Intervju

Kardinal Puljić: Božić treba više da nas učini ljudima

Kardinal Puljić: Božić treba više da nas učini ljudima
Kardinal Puljić: Božić treba više da nas učini ljudima

Nadbiskup vrhbosanski, kardinal Vinko Puljić ističe da je Božić praznik mira i ljubavi, ali i pomirenja s Bogom i čovjekom.

"Posebno tu ljubav doživljavamo u zajedništvu obiteljskom. Zato se za Božić svakako nastoji biti u obitelji", naglašava Puljić.

Dodaje da u slavlju Božića čovjek prepoznaje svoje dostojanstvo.

"Božić treba više da nas učini ljudima", poručio je Puljić u intervjuu za "Nezavisne".

NN: U kakvom raspoloženju će katolici u BiH proslaviti najradosniji praznik?

PULJIĆ: Mi katolici jako puno polažemo na duhovnu pripravu za Božić. Ta se priprema sastoji od posebnih svetih misa - Zornica, koje se slave svako jutro ranije nego obično. Skoro u svim župama je vrlo lijepo primljena ta priprava. Druga priprava je osobna žrtva, kojom se sprema na djela kršćanske ljubavi. Valja pružiti pomoć onima koji su u potrebi. Na poseban način stvara se klima za pomirenje i praštanje među zavađenima jer je Božić blagdan mira. Ono najljepše u pripravi jeste osobna iskrena sakramentalna ispovijed gdje se kajemo za grijehe i dobivamo oproštenje. Ta priprava stvara pravo raspoloženje za Božić.

NN: Koliki je značaj Božića i šta za vjernike treba da predstavlja?

PULJIĆ: Božić je blagdan ljubavi. Posebno tu ljubav doživljavamo u zajedništvu obiteljskom. Zato se za Božić svakako nastoji biti u obitelji. To je blagdan djece i zato se nastoji posebnu ljubav pružiti djeci. Obradovati ih ne samo malim darom, nego ono što djeci posebno treba a to je poštovanje i ljubav. To je blagdan pomirenja s Bogom i čovjekom. U slavlju Božića čovjek prepoznaje svoje dostojanstvo, koje mu Bog vraća svojim rođenjem kao dijete.

NN: Koja je Vaša poruka vjernicima povodom ovog praznika?

PULJIĆ: Dok vam šaljem ovu božićnu poruku i čestitam Isusovo rođenje, želim da nestane grube psovke, svake svađe i izvora mržnje, da nestane tolike podijeljenosti i suprotnosti na putu vjere. Neka Božić donese radost života, ohrabrenu nadu, spremniju solidarnost i odvažnije složno zauzimanje za naš opstanak i jednaka prava u ovom društvu kojega svi moramo izgrađivati. Neka Isus donese utjehu ožalošćenima, siromašnima, onima koji nemaju posla, koji su usamljeni i bolesni. Posebno neka donese radost djeci da rastu u ozračju obiteljske ljubavi i zdravog društva. Slavlje Isusova rođenja neka unese svjetla u našu svagdašnjicu i zauzetost da budemo Kristovi, obnovljeni u njegovoj ljubavi. Čestit vam Božić i Isusovo porođenje, te blagoslovljeni svi božićni dani. U Novoj godini 2015. neka vas prati svaki Božji blagoslov!

NN: Budući da su iza nas, ali po svemu sudeći i pred nama teška vremena, u kojim božićnim porukama vjernici mogu pronaći vodilje koje će im pomoći da prebrode teškoće?

PULJIĆ: Nijedno vrijeme nije bilo bez poteškoća. Ovo je naše vrijeme. Te poteškoće su ljudi iskonstruirali zbog poremećenih vrednota, nametnutih interesa i koristi te urušavanja moralnih vrijednosti. Vjera nas mora odgajati za odgovorni život i izgradnju društva. Tko istinski Boga moli, taj i čovjeka voli. Valja graditi društvo po mjeri čovjeka, a ne kroz zlorabljenje čovjeka. Potrebno je sačuvati nadu koja živi iz pouzdanja u Boga i treba biti istinski zauzet za izgradnju boljeg sutra.

NN: Vjernicima se povodom Božića savjetuje da svoja srca otvore poput božićnih jaslica. Kakva sve djela se pod tim podrazumijevaju, odnosno šta se od vjernika očekuje?

PULJIĆ: Vjernik, kršćanin ne može više živjeti kao da Isus nije došao na zemlju. Otvoriti svoja srca Isusu, dozvoliti da nas njegova ljubav prožme, kojom ćemo osobno živjeti i društvo izgrađivati. Previše je tame koja se nadvija iz oholosti, sebičnosti i brojnih drugih zamračenja. Valja unijeti svjetla koja će zračiti dobrotom, nadom, čovjekoljubljem i solidarnošću. Božić treba više da nas učini ljudima.

NN: Da li su se, kada je riječ o položaju Hrvata u BiH, dogodili neki pomaci u godini koju ispraćamo?

PULJIĆ: Ja se nadam da će se struktura vlasti zauzeto postaviti za sve Hrvate na cijelom području BiH. Vidjet ćemo kada se vlast formira i kada počnu djelovati da li će to biti učinkovito. Važno je stvarati javno mnjenje da svaki čovjek i svaki narod treba biti jednak pred zakonom i da zakon štiti svakog čovjeka i svaki identitet.

NN: Imate li, u kontekstu prethodnog pitanja, neki apel za nosioce vlasti u BiH?

PULJIĆ: Potrebno je da se istinski odgovorno postave prema svakom čovjeku i svakom narodu na ovim područjima. Neka prestane pristranost da samo radi za svoj narod. BiH mora biti zemlja u svojoj različitosti, ali i u jednakopravnosti. Tko to ne poštuje, taj ruši BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije