Intervju

Incko: Ne dozvolite da vam drugi biraju vlast

Incko:  Ne dozvolite da vam  drugi biraju vlast
Incko: Ne dozvolite da vam drugi biraju vlast

Valentin Incko, visoki predstavnik u BiH, za mnoge nenadano akreditirao se za posmatrača na predstojećim izborima, za koje mnogi smatraju da su ključni za budućnost BiH.

U intervjuu za "Nezavisne" Incko poziva građane da u što većem broju izađu na izbore i sami odluče o svojoj sudbini.

"S vašim glasom 12. oktobra ova zemlja se može vratiti na pravi put", poručuje visoki predstavnik.

NN: Prije nekoliko dana ste se akreditovali za posmatrača na predstojećim izborima. Šta Vas je ponukalo na taj, u najmanju ruku, neobičan potez za jednog diplomatu?

INCKO: Želim potcrtati značaj izbora kao elementa demokratije i htio sam dati svoj doprinos. Ako se sjećate, ja sam i na prošlim izborima obilazio općine u BiH gdje smo imali slabu izlaznost i podsticao ljude da izađu na birališta. Važno je da građani aktivno učestvuju u biranju svojih predstavnika. Dakle, dozvolite mi da iskoristim ovu priliku da još jednom pozovem sve birače u Bosni i Hercegovini da daju svoj glas i tako preuzmu kontrolu nad sopstvenom sudbinom. Nemojte ostati kod kuće. Ne dozvolite da vam drugi biraju vlast.

Ja ću obići nekoliko biračkih mjesta na dan izbora, ali više detalja će biti poznato kasnije, kada se približimo danu izbora.

NN: Sve je više indicija, ali i optužbi i pozicije i opozicije da jedni drugima pripremaju izbornu krađu. Kakav je Vaš stav o tome, da li je tako nešto uopće moguće s obzirom na to da će izbore posmatrati oko 8.000 domaćih i stranih aktivista?

INCKO: Mogućnost izborne prevare bit će umanjena samim prisustvom posmatrača, ali takva mogućnost uvijek postoji. Mi vjerujemo da će Centralna izborna komisija BiH uraditi svoj posao profesionalno i da će pozvati sve faktore uključene u izborni proces da urade isto. S velikom pažnjom ćemo pratiti glasanje na dan izbora.

NN: Vjerujete li da su ovo presudni izbori za budućnost BiH?

INCKO: Vjerujem da su svaki izbori važni, ali imam osjećaj da su baš ovi izbori posebno značajni, jer ovi izbori treba da budu prekretnica nakon koje ćemo vidjeti novu vrstu politike, u kojoj se interesi građana i zemlje kao cjeline stavljaju na prvo mjesto. Apsolutno vjerujem da je moguć novi pristup nakon ovih izbora. Nadam se da i građani imaju isti osjećaj. Oni imaju ulogu koju treba da odigraju, kao i odgovornost u kontroliranju političara u periodu nakon izbora. Siguran sam da niko ne želi da mu neko drugi bira odjeću, pa zašto biste onda dozvolili drugima da u ime vas prave politički izbor i tako odlučuju o budućnosti vas i vaše djece. Važno je da građani shvate značaj izbora. Zato organiziramo posjete kako bih podstaknuo ljude da izađu na birališta.

NN: Kada već govorimo o budućnosti BiH, nova Evropska komisija je privremeno ukinula resor komesara za proširenje. Kakva je to poruka za BiH?

INCKO: Mislim da je EU našla odličnog novog komesara u mom sunarodnjaku, gospodinu Johanesu Hanu. Ako se BiH uozbilji u vezi s ispunjavanjem uslova za evroatlantske integracije, imat ćete pouzdanog partnera u međunarodnoj zajednici, koji će vam pomagati pri svakom koraku. Tu nema dvojbe. Pravo pitanje je da li ćete vi izabrati političare i lidere koji mogu raditi zajedno i sarađivati na iznalaženju zdravih kompromisa ili ćete izabrati političare koji ne mogu raditi zajedno na postizanju potrebnih rezultata. Izbor je vaš. Nadam se da ćete napraviti pravi izbor.

NN: Mnogi su posljednjih mjeseci in(d)icirali da bi u nekim slučajevima ponovo trebalo da upotrijebite bonske ovlasti?

INCKO: Izvršne ovlasti visokog predstavnika ostaju. One su na raspolaganju u slučaju potrebe, ali njihova upotreba nije cilj. Cilj je da imamo organe vlasti koji u potpunosti poštuju Mirovni sporazum, rješavaju potrebe građana i rade na tome da zemlja ide naprijed prema evroatlantskim integracijama. Ono što bih želio reći ljudima je da snažno podstičem birače da 12. oktobra glasaju za pozitivne promjene, a ne da glasaju zbog osjećaja straha. Nađite one stranke i kandidate koji vam nude konkretne odgovore na pitanja kako misle rješavati veoma stvarne izazove sa kojima se suočavate, bez obzira na to da li je to nezaposlenost, korupcija, loše zdravstvo ili bilo što drugo što je vama važno.

S vašim glasom 12. oktobra ova zemlja se može vratiti na pravi put.

Pitajte političare o zatvaranju OHR-a

NN: Kada bi se napokon mogli stvoriti uslovi za ukidanje OHR-a? Šta je bh. vlastima preostalo da ispune iz paketa 5+2?

INCKO: Pitajte političare koje ste izabrali prije četiri godine, a poslije 12. oktobra pitajte novoizabrane političare. Oni su ti koji moraju ispuniti uslove za zatvaranje OHR-a, ne mi. Kao i u mnogo drugih područja, dosadašnji rezultati su loši.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije