Intervju

Goran Salihović: Neću dozvoliti montiranje procesa

Goran Salihović: Neću dozvoliti montiranje procesa
Goran Salihović: Neću dozvoliti montiranje procesa

Tužilaštvo BiH je spremno procesuirati bilo koga i bilo šta, ali nikome neće montirati optužnice, tvrdi glavni tužilac ovog tužilaštva Goran Salihović.

"Možda kod nas nema Sanadera i možda je sve čisto, a možda su svi Sanaderi. Tek ćemo to vidjeti", ističe Salihović.

NN: Šta u godinu i po svog mandata smatrate najvećim uspjehom Tužilaštva?

SALIHOVIĆ:  Oživjeli smo Tužilaštvo i uspjeli ubijediti međunarodnu zajednicu i domaće institucije da se, ako hoće da se uhvatimo u koštac s ratnim zločinima, moraju pojačati naši kapaciteti. Smatrao sam da nam treba 200 tužilaca za ovaj broj predmeta i uspio ubijediti Vijeće ministara da nam da novac za određeni broj tužilaca, kao i od novca iz IPA fondova. Tako smo dobili 18 tužilaca. Uspjeli smo budžet povećati za 42 odsto. Radi efikasnije borbe protiv korupcije tražim još desetak tužilaca za te predmete.

NN: Uz angažman novih tužilaca, koliko je predmeta ratnih zločina okončano?

SALIHOVIĆ: U ovom momentu imamo 16 optužnica za ratne zločine i očekujemo da će ova godina biti još uspješnija u odnosu na prošlu, u kojoj je postignut najveći rezultat u zadnjih 10 godina. U zadnja tri-četiri mjeseca uradili smo dosta na procesuiranju odgovornih za ratne zločine počinjene nad Srbima; podignute su optužnice za zločine u Trnovu, kod Rogatice, u Odžaku, Orašju, Banovićima, Srebreniku, Živinicama... U ovoj godini očekujem daleko veći broj optužnica. Plan je da svaki tužilac donese pet odluka.

NN: Da li su među optuženima ljudi visokog stepena odgovornosti ili tek direktni izvršioci zločina? Glavni haški tužilac nedavno je kritikovao sporo procesuiranje najodgovornijih za ratne zločine.

SALIHOVIĆ: Pridružujem se kritici, no došao sam prije godinu, a to traje 10 godina. Ti predmeti, kategorije dva, u Hagu su bili godinama, pa su i kod nas stajali četiri-pet godina. Dao sam prioritet tim predmetima. Uvijek ću u tome podržati žrtve i tražiti odgovornost svojih tužilaca i poslaću ih disciplinskom tužiocu ako se stanje ne popravi. U ovoj kategoriji ima sedam-osam predmeta i obećavam da ćemo do kraja godine imati odluke o njima. To su veći zločini i na čitavom teritoriju  BiH imamo tih predmeta.

NN: Koje najteže predmete organizovanog kriminala i korupcije trenutno radite? Da li ste, nakon dopisa državnih revizora, naredili pokretanje istrage o nabavci ličnih karata i vozačkih dozvola, gdje državni revizori tvrde da je nezakonito sklopljen posao vrijedan 104 miliona KM?

SALIHOVIĆ: To je za nas predmet kao i svaki drugi. Formirali smo predmet od revizije i dali nalog da se on razmotri i donijećemo odluku da li ćemo ići u istragu. Nemam interesa nikoga da gonim, niti da nekoga branim. Ako bude elemenata, otvorićemo istragu. Ako bude dovoljno dokaza, dići ćemo optužnicu. U slučaju korupcije najveći predmet je "Kekerović". Naši građani se ne zadovoljavaju takvim predmetima, oni hoće ime! Međutim, nikad neću nikoga samo zbog imena procesuirati, niti dozvoliti montiranje procesa. To nećemo raditi ni pod čijim pritiskom, niti pod medijskim niti pod političkim pritiskom. Mogu biti zvučna imena, ali mi postupamo samo na osnovu dokaza.

NN: Nakon slučaja "Kekerović" uslijedio je slučaj "Pandora" i hapšenje bivšeg direktora UIO Kemala Čauševića. Šta je pokazala istraga - je li Čaušević bio "mozak" operacije u zloupotrebama, utajama i prevarama?

SALIHOVIĆ: Ne znam šta će iznijeti ova istraga. Tek je počela. Zasad sam zadovoljan. Kemal Čaušević u tom predmetu nije bitan, kao ni bilo ko drugi. Bitan je sistem funkcionisanja. Ovom smo akcijom to dobro presjekli jer se odlijevao ogroman novac.

NN: U polemici s ministrom pravde BiH u vezi sa Zakonom o platama u pravosuđu izjavili ste da se ovim Tužilaštvo stavlja pod kontrolu jer "političari znaju da će do kraja godine biti velikih optužnica". Stojite li još pri toj izjavi?

SALIHOVIĆ: Mnogima smeta neovisnost pravosuđa, kao i VSTV-a, za čijeg je predsjednika izabran Milan Tegeltija, za kojeg vjerujem da će biti izuzetan profesionalac kao i dosad i da nije pod političkim uticajem. Političari su setom zakona pokušali da biraju članove VSTV-a, pa glavnih tužilaca. Odlučivanje politike o izboru sudija i tužilaca značilo bi kraj pravosuđa.

NN: U susjednoj Hrvatskoj je procesuiranje bivšeg premijera Ive Sanadera postalo simbol borbe protiv korupcije. Da li ćete Vi u svom mandatu imati rezultat te vrijednosti kao slučaj "Sanader"?

SALIHOVIĆ: Spremni smo da procesuiramo bila šta i bilo koga. Možda kod nas nema Sanadera i možda je sve čisto, a možda su svi Sanaderi. To ćemo tek da vidimo. Koliko budemo mogli prikupiti dokaza, toliko ćemo i raditi. Neću nikome montirati, niti ima takvih pritisaka na mene.

NN: Jeste li zadovoljni istragom protiv predsjednika FBiH Živka Budimira u slučaju pomilovanja. Optužnicu ste podigli 2013. godine i još nije potvrđena?

SALIHOVIĆ: Nisam. Dobili smo potvrdu o pritvoru, ali se umiješao Ustavni sud i prvi put odlučivao o meritumu, a ne o povredama prava, što je presedan. Sud BiH je uradio nešto između; proglasio se nenadležnim. Ne mogu reći da je to politički uticaj preko Ustavnog suda, ali je čudno što Ustavni sud odlučuje o meritumu.

NN: Smatrate li čudnim što je Ustavni sud u obrazloženju, kada je ukinut pritvor Budimiru, naveo da su dokazi Tužilaštva u rangu "rekla-kazala"?

SALIHOVIĆ: To nije kritika na rad Tužilaštva BiH, nego na rad onog ko je pisao takvo obrazloženje jer to nije pravni jezik. Taj jezik je neprimjeren.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije