Intervju

Ibrišagić-Hrstić: Imamo način da zaštitimo standard građana

Ibrišagić-Hrstić: Imamo način da zaštitimo standard građana
Ibrišagić-Hrstić: Imamo način da zaštitimo standard građana

Maida Ibrišagić-Hrstić, ministarka trgovine i turizma RS, uvjerava da to ministarstvo, odnosno Vlada RS, može da preduzme mehanizme zaštite ukoliko se dese veća odstupanja u formiranju cijena proizvoda i usluga koje bi mogle negativno uticati na životni standard stanovništva.

"U skladu sa Zakonom o regulisanju cijena, Vlada može da propiše mjere neposredne kontrole cijena u slučajevima kada postoje opravdani razlozi za to", navodi ministarka.

Osvrćući se na stanje u turizmu, ona kaže da je loša zimska sezona, usljed vremenskih prilika na koje se nije moglo uticati, djelovala na pad prihoda na planinskim mjestima početkom godine. Ipak, kako dodaje, banjski turizam bilježi redovna povećanja.

"Očekujemo da će i poreske olakšice za seoska domaćinstva imati pozitivan uticaj na razvoj seoskog turizma u RS", kaže ona.

NN: Građani se zbog situacije u RS plaše poskupljenja osnovnih životnih namirnica. Postoje li opravdani razlozi za taj strah?

IBRIŠAGIĆ-HRSTIĆ: Formiranje cijena na tržištu je slobodno. Ministarstvo trgovine i turizma redovno prati i vodi evidenciju kretanja cijena osnovnih životnih namirnica i drugih proizvoda u RS. Prema trenutnim analizama koje se rade u Ministarstvu, nema znatnijih odstupanja u formiranju cijena. Ukoliko se dese veća odstupanja u formiranju cijena proizvoda i usluga koje bi mogle negativno uticati na životni standard stanovništva, Ministarstvo, odnosno Vlada RS, može da preduzme mehanizme zaštite.

NN: Ima li Vlada RS mehanizme da spriječi poskupljenja?

IBRIŠAGIĆ-HRSTIĆ: U skladu sa Zakonom o regulisanju cijena, Vlada može da propiše mjere neposredne kontrole cijena u slučajevima kada postoje opravdani razlozi za to. Jedan od načina je zadržavanje cijena na tačno određenom nivou u slučajevima vanrednih okolnosti, kakve smo imali nedavno. Pored toga, moguće je određivanje fiksne, najviše i najniže cijene, način formiranja cijena, davanje saglasnosti na cijene određenih proizvoda i usluga, kao i određivanje marže koja se primjenjuje prilikom formiranja cijena određenih proizvoda i usluga. Na snazi je Uredba o ograničavanju marže u prometu robe od 10 odsto na malo i osam odsto na veliko.

NN: Da li je bilo zloupotrebe situacije od strane trgovaca za vrijeme poplava i da li su ispoštovane mjere Vlade RS o neposrednoj kontroli cijena?

IBRIŠAGIĆ-HRSTIĆ: Tokom važenja Odluke o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena za proizvode i usluge od posebnog značaja za zaštitu životnog standarda stanovništva, uočene su nepravilnosti u pojedinačnim slučajevima. Radilo se o povećanju cijena osnovnih životnih namirnica i flaširane vode za piće, gdje su na licu mjesta inspektori Republičke uprave za inspekcijske poslove naložili otklanjanje nepravilnosti, odnosno izricali mjere stavljanja robe van prometa ili oduzimanja robe.

NN: Predsjednica Vlade RS je najavila reformu Robnih rezervi RS. U kojem smjeru će ta reforma ići, s obzirom na to da je jedna od takvih nedavno sprovedena?

IBRIŠAGIĆ-HRSTIĆ: Budući da su Robne rezerve RS javno preduzeće, sve odluke u vezi sa daljom organizacijom i oblikom poslovanja javnog preduzeća donosi Vlada RS. Sigurno je da će se tražiti najbolji model kojim će se omogućiti funkcionalno poslovanje Robnih rezervi.

NN:  Kako će se novonastala situacija u RS odraziti na turizam?

IBRIŠAGIĆ-HRSTIĆ: Loša zimska sezona, usljed vremenskih prilika na koje se nije moglo uticati, djelovala je na pad prihoda na planinskim mjestima početkom godine. Međutim, banjski turizam bilježi redovna povećanja, iz sezone u sezonu, tako da se i za ovu godinu može očekivati, prije svega, da "Banja Vrućica" ostvari značajne prihode. Isto tako, gradovi Banjaluka, Trebinje i Višegrad sa Andrićgradom, naše su najvažnije destinacije tokom ljetnih mjeseci, kao i nacionalni parkovi "Sutjeska" i "Kozara". Rafting na Tari i Vrbasu i drugi oblici avanturističkog turizma svakako su značajan turistički proizvod RS, od kojeg se može očekivati prihod. Očekujemo da će i poreske olakšice za seoska domaćinstva imati pozitivan uticaj na razvoj seoskog turizma u RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije