Intervju

Juri Afanasiev: UN obezbjeđuje pomoć u milionskoj vrijednosti

Juri Afanasiev: UN obezbjeđuje pomoć u milionskoj vrijednosti
Juri Afanasiev: UN obezbjeđuje pomoć u milionskoj vrijednosti

Oko 40 opština je teško pogođeno poplavama, evakuisano je 40.000 ljudi, dok je gotovo 15.000 izgubilo svoja radna mjesta, a 70.000 hektara obradivog zemljišta je uništeno ili oštećeno poplavama, rekao je Juri Afanasiev, rezidentni koordinator UN-a.

"U prvim sedmicama hitne faze odgovora agencije UN-a osigurale su 5,5 miliona američkih dolara, a već je isporučeno 600 tona pomoći, robe i pomagala za preko 40 opština", rekao je on. 

NN: Na koji način je UN do sada pomogao područjima pogođenim poplavama?

AFANASIEV: Od samog početka katastrofe UN je mobilisao sve svoje resurse kako bi osigurao hitnu dostavu humanitarne pomoći i podrške. Od UN-a je zatraženo da preuzme vodeću ulogu u koordinaciji odgovora međunarodne zajednice na poplave. U prvim sedmicama hitne faze odgovora agencije UN-a osigurale su 5,5 miliona američkih dolara, a već je isporučeno 600 tona pomoći, robe i pomagala za preko 40 opština pogođenih poplavama. Šest aviona i konvoji kamiona dostavili su najhitnije artikle, robu i opremu u BiH, a sve je distribuisano od Sanskog Mosta na zapadu do Bijeljine i Bratunca na istoku. Pomoć uključuje hranu, lijekove i higijenske setove, alate i materijale za čišćenje, pumpe, sisteme za pročišćavanje vode, cisterne i filtere, isušivače vlage, agregate, šatore i vreće za spavanje, prijeko potrebna sjemena, đubrivo i stočnu hranu. S gotovo milion stanovnika u BiH koji su pogođeni poplavama, napori u pružanju pomoći su sada prešli iz humanitarne faze u daleko zahtjevniju fazu rekonstrukcije i oporavka.

NN: Na koji način se distribuiše i dodjeljuje pomoć?

AFANASIEV: Pomoć se distribuiše u saradnji s Ministarstvom bezbjednosti, koje ima zakonska ovlaštenja za koordinaciju međunarodne humanitarne pomoći BiH, u saradnji s Civilnom zaštitom oba entiteta, te Službom za civilnu zaštitu Brčko distrikta. Pomoć se dostavlja kancelarijama Civilne zaštite na nivou entiteta za korištenje i distribuciju u skladu s prioritetnim potrebama, odnosno dostavlja se direktno opštinama i pogođenim zajednicama na osnovu potreba.

NN: Šta tačno podrazumijeva faza rekonstrukcije i oporavka?

AFANASIEV: Preostalo je manje od 150 dana do početka zime, što znači da sada treba da se fokusiramo na ono što je ljudima najvažnije, a to je ponovno uspostavljanje normalnih uslova za život. Još je i manje vremena na raspolaganju da se osigura da su obdaništa i škole očišćeni ili obnovljeni i spremni za prihvat djece u novoj školskoj godini. Medicinske usluge, administrativne i komunalne usluge, lokalna infrastruktura, poput manjih putnih pravaca i mostova, takođe treba da budu brzo funkcionalni.

NN: Šta govore procjene, kolika je šteta?

AFANASIEV: Oko 40 opština je teško pogođeno poplavama, a evakuisano je 40.000 ljudi, dok je gotovo 15.000 izgubilo svoja radna mjesta i 70.000 hektara obradivog zemljišta je uništeno ili oštećeno poplavama. Veličina nesreće zahtijeva hitni i koordinisani odgovor. UN je već pokrenuo projekat javnih radova sanacije terena, čiji je cilj osigurati privremeno zapošljavanje za one koji su izgubili radna mjesta i više ne mogu osigurati egzistenciju svojim porodicama. Pokrećemo i aktivnosti popravke smještaja, deminiranje, manje infrastrukturne projekte, te pružamo pomoć poljoprivrednicima. Koordinacijske kancelarije UN-a upravo su otvorene u Doboju i Brčkom, kako bi se obezbijedilo da UN-ov program oporavka "Danas za nas" pomaže zajednicama u normalizaciji stanja u najkraćem mogućem roku. Ciljeve ćemo ostvariti putem kontinuirane i bliske saradnje sa svim nivoima uprave i stavljanjem fokusa na oporavak u zajednicama koji se temelji na potrebama. U prvih šest mjeseci projekta "Danas za nas" UN će obezbijediti pomoć i radove u milionskoj vrijednosti.

NN: Brojne fabrike, mala preduzeća i poljoprivrednici su ostali bez posla zbog poplava. Da li će UN raditi i u ovom sektoru?

AFANASIEV: Svjesni smo da je poljoprivreda primarni, ako ne i jedini izvor prihoda za mnoge u ruralnim područjima pogođenim poplavama. Veliki broj njih je izgubio usjeve ili stoku, usljed čega su suočeni sa mogućnošću bankrota ili gubitka sredstava za život. Za pomoć poljoprivrednicima i malim proizvođačima u prevladavanju ovog najtežeg razdoblja utrošili smo gotovo 1,5 miliona KM na isporuku preko 500 tona sjemenskog kukuruza, stočne hrane i đubriva, kao i više od 100.000 vakcina za životinje, a kako bi se spasila sezona sjetve i stočni fond. Dostavljeno je više od polovine pomoći, a preostala polovina će biti isporučena do kraja mjeseca. Prema našim procjenama, ova pomoć je dovoljna za sjetvu na 2.000 hektara obradivog zemljišta u opštinama Zvornik, Srebrenica, Bratunac, Milići, Bijeljina, Bosanski Šamac, Domaljevac-Šamac, Odžak, Orašje, Sanski Most, Doboj, Vukosavlje, Živinice, Kalesija i Maglaj.

NN: Šta je urađeno da bi se osigurao bezbjedan povratak u poplavljena područja?

AFANASIEV: U toku su aktivnosti uklanjanja i čišćenja ostataka mina, u saradnji s BHMAC-om i Oružanim snagama BiH. Klizišta su dodatno otežala problem sa minama zbog potrebe pregleda područja prije povratka stanovništva u svoje domove. UN vodi projekat u vrijednosti od 1,1 milion KM u svim prioritetnim područjima gdje su poplave mogle izazvati izmještanje minskih polja. Završetak procesa čišćenja ostataka i ponovno uspostavljanje komunalnih usluga su potrebni kako bi se obezbijedio siguran povratak na pogođena područja, što očekujemo da će biti urađeno u narednih nekoliko mjeseci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije