zaboravljamo. Imamo i neke svoje apsurde, što je pokazao i posljednji popis stanovništva. Recimo, broj stambenih jedinica u odnosu na broj domaćinstava u BiH veći je za oko 500.000. Zanimljivi su svi ti statistički podaci, jer smo jedan dan, po medijskim analizama, najsiromašnija i najjadnija nacija, a onda smo za nekoliko dana najugojenija nacija?!
Socijalnu oblast trebamo i moramo uređivati, ali bi dobro bilo i da se definišu i socijalni cenzusi i da se uvede jedan matični registar građana, koji bi, na neki način, preduprijedio određene devijacije koje sve reforme sa sobom nose.
NN: To je malo globalniji odgovor, ipak mi niste direktno odgovorili na pitanje da li Federaciji prijeti socijalna bomba? Šta će se sada dešavati s obzirom na najave sindikata?
MUŠIĆ: Ja to ne znam, to sve zavisi od sindikata. Ja mislim da Zakon o radu nije narušio prava radnika i da je on, na neki način, samo uvod u veću odgovornost, produktivnost i efikasnost rada. Tamo gdje zakon bude narušio određena prava, onaj ko je donio zakon sigurno će reagovati na sve te devijacije i riješiti ih.
NN: Mogu li predstavnici vlasti, na neki način, ubijediti desetine hiljada radnika, koji žive od mizernih plata ili ih nikako nemaju, da je novi zakon u njihovom interesu?
MUŠIĆ: Ovaj zakon jeste u njihovom interesu, u interesu je društva i mora se postaviti pitanje produktivnosti i efikasnosti rada. Mislim da, generalno, jako puno vremena i energije trošimo na bavljenje drugima. A desetak zakona koji treba da budu doneseni nakon ovoga, a to su zakoni o prvom zapošljavanju, o vezivanju radnog staža, o penzijsko-invalidskom osiguranju, i niz drugih, stvarni su odgovor na vaše pitanje kome, zapravo, ovaj zakon služi. Mislim da smo mi kao društvo vrlo odgovorno krenuli u tom smjeru.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije