Intervju

Karan: Pozivamo sve da se izjasne slobodno po svojoj savjesti

Karan: Pozivamo sve da se izjasne slobodno po svojoj savjesti
Karan: Pozivamo sve da se izjasne slobodno po svojoj savjesti

Pozivamo sve građane, nebitno kom konstitutivnom narodu pripadaju, da izađu i da se na referendumu izjasne kako god oni žele, potpuno slobodno, rekao je Siniša Karan, predsjednik Komisije za sprovođenje referenduma o Danu Republike, koji je zakazan u nedjelju.

NN: Kolegijum Narodne skupštine RS je usvojio zaključke o odlukama Ustavnog suda o Danu Republike. Kako se to odražava na referendum?

Karan: To je na tragu onoga o čemu stalno govorimo: referendum kao oblik neposrednog i slobodnog izjašnjavanja građana je od samog početka dio procesa implementacije odluke Ustavnog suda. On je prethodno mišljenje građana i Kolegij Narodne skupštine je potvrdio tu intenciju. Kolegij je pozvao Vladu da kao predlagač uđe u proceduru izmjene Zakona o praznicima. Izmjene će eventualno ići u pravcu zakonske neobaveznosti proslavljanja Dana Republike za one građane RS koji ne žele svečanim neradnim danom da obilježe taj datum.

NN: Kako tumačite tenzije koje su se digle, čak se spominju i ratovi?

Karan: Radi se o komentarima onih koji očigledno ne poznaju mehanizme neposredne demokratije, koja je Ustavom i zakonom zagarantovana. Te izjave, nažalost, pokazuju da u BiH postoje oni koji su spremni da naruše bezbjednost građana. Referendum nema tu namjeru, ne vrijeđa nikoga, on ne dira u ustavnopravni poredak BiH.

NN: Kako teku pripreme za održavanje referenduma?

Karan: Ušli smo u finiš. Posljednjih dana aktivnosti su potpuno premještene na rad gradskih i opštinskih komisija, čiji je zadatak nakon prijema glasačkog materijala da ga sortiraju i pripreme za njegovu distribuciju prema glasačkim odborima. Obavljamo intenzivnu obuku glasačkih odbora, njih ima negdje oko 2.000 na teritoriji RS. Pripreme su završene, mi ga možemo održati praktično sutra. To je moguće samo zbog ogromnog entuzijazma velikog broja naših institucija, koje su pomogle svim resursima na svim nivoima.

NN: Znači, svi građani, bez obzira žive li u RS ili vani, će moći glasati?

Karan: Svi građani RS koji imaju biračko pravo imaju i glasačko pravo koje je neprikosnoveno. Učinićemo sve da svako ko ima pravo može glasati. Subjekt referenduma je građanin, on je nosilac cijelog procesa.

NN: I svi u inostranstvu, i Bošnjaci...?

Karan: Naravno, apsolutno svi građani RS. Mi pozivamo sve građane, nebitno kom konstitutivnom narodu pripadaju, da izađu i da se izjasne po svojoj savjesti, potpuno slobodno. U svim našim predstavništvima u inostranstvu svaki građanin koji dođe sa potrebnim dokumentom će moći potpuno slobodno da glasa.

NN: Kako će građani biti sigurni da su rezultati glasanja tačni?

Karan: To je stvar Republičke komisije, ona je zadužena za tu vrstu provjera i kontrole. Sam glasački spisak je ključni dokument na osnovu koga se glasa, taj spisak je validan i ispravan. Uspjeli smo da dođemo do potpuno relevantnih podataka o glasačima iz RS i rekli smo da je to 1.219.399 građana sa pravom glasa. Sve one građane koji iz nekog razloga nisu na spisku će naši glasački odbori prema uputstvu koje su dobili evidentirati u posebnim nepotvrđenim listićima. Mi ćemo naknadnom kontrolom koju ćemo izvršiti provjeriti da nije došlo do zloupotrebe glasačkog prava.

NN: Dakle, sve pripreme su završene, ne može se desiti nikakva nepredviđena situacija?

Karan: Ne znam u kom smislu? Žalbeni proces je zaštićen i Zakonom o referendumu. Svaki građanin koji smatra da je ugroženo njegovo glasačko pravo ima pravo da se žali i opštinskoj i gradskoj komisiji, i onda, naravno, i Republičkoj komisiji, pa sve do Vrhovnog suda RS. Ta zaštita postoji i to je sve zakon definisao. A za to će se, naravno, pobrinuti i svi drugi organi zato što mi želimo da referendum prođe u svečarskoj atmosferi, potpuno mirno i bezbjedno, a Ministarstvo unutrašnjih poslova će se u punom kapacitetu pobrinuti da osigura apsolutnu bezbjednost.

NN: Građani iz Brčko distrikta će morati glasati van distrikta?

Karan: Zakon o referendumu podrazumijeva poseban sporazum sa distriktom zbog činjenice da tamo postoji supervizor koji je odbio naš zahtjev da se referendum održi na teritoriji distrikta. Naravno, govorimo o građanima distrikta koji imaju tamo prebivalište, a državljani su RS, i oni su na našem glasačkom spisku. Oni će glasati na dva izdvojena mjesta na susjednim teritorijama Donji Žabar i Bijeljina. Komisija Brčko distrikta je izvršila sve tehničke pripreme i naći će adekvatne načine da obavijesti građane o njihovim glasačkim mjestima i pokušaće da im obezbijedi prevoz do tih glasačkih mjesta.

NN: Glasanje će biti manje-više na istim lokacijama gdje i izbori?

Karan: To smo namjerno tražili. Zbog kratkoće vremena mi smo sugerisali svim našim opštinskim i gradskim komisijama da glasačka mjesta budu ona ista mjesta koja su i biračka, prosto iz praktičnih razloga, jer bi bilo nemoguće odrediti druga mjesta. Sigurno bismo doveli građane u zabunu kad ne bi bilo tako i praktično bismo onemogućili veliki broj građana da izvrši svoje građansko pravo. Zato smo svjesno išli na to da budu iste lokacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije