Intervju

Ivanić: Nema prečeg posla od oporavka ekonomije

Ivanić: Nema prečeg posla od oporavka ekonomije
Ivanić: Nema prečeg posla od oporavka ekonomije

Mladen Ivanić, kandidat Saveza za promjene za člana Predsjedništva BiH iz RS, kaže da BiH stoji na mjestu na koje je došla prije osam godina, te da njeni susjedi Srbija, Crna Gora i Hrvatska daleko više napreduju nego ona.

"BiH mora da prati dešavanja u svom okruženju, a interes Republike Srpske je da prati politiku Srbije. To sada nije slučaj, a posebno u posljednjih nekoliko godina, za šta je odgovorna SNSD-ova vlast i u Republici Srpskoj i u Bosni i Hercegovini", kaže Ivanić.

NN:  Šta najviše zamjerate aktuelnom sastavu Predsjedništva BiH?

IVANIĆ:  Sama činjenica da smo dospjeli na dno evropskih zemalja znak je da su to loše radili. Svoj dio odgovornosti ne mogu izbjeći, niti pokriti bilo kakvim opravdanjem i bilo kojom pričom. Mene više zanima šta je mogao da uradi srpski član Predsjedništva i ono što mu zamjeram je činjenica da je on tamo bio stranački predstavnik SNSD-a, tačnije Milorada Dodika, a ne predstavnik srpskog naroda i Republike Srpske.

NN:   Vaš protivkandidat kampanju bazira na zaštiti RS u Predsjedništvu BiH, međutim Vi pričate drugu priču: dogovor, ekonomija, napredak, itd... Je l' mislite da na toj priči možete dobiti izbore?

IVANIĆ:  Ne pratim kampanju gospođe Cvijanović, a još manje njenu priču. Izbori su puno ozbiljnija stvar od "pričanja priče", kako ste Vi to nazvali. Izvinite, ako sam Vas razumio, zar gospođa Cvijanović ne govori o ekonomiji i napretku? Ako ekonomija nije naš prioritet, a šta onda jeste? Spreman sam da branim i štitim interese Republike Srpske kako sam to i radio svih ovih godina svog političkog djelovanja u Sarajevu i na tom poslu sam se kontinuirano dokazao. U ovoj zemlji ljudi zaista žive veoma teško i nema većeg prioriteta i prečeg posla od toga da se ekonomija oporavi, da se ljudima obezbijede radna mjesta, da se poboljša standard...

NN:  Kakva je trenutno međunarodna pozicija BiH? Šta biste Vi mijenjali na tom polju?

IVANIĆ:  BiH ima tri susjeda: Srbiju, Crnu Goru i Hrvatsku. Sve tri ove zemlje snažno koračaju evropskim putem. Hrvatska je već u Uniji, Srbija i Crna Gora u statusu kandidata. BiH nema na tom putu, odnosno stoji na mjestu do kojeg je došla prije više od osam godina. To nije dobra pozicija za BiH, a pogotovo za Republiku Srpsku. Šta će biti kad za nekoliko godina Srbija i Crna Gora uđu u Uniju i uspostave šengensku granicu? Da li to znači da će građani Srpske morati da idu u Sarajevo po vizu za najobičniji prelazak preko Drine? To nije dobro za srpski narod jer će tek tada ostati podijeljen. Jasno je da Bosna i Hercegovina mora da prati novi ambijent koji se sve više stvara na području zapadnog Balkana. Ako me pitate šta treba mijenjati, onda kažem da BiH mora da prati dešavanja u svom okruženju, a interes RS je da prati politiku Srbije. To sada nije slučaj, a posebno u posljednjih nekoliko godina, za šta je odgovorna SNSD-ova vlast i u RS i u BiH. BiH u svjetskim razmjerama nije bitan činilac i svoju međunarodnu poziciju treba da bazira prije svega na regionalnom nivou. Uloga Predsjedništva BiH u tome treba da bude odlučujuća.

Spreman sam da branim i štitim interese Republike Srpske

NN:  Jeste li zadovoljni radom svog koalicionog partnera SDS-a na terenu? Stiče se utisak da i ne rade u Vašu korist i mnogi su očekivali da će opozicija imati agresivniju kampanju...

IVANIĆ:  To nije tačno i to je možda Vaš utisak ili jednostavno nečija želja. Velika koalicija Savez za promjene, predvođena SDS-om, djeluje jedinstvenije i organizovanije nego ikad do sada. Aktuelna vlast je izgradila i otvorila dovoljno afera koje građani sami vide i, što je najgore, osjećaju po tome što sve manje novca imaju u svojim džepovima i što sve lošije žive. Sve afere aktuelne vlasti, a ima ih zaista puno, mogu stati u jednu koju bih nazvao "Velika pljačka malog naroda". 

NN:  Ukoliko osvojite povjerenje građana i budete član Predsjedništva BiH, šta je to na čemu ćete insistirati?

IVANIĆ: Osim otvaranja novih radnih mjesta, važnu stvar čini i zaustavljanje bjesomučnog zaduživanja. Prije nekoliko dana ministar finansija Republike Srpske je ponosno izjavio: "Zaduživaćemo se još". Ne mogu da vjerujem da neko ozbiljan može tako nešto i da pomisli, a kamoli da namjerava da tako i učini. Umjesto da kažemo "Mi ćemo malo štedjeti da bi našoj djeci i unučadima bilo bolje", mi slušamo ministra kako naopako govori da ćemo trošiti od naših potomaka kako bi se oni očuvali na vlasti, a našoj djeci i djeci naše djece kako bude. Nevjerovatno! 

NN:  Vlast tvrdi da spremate nemire ukoliko izgubite izbore. Da li je to tačno?

IVANIĆ:  O nemirima govori vlast. To znači da oni neće predati vlast nakon gubitka na izborima i da namjeravaju da proizvedu sukobe kao pokriće za to.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije