Intervju

Klint Vilijamson za “Nezavisne”: Tribunal može dodijeliti distrikt jednom entitetu

Klint Vilijamson za “Nezavisne”: Tribunal može dodijeliti distrikt jednom entitetu
Klint Vilijamson za “Nezavisne”: Tribunal može dodijeliti distrikt jednom entitetu

Postupci pred Tribunalom za Brčko i dalje su mogući sve dok se u potpunosti ne implementira Konačna odluka, po kojoj je Brčko postalo distrikt u zajedničkom vlasništvu dva entiteta, rekao je Klint Vilijamson, novi glavni arbitar Tribunala za Brčko.

On je istakao da nepoštovanje Konačne odluke od strane bilo kojeg entiteta može značiti promjenu statusa distrikta.

"Ukoliko bi Tribunal modifikovao Konačnu odluku, to bi moglo podrazumijevati i odredbe za potpuno izuzimanje distrikta iz teritorije entiteta koji ne poštuje ovu odluku i njegovo stavljanje pod isključivu kontrolu drugog entiteta", naveo je on.

NN: Imenovani ste za novog glavnog arbitra u Brčkom. Možete li nam reći šta je tačno Vaš mandat? Da li se promijenio od vremena kada je donesena Konačna arbitražna odluka?

Vilijamson: Moj mandat u svojstvu predsjedavajućeg arbitra je identičan mandatu mog prethodnika, pokojnog Robertsa Ovena.

NN: Kakva je procedura ako bi neko tražio postupak pred Tribunalom? Ko je ovlašten da podnosi zahtjeve Tribunalu?

Vilijamson: Postupci pred Tribunalom su mogući i nakon donošenja Konačne odluke, u skladu sa prethodnim procedurama. Na početku da naglasim činjenicu da je Arbitražni tribunal odluku donio 5. marta 1999, i da je ona konačna i obavezujuća u skladu s Aneksom 2 Opšteg okvirnog sporazuma za mir. Prema Konačnoj odluci Tribunal zadržava nadležnost sve dok supervizor ne obavijesti Tribunal da su ispunjeni uslovi za njegovo zatvaranje. Tribunal, između ostalih ovlaštenja, zadržava i ovlaštenje da po potrebi modifikuje ovu odluku u slučaju ozbiljnog nepoštivanja odluke od strane jednog ili drugog entiteta. Nakon što je odluka donesena, Tribunal je proveo postupak koji je rezultirao dodatkom na Konačnu odluku od 25. juna 2007. godine. To je samo ilustracija da su postupci pred Tribunalom još mogući.

NN: Da li Vaš mandat uključuje i ovlaštenje da odlučujete o mogućim izmjenama statusa distrikta Brčko?

Vilijamson: Dejtonski sporazum zahtijeva da entiteti bez odlaganja provedu odluku Tribunala, koja je "konačna i obavezujuća". Stoga ozbiljno nepoštivanje odluke može biti kažnjeno upravo tako što Tribunal zadržava  ovlaštenje da po potrebi modificira Konačnu odluku u slučaju ozbiljnog nepoštivanja odluke od strane jednog od entiteta. Drugim riječima, ukoliko bi Tribunal modifikovao ovu odluku, to bi moglo podrazumijevati i odredbe za potpuno izuzimanje distrikta iz teritorije entiteta koji ne poštuje odluku i njegovo stavljanje pod isključivu kontrolu drugog entiteta.

NN: Planirate li uskoro posjetiti Brčko?

Vilijamson: U ovom momentu još se radi na mojim planovima za posjetu Brčkom, ali se nadam da će to biti u sljedećih mjesec do mjesec i po dana. Bio sam u Brčkom nekoliko puta do sada, ali sad kad sam imenovan na ovu funkciju veoma bih se volio vratiti i sresti sa zvaničnicima distrikta, kao i sa dva domaća člana Arbitražnog tribunala.

NN: Da li ste zadovoljni implementacijom Konačne odluke? Da li se sve strane pridržavaju odluke?

Vilijamson: Smatram da je za mene preuranjeno da u ovoj fazi komentarišem status implementacije. Treba da nastavim da se informišem o najnovijim dešavanjima, da razgovaram sa relevantnim osobama i da na osnovu toga procijenim kakva je situacija. Važno je napomenuti da je procjena stepena u kojem se poštuje proces implementacije neprekidan proces koji će se nastaviti sve dok postoji Tribunal.

NN: Kada ćemo doći do faze u kojoj više neće biti potrebe za postojanjem Arbitražnog tribunala? Koji su preostali uslovi za donošenje te odluke?

Vilijamson: Prema Konačnoj odluci, Tribunal za Brčko će nastaviti da postoji sve dok supervizor, uz odobrenje visokog predstavnika, ne obavijesti Tribunal: a) da su dva entiteta u potpunosti ispunila svoje obaveze u pogledu omogućavanja uspostave novih institucija koje su navedene u odluci i da (b) te institucije funkcionišu na efikasan način i, po svemu sudeći, trajno u okviru opštine Brčko. Dok ne dobijemo takvo obavještenje, Tribunal zadržava ovlaštenje da izmijeni Konačnu odluku, prema potrebi, u slučaju njenog ozbiljnog kršenja od strane jednog ili drugog entiteta. Zadnja procjena je bila 2013. godine, kada je supervizor utvrdio da nijedan od ova dva uslova nije ispunjen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije