Intervju

Marina Pendeš: Vojnici nisu gladni

Marina Pendeš: Vojnici nisu gladni
Foto: Nedžad Uglješa | Marina Pendeš: Vojnici nisu gladni

Izazovi s javnim nabavkama opterećuju rad Ministarstva obrane već dugi niz godina, no analizirajući naše rezultate u tom pogledu u protekle tri godine mogu argumentirano kazati kako smo ipak napravili iskorak nabolje u ovom segmentu, kaže u pisanom intervjuu za "Nezavisne" Marina Pendeš, ministrica odbrane BiH.

Tvrdi i da je Ministarstvo u segmentu revizorskih izvještaja napravilo pozitivne pomake.

NN: Ministarstvo odbrane BiH iz godine u godinu dobija revizorske izvještaje s rezervom. Kako ćete napraviti iskorak u vezi sa ovim?

PENDEŠ: Nije točna konstatacija da Ministarstvo obrane (MO) nije napravilo iskorak kada je u pitanju financijsko poslovanje ili da revizorska izvješća ne idu nabolje iz godine u godinu. U izvještaju Ureda za reviziju institucija BiH za 2015. godinu potvrđena je činjenica da se postigao napredak u pogledu kratkoročnih obaveza i razgraničenja i sistema javnih nabavki i da se u toj fazi može izostaviti iz dijela izvještaja koji čini osnov za iskazivanje rezerve. Ured za reviziju za 2016. dao nam je ocjenu sa rezervom, pozitivno ocijenivši napredak u sustavu javnih nabavki, a na trendu napretka radimo i u tekućoj godini. Naivno bi bilo vjerovati da navodi u revizorskim izvješćima ovise isključivo od Ministarstva, jer je naše ministarstvo opterećeno određenim izazovima preuzetim iz entitetskih, kao što je neperspektivna vojna imovina, na čije preuzimanje pozivamo predstavnike entiteta, no taj proces ide izuzetno sporo zbog nezainteresiranosti tih razina vlasti.

NN: Javne nabavke su jedan od ključnih problema. Šta Ministarstvo radi na tome da se situacija promijeni i počnu poštivati procedure?

PENDEŠ: Izazovi s javnim nabavkama opterećuju rad Ministarstva već dugi niz godina, no analizirajući naše rezultate u tom pogledu u protekle tri godine mogu argumentirano kazati kako smo ipak napravili iskorak nabolje u ovom segmentu. U 2016. godini realizacija odobrenih sredstava iznosila je 97 posto što je, uvjerena sam, ipak vidljiv pomak nabolje. Početkom tekuće godine obavljeno je pravovremeno pokretanje postupaka nabavki iz Plana nabavki za 2017. Osigurali smo da OS BiH u ovoj i narednim godinama imaju stabilno snabdijevanje artiklima ishrane prema Planu i Pravilniku ishrane, a od ukupnog Plana nabavke za 2017. godinu za samo 1,84 posto ili 541.025 KM sredstava nije pokrenut proces nabavke, te će sredstva koja neće biti realizirana biti preusmjerena na financiranje kapitalnih projekata koje planiramo kroz naše višegodišnje projekte.

NN: Izvještaj vojnog povjerenika iz godine u godinu upozorava na tešku poziciju vojnika, da su gladni, da su loše opremljeni, da je stanje u kasarnama loše.

PENDEŠ: S dijelom kritika javnosti, kada je u pitanju radno-pravni status naših pripadnika, prvenstveno u kategoriji vojnika, mogu se složiti. Tu prvenstveno mislim na njihova osobna primanja, ali i duljinu služenja u kategoriji vojnika. S time u vezi prema Vijeću ministara uputili smo prijedlog zakona čiji je cilj povećanje granice ostanka u službi u činu vojnika s 35 na 40 godina. Teza da su vojnici gladni je uistinu netočna. Djelatne vojne osobe koje su dnevno angažirane imaju naknadu za topli obrok od šest KM, dok oni koji su na primjer na straži ili vojnoj vježbi dobivaju obroke i to sukladno pravilniku koji tretira pitanje ishrane u OS BiH. Javnost treba znati da je proračun za MO prilično ograničen, i da se u BiH ne izdvaja niti jedan posto BDP-a za obranu, a zemlje članice NATO-a teže izdvajanju do dva posto, te se iz ovoga može zaključiti kako MO nema na raspolaganju pregršt sredstava za obnovu infrastrukture, ali ipak uspijevamo održavati lokacije upotrebljivim.

NN: Građani s velikom pažnjom prate situaciju oko remonta helikoptera s obzirom da su im Oružane snage BiH često priticale u pomoć. Hoće li biti remonta?

PENDEŠ: Imajući u vidu upravo činjenicu iz Vašega pitanja, kada je u pitanju angažman naših zračnih snaga, ali i pješačkih postrojbi smatram kako je to snažan argument za povećanje proračuna za MO kako bismo imali opremljenije snage. Kada je u pitanju remont helikoptera, u ovome trenutku mogu samo kazati da čekamo odluku Ureda za žalbu, i kakva god ona bila, vjerujem kako ćemo nakon nje na zakonit način učiniti naše zračne snage učinkovitim kroz remont i moderniziranje opreme.

NN: Kakva je situacija kada je u pitanju primanje novih vojnika i činovanje. Često se u medijima "provlače" informacije o tome da su vojnici nezadovoljni kada je u pitanju činovanje i prijem novih, žale se na korupciju. Da li je to tačno?

PENDEŠ: U procesu bilo koje selekcije uvijek će biti nezadovoljnih, ali uvjerena sam da su naši procesi transparentni i utemeljeni na zakonima i propisima nižeg reda.*

Približavanje EU i NATO-u u fokusu obrambenog sustava

NN: Da li su Oružane snage BiH spremne, odnosno da li je BiH spremna da postane članica NATO-a?

PENDEŠ: Aktivnosti na približavanju BiH europskim i euroatlantskim integracijama su u fokusu rada svih karika u obrambenom sustavu, što je, između ostaloga i predviđeno Zakonom o obrani BiH. S time u vezi dajemo svoj maksimum u ispunjavanju talinskog uvjeta za aktiviranje Akcijskog plana za članstvo u NATO-u za BiH (MAP).

Imajući u vidu konsenzus u BiH kada je u pitanju aktiviranje MAP-a mislim da ima dovoljno argumenata da se to i dogodi. Aktiviranje MAP-a za BiH ne znači i ulazak u NATO. Znači preuzimanje još više obveza, pa i onih političkih, jer je NATO i vojni i politički savez, te s time u vezi smatram kako tek po obavljanju niza reformi možemo govoriti o spremnosti za samo članstvo u NATO-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije