Intervju

Esad Hećimović, novinar godine u izboru Nezavisnih: Iza medijskog rata se skriva politički sukob

Esad Hećimović, novinar godine u izboru Nezavisnih: Iza medijskog rata se skriva politički sukob
Esad Hećimović, novinar godine u izboru Nezavisnih: Iza medijskog rata se skriva politički sukob

Političko-nacionalni sukobi u BiH guraju medije u sukobljavanje, a ako se to ne spriječi vremenom će se izgubiti standardi i propašće generacije novinara, smatra Esad Hećimović, zamjenik glavnog i odgovornog urednika "Oslobođenja", koji je nedavno dobio nagradu za novinara godine "Nikola Guzijan", koju dodjeljuju "Nezavisne novine".

Hećimović se susretao s prijetnjama dok je istraživao vehabizam, a nedavno je potvrđeno da je iza njih stajao Mevlid Jašarević, osumnjičen za teroristički napad na Ambasadu SAD u Sarajevu. Hećimović govori o stanju u bh. medijima i tajnim sastancima s kolegama iz zemalja bivše Jugoslavije u istraživanju krijumčarenja oružjem. Ističe da u redakcijama nema osnovnih uslova za istraživačko novinarstvo, koje je rezultat ličnog zalaganja novinara.

NN: Koliko je teško i opasno baviti se istraživačkim novinarstvom?

HEĆIMOVIĆ: Mislim da je veći problem što nema elementarnih pretpostavki. Ključni kapital kojim raspolaže novinar jeste njegovo vlastito vrijeme koje ulaže na uštrb redovnog rada ili svoje porodice, društvenog života, slobodnog vremena. Koliko je tema zahtjevna više se posvećuje i više žrtvuje sebe. To postaje i opsesivno, zahtijeva potpunu predanost. U našim redakcijama nema prostora, vremena i kapitala kojim bi bio podržan takav rad. Kada razgovaram s novinarima žale se da bi voljeli više da rade istraživačko novinarstvo, ali nemaju dovoljno vremena ili ne mogu pokriti troškove.

NN: Istraživali ste i pisali i o vehabizmu, objavili knjigu "Garibi - mudžahedini u BiH 1992 - 1999". Jeste li imali neugodnosti?

HEĆIMOVIĆ: Posljednji primjer je prijetnja koju sam dobio u septembru prošle godine. Prijetnja je došla putem maila s jednog Facebook profila. Pošto je bila vrlo izričita, prijavio sam je policiji. Niko nije reagovao sve dok ta osoba koja mi je prijetila nije uhapšena kao osumnjičena u istrazi napada na američku ambasadu. Kada su u samoj sudnici izneseni dokazi da mi je prijetio, o tome su izvijestili samo "Nezavisne novine" i "Oslobođenje". Niko tome nije posvetio pažnju. Tužilac prijetnju kvalifikuje kao smrtnu prijetnju, a osumnjičeni je rekao da nije bila smrtna. Prijetnje te vrste, ne samo meni, se ignoriraju ili se umanjuje njihov značaj tako da sam razvio sposobnost, shvatio nužnost da moram sam da brinem o vlastitoj sigurnosti i poduzmem sve mjere koje su neophodne.

Kada su u sudnici izneseni dokazi ko mi je prijetio, o tome su izvijestili samo "Nezavisne novine" i "Oslobođenje"

NN: Ima li regionalne saradnje među medijima?

HEĆIMOVIĆ: Ima je, ali na novinarskom i profesionalnom principu. To znači da mi jako dobro sarađujemo kao osobe. Postoji toliko sukoba među medijima koji su podijeljeni po državnoj, nacionalnoj, etničkoj, političkoj liniji da mi ne možemo kao pojedinici prevazići sve te podjele i sukobe. Zato sarađujemo na projektima prekograničnog istraživačkog novinarstva. U mom primjeru je to krijumčarenje oružjem. Počeli smo zajednički rad u julu 2010. godine tako što smo se sastali na jednom jezeru blizu Zagreba kao turisti. Međusobno smo komunicirali zaštićenim e-mail adresama. Sastajali smo se na različitim mjestima na području bivše Jugoslavije kao privatne osobe. Nismo smjeli pokazivati ni pisati bilo šta o tome niti govoriti drugima jer je bilo suviše zainteresovanih u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH i Srbiji koji bi mogli da intervenišu i utiču na to istraživanje jer se radi o političkim elitama koje su i sad na vlasti, kao što je bio Janez Janša. Tek kada su naše kolege iz Slovenije bile spremne da objave prvu od tri knjige, onda smo krenuli svi zajedno. Radili smo duže od godinu. Informisao sam glavnu urednicu i dala mi je podršku, ali različita su iskustva svakog od kolega. Neki su morali prikrivati rad. Najveći problem je bio u Sloveniji pošto je Janša bio glavni kandidat na izborima, a veći dio materijala se odnosi na njega. Kolege u Sloveniji su dobile nagradu. Dobijaju i prijetnje smrću.

NN: Koliko novinari i mediji u BiH poštuju novinarske standarde i koliko zapravo znaju svoje obaveze iz etičkog kodeksa?

HEĆIMOVIĆ: Vjerujem da nije problem u novinarima pojedinačno i njihovoj edukaciji. Mislim da je veći i važniji problem u vlasničko-uredničkim strukturama koje vrše pritisak na novinare i guraju ih u sukobe u kojima možda ne bi bili. Veći problem su političko-nacionalni sukobi koji onda medije guraju u sukobljavanje. Ono što vidimo kao medijski rat je prikriveni politički sukob ili prikriveni međunacionalni sukob. Vremenom, kako ne budemo rješavali naš sukob, oni će toliko uvlačiti u sebe medije da neće postojati nikakvi standardi i generacije novinara, koje će u tome biti obrazovane, odgajane, formirane, neće znati za drugo novinarstvo. Razlika između novinarstva i ogovaranja je što postoje neka pravila u novinarstvu. U tom sukobu vlasnici i urednici tjeraju novinare da ta pravila ponište.

NN: Ima li u BiH slobodnih i nezavisnih medija?

HEĆIMOVIĆ: Naravno. Svaki od naših medija nastoji da ostvari jedan dio slobode koji može. Ne vjerujem da je bilo ko potpuno slobodan, ali svjedočimo svakodnevnoj borbi svih naših medija i novinara za ostvarivanjem takve slobode. To se izražava željom da mediji budu informativni i prenesu stvarnu informaciju ili da izraze neki stav koji bi bio protiv mržnje, podjela, poricanja profesionalnosti. Da nema te borbe ne bi ni vrijedilo baviti se novinarstvom.

Razlika između novinarstva i ogovaranja je što postoje neka pravila u novinarstvu

NN: Novinari često izvještavaju o ugroženim pravima drugih, a koliko se poštuju prava novinara?

HEĆIMOVIĆ: Veoma su ugrožena prava novinara u radnostatusnom smislu i niko ne brine o tome, za razliku od kraja osamdesetih godina, kada smo nastojali da razvijemo sindikalnu dimenziju organizovanja novinara. Moja prava će velikim dijelom biti zaštićena jer sam na nekoj nacionalnoj, državnoj razini i puno ljudi me zna. Problem je s novinarima u malim sredinama, gdje su izloženi potpunoj samovolji nekih kabadahija, lokalnih moćnika, koji smatraju da niko ne smije ni da pomisli nešto drugačije od onoga što on hoće. Tu dimenziju lokalnog novinarstva smo potpuno napustili, zaboravili, a bez nje nema pravog novinarstva. Naše kolege iz lokalnih medija su prvi izvor iz kojeg saznajemo šta se dešava u ostatku BiH i iz Sarajeva se prečesto ne vidi unutrašnjost Bosne. Obnavljanje snage lokalnog novinarstva bi doprinijelo demokratizaciji i stabilizaciji odnosa. Veliki broj novinara mi se žali na probleme, od uslova rada do ličnih primanja. To je ono čime se, uz duštveni tretman, obezvređuje ova profesija novinarstva i zbog čega većina kolega traži priliku da ode u glasnogovornike i savjetnike. Tako gubimo dobre novinare. Novinare tretiraju kao manje vrijedne, manje sposobne, manje obrazovane, ljude koji nemaju šta da rade pa su zato novinari.

NN: Na čemu sada radite?

HEĆIMOVIĆ: Uvijek radim više projekata. Volio bih da dovršim neke rukopise, kao što je moje istraživanje o tome šta se stvarno dešavalo u Srebrenici. Prvi rukopis sam objavio 1998. godine kao specijalno izdanje "Dana". S onim što sam uradio u međuvremenu vjerujem da imam dovoljno materijala da to oblikujem u knjigu.

Prijateljska podrška

NN: Prilikom dodjele nagrade "Nikola Guzijan" zahvalili ste predsjedniku Srbije Borisu Tadiću i njegovom bliskom saradniku Borislavu Stefanoviću. Na koji način su Vam oni pomogli?

HEĆIMOVIĆ: Prije godinu dana sam bio u teškoj životnoj opasnosti i oni su mi pomogli u toj situaciji, u mom liječnju. Operisan sam u januaru ove godine na VMA u Beogradu i Stefanović je sve vrijeme bio uz mene, davao mi je svaku vrstu podrške koja mi je bila potrebna, ali najvažnija podrška je da je bio uz mene u bolničkoj sobi. Posjetio me je i beogradski muftija, kojem sam takođe zahvalan. To su bile jedine dvije posjete koje sam imao, izuzev porodice. Sada sam dobro. Ljekari smatraju da sam se oporavio i da mogu da radim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije