Intervju

Fadil Novalić za "Nezavisne": Neće doći do raskida ugovora s MMF-om

Fadil Novalić za "Nezavisne": Neće doći do raskida ugovora s MMF-om
Fadil Novalić za "Nezavisne": Neće doći do raskida ugovora s MMF-om

Saradnja Vlada RS i FBiH imuna je na političke trzavice, kaže federalni premijer Fadil Novalić.

U pisanim odgovorima za intervju za "Nezavisne" tvrdi da će biti ispoštovan rok za ispunjavanje uslova iz pisma namjere za aranžman s MMF-om, ali i da bez aranžmana FBiH može "izvući" ovu godinu.

Zadovoljan je svojim radom, te saradnjom sa socijalnim partnerima, koji su pisali liderima stranaka nezadovoljni Vladom.

NN: Koji su najznačajniji dogovori s jučerašnje zajedničke sjednice vlada RS i FBiH? Koja je ruta brze ceste Sarajevo - Beograd najprihvatljivija za oba entiteta?

Novalić: Donijeli smo nekoliko zaključaka. Prije svega, obje vlade su složne da nastave donošenje zakona iz Reformske agende. Naglasak ćemo staviti na suzbijanje sive ekonomije jer je ovaj problem nemoguće riješiti bez međuentitetske saradnje. Za iduću sedmicu dogovoren je sastanak ministara poljoprivrede o zajedničkoj strategiji za zaštitu domaćih poljoprivrednika. Slični sastanci resornih ministara biće ubuduće održavani redovno. Kad je u pitanju autoput Sarajevo - Beograd zadužili smo nadležna ministarstva da izrade studije pa da na tom osnovu riješimo pitanje trase.

NN: Da li ste zadovoljni dosadašnjom saradnjom dvije vlade?

Novalić: Jako sam zadovoljan i veoma je bitno naglasiti da je naša saradnja imuna na političke trzavice između dva entiteta, pa i između stranaka iz kojih dolazimo. I ja i premijerka Željka Cvijanović smo svjesni da su ekonomija i razvoj ključni za stabilnost i prosperitet svakog građanina BiH bez obzira na to u kojem entitetu živi i radi. U stalnoj smo komunikaciji, radimo na harmonizaciji zakonskih rješenja, podržavamo se u ispunjavanju obaveza iz Reformske agende. Današnja sjednica je još jednom potvrdila da imamo jasan zajednički pravac i da ćemo se tog pravca držati i u budućnosti.

NN: Ko je, po Vašem mišljenju, krivac za blokadu u realizaciji aranžmana s MMF-om? Da li je FBiH ispunila uslove za dobijanje tranše ili je nešto ostalo i šta?

Novalić: Ne bih govorio o blokadi. U srijedu su predstavnici MMF-a razgovarali s ministricom finansija FBiH Jelkom Miličević i jasno je rečeno da rok za ispunjavanje uslova iz pisma namjere ističe krajem aprila i mi ćemo taj rok ispoštovati. Raskida sigurno neće biti. Federalna vlada je opredijeljena da MMF nastavi sa svojim angažmanom u BiH. On je bitan partner u započetim reformskim procesima i izuzetno cijenimo njegovu podršku, ne samo finansijsku, nego i savjetodavnu.

NN: Može li FBiH ovu godinu izvući bez aranžmana i, ako može, kako?

Novalić: Naravno da može. Aranžman MMF-a je samo dodatna kratkoročna pomoć održavanju fiskalne stabilnosti FBiH i nisu tačna pojednostavljenja da entiteti zavise od MMF-a. Od početka mandata sam svjestan da MMF neće biti u BiH prisutan zauvijek pa sam odmah krenuo u realizaciju srednjoročne i drugoročne strategije razvoja i ona danas, nakon dvije godine, donosi prve rezultate. Upravo su mjere iz ove strategije pravo rješenje naših ekonomskih problema. Aranžman je svakako dobrodošao iz razloga koje sam već naveo, ali i da ga kojim slučajem nema ne bi se dogodio nikakav finansijski kolaps Federacije.

NN: Zvaničnici Republike Srpske su optužili i da ne funkcioniše mehanizam koordinacije. Ko je kriv? Gdje je zapelo pa on još nije zaživio?

Novalić: Ni u ovom slučaju nema nikakve blokade. Uspostavljanje funkcionalnog mehanizma koordinacije je proces. Dosad su održani sastanci Komisije i Kolegija te je formirano savjetodavno tijelo Kolegija. Slijedeće sedmice planiramo sastanak, nakon kojeg će biti formirane i radne grupe koje su dio mehanizma.

NN: Socijalni partneri Vlade nisu zadovoljni Vladom i stanjem u FBiH. Poslodavci su pisali i liderima stranaka, ističući da je Vlada donijela odluke i zakone koji su dodatno pogoršali uslove poslovanja umjesto da se ispuni obećanje iz Reformske agende i poboljša poslovni ambijent. Čemu vode reforme na kojima radite?

Novalić: Moja vlada i ja imamo odličnu saradnju sa socijalnim partnerima i mislim da su najbolji dokaz toga dva izuzetno bitna zakona koje smo dogovorili u proteklom periodu, Zakon o radu i zakon o PIO. Ovako kvalitetnih riješenja sigurno ne bi bilo bez naših redovnih konsultacija i zajedničkog rada. Istina je da su poslodavci izrazili neslaganje s pojedinim zakonima, prije svega sa zakonima o porezima, no mi smo im predstavili tek prijedloge zakona i zajedno ćemo raditi na tome da se unaprijede. Ono što je u javnosti zanemareno, a što mene posebno raduje, je svijest poslodavaca da je fiskalna stabilnost FBiH prioritet, te njihove ideje kako možemo dodatno poboljšati poslovni ambijent. O ovim prijedlozima ćemo razgovarati i vjerujem da ćemo postići rješenja prihvatljiva za sve strane dijaloga.

NN: Vlada u posljednje vrijeme nema baš podršku parlamentarne većine, koju čine stranke iz kojih su i članovi Vlade. Posljednji primjer je zakon o PIO. Zašto dolazi do razmimoilaženja među strankama, pa i unutar iste stranke?

Novalić: Mislim da nedostatak podrške parlamentarne većine nije pravilo već izuzetak. Lično sam razočaran što je oboren baš zakon o PIO jer se radi o veoma bitnom zakonu i egzistenciji čak 400.000 građana. Ne smijemo tu egzistenciju dovoditi u pitanje zbog politikantstva pojednih stranaka. Zato je zakon opet u proceduri i parlament će ga razmatrati već sljedeće sedmice.

Nadam se da će poslanici poslušati penzionere, koji su izrazili ogromno nezadovoljstvo amandmanom Kluba hrvatskog naroda kojim se povećava bod za obračun visine penzije. Penzioneri su s pravom primijetili da bi povećanje boda donijelo veliki nesrazmjer između penzija sadašnjih i budućih penzionera. Da povećamo ovaj bod čitav penzioni sistem bio bi neodrživ, što bi u kratkom roku moglo dovesti i do zaustavljanja isplate penzija. Ovo je preozbiljno pitanje i tu nema mjesta za sakupljanje političkih poena i populizam.

NN: Zašto Vladi nije prihvatljivo smanjenje plata u organima vlasti, što je jedna od predloženih izmjena istoimenog zakona?

Novalić: Reforma javne uprave je veoma osjetljivo pitanje, od kojeg mi, za razliku od prethodnih vlada, nećemo bježati. Već smo krenuli u sistemsko rješavanje ovog problema. Vlada je na prošloj sjednici usvojila Informaciju Agencije za državnu službu FBiH o stanju u državnoj službi i javnoj upravi. Ovo je detaljna analiza na osnovu koje je Agencija pripremila smjernice za unapređenje reforme javne uprave i Akcioni plan 2017 – 2019. godina. Smjernicama je predviđeno, između ostalog, uređenje sistema plata. Neće biti nedodirljivih. Poslodavci i sindikati su izrazili spremnost da se odreknu određenih privilegija zarad ekonomskog oporavka. Na to moraju biti spremni i zaposlenici javne uprave, koliko god je javnost vjerovala da su zaštićeni. Nisu. Nemamo pravo tražiti solidarnost od drugih ako sami ne budemo solidarni.

Naš put je ispravan

NN: U kakvom ćete finansijskom, socijalnom i ekonomskom stanju ostaviti FBiH na kraju mandata?

Novalić: Prve dvije godine mog mandata možemo bez lažne skromnosti nazvati uspješnim. Realni porast BDP-a s krajem prošle godine je iznosio 2,41 odsto. Porasli su prihodi od direktnih poreza i doprinosa u 2016. godini za 6,17 odsto. Povećana je privredna aktivnost. Porasla je industrijska proizvodnja. Za građane je vjerovatno najrelevantniji podatak o porastu broja zaposlenih. Ima nedoumica oko brojeva jer koristimo dvije metode mjerenja, no još niko nije osporio činjenicu da je zaposlenih u FBiH znatno više, skoro 27.000 prema jednoj, 16.000 po drugoj metodi, i to prvi put nakon rata. Ove godine planiramo raditi još intenzivnije na poboljšanju poslovnog ambijenta, pripremili smo nekoliko veoma kvalitetnih zakona i mislim da će na kraju mog mandata statistika opet pokazati da je naš put bio ispravan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije