Intervju

Marinko Čavara: Isteklo vrijeme sile protekle vlasti

Marinko Čavara: Isteklo vrijeme sile protekle vlasti
Marinko Čavara: Isteklo vrijeme sile protekle vlasti

Predstavnički dom Parlamenta FBiH sutra će potvrditi novi saziv Vlade Federacije i sa zadovoljstvom mogu reći da se konačno završava vrijeme vlasti koja je uspostavljena suprotno izbornom zakonu, suprotno volji naroda i građana FBiH i koja je pokazala da je sama sebi svrha, rekao je Marinko Čavara, novi predsjednik Federacije BiH u intervjuu za "Nezavisne".

NN: Šta očekujete od nove Vlade FBiH?

ČAVARA: Vlada će imati mnogo posla, a siguran sam da ćemo dug period imati negativne posljedice takvog jednog lošeg ponašanja prethodne vlade, odnosno stranaka koje su ušle u nju i pojedinaca koji su bili u njoj i da ćemo imati potrebu da trošimo puno energije na saniranje posljedica njihovog djelovanja.

NN: Da li ste zadovoljni kandidatima koji će činiti novu Vladu FBiH?

ČAVARA: Ovo je dosta kompetentna vlada, ima dovoljno iskustva, a posebno me raduje što sam vidio da imaju spremnost da rade u jednom timu.

NN: Da li ste, kao predstavnik hrvatskog naroda, ali i kao predsjednik FBiH, zadovoljni preraspodjelom pozicija unutar Vlade FBiH?

ČAVARA: Mislim da svi sudionici pregovora mogu biti podjednako zadovoljni i nezadovoljni. Mi smo tražili Ministarstvo branitelja i meni je žao što to nismo dobili, međutim ne možete dobiti sve što želite u pregovorima. Tu oblast smo željeli zbog velike nepravde koja je učinjena u proteklom periodu prema svim korisnicima braniteljskih prava.

NN: Da li ćete tražiti poništavanje boračke revizije?

ČAVARA: Jedan od prvih zaključaka nove Vlade FBiH bit će poništavanje svega onoga što je učinjeno neustavno i nezakonito. To je zahtjev svakog građanina BiH. Mislim da je vrijeme sile protekle vlasti isteklo i da danas konačno završavamo tu priču. Vjerovatno će se sudovi baviti dugo potezima prethodne vlasti i to je obaveza sudskih organa i tužiteljstva, a naše je da tražimo rješenje kako unaprijediti odnose.

NN: Imate li podršku koalicionih partnera kada je u pitanju poništavanje revizije koju je uradila prethodna vlada, odnosno Ministarstvo za boračka pitanja?

ČAVARA: Postoji stranački dogovor i svi smo za provođenje Ustava i zakona.

NN: Da li ćete tražiti izmjene budžeta koji je predložila Nikšićeva vlada, ili ćete budžet usvajati bez izmjena jer je 31. mart kad ističe privremeno finansiranje FBiH vrlo blizu?

ČAVARA: Sasvim dovoljno vremena ima da nova vlada preuzme odgovornost za naredni period, pa i po pitanju proračuna, da donese svoj proračun. Ono što je poznato javnosti da je veći dio budžeta definiran zakonskim obavezama FBiH prema njenim korisnicima. Ono što se može mijenjati, ono što na neki način politika može definirati kroz proračun, to će nova Vlada FBiH uraditi. Usvojit će novi prijedlog proračuna i na vrijeme dostaviti u Parlament FBiH kako bi se on mogao usvojiti do kraja ožujka.

NN: Kada ste izabrani kazali ste da ćete se u naredne četiri godine fokusirati na stabilizaciju odnosa u Federaciji. Šta to konkretno podrazumijeva?

ČAVARA: Ovo je složeno ustrojena država, posebno FBiH. Evo, na primjer, imamo tročlano Predsjedništvo u kojem su predstavnici sva tri naroda, ali u tom tročlanom Predsjedništvu imamo situaciju da dva člana bira jedan narod i onda kako ćemo imati povjerenje u institucije, kako će jedan narod imati povjerenje u drugi narod i kako ćemo postići sporazum o bilo čemu ako nema povjerenja. Znamo šta se radilo u proteklom periodu, pa i prošla Vlada FBiH uspostavljena je jednonacionalno, od strane Bošnjaka, negirajući volju i Hrvata i Srba u FBiH, i što je najgore kršeći Ustav i Izborni zakon BiH, a na taj način se ne vraća povjerenje.

NN: Više puta ste govorili o preustroju BiH. Da li taj preustroj o kojem govorite znači i izmjenu Ustava i korigovanje Dejtonskog sporazuma?

ČAVARA: Generalno gledajući, Dejton nije uspostavio ravnopravan odnos između konstitutivnih naroda, posebno kad je hrvatski narod u pitanju. Po broju je najmalobrojniji i dobio je jako tešku poziciju da ne može ostvarivati svoje legitimno pravo da bira svoje predstavnike. Ono što želimo je da promjena Ustava bude stvar dogovora kostitutivnih naroda u BiH, želimo to napraviti na načelima dogovora i da svaki narod ima jednaka prava, a prvenstveno se to odnosi na to da možemo birati svoje predstavnike i da možemo sudjelovati u odlučivanju o budućnosti ove zemlje.

To sad nismo u mogućnosti, prvo zbog loših rješenja, posebno u FBiH. S druge strane, nismo u mogućnosti zbog izigravanja načela koja su definirana i u Vašingtonskom i u Dejtonskom sporazumu. Postoji i dalje politika jednog dijela Bošnjaka koji žele ostvarivanje ratnih ciljeva, centralizaciju, jedan narod, jedna država. To je čista floskula za dominaciju većine.

Dolazak pape donosi nadu

NN: U posjetu BiH u junu stiže i papa. Šta to znači za državu, entitet i narode u BiH?

ČAVARA: Teško je sabrati sve pozitivne posljedice dolaska pape u BiH. Sama činjenica da sveti otac treći put dolazi u BiH i sama činjenica da ta osoba predstavlja više od milijardu stanovnika ove planete, da je to jedna moralna vertikala u ovom materijaliziranom svijetu značit će puno, i u nekom odnosu svijeta, jer treba se sjetiti da je papa Franjo u govoru u EU insistirao na tome da se prostor Balkana ne smije ostaviti po strani, da je to jako opasno. Slobodan sam tumačiti da je i ova promjena politike EU prema BiH vjerovatno dijelom i na traženje pape Franje i taj put nas sve treba opredijeliti, da je put ka evropskim integracijama put bez alternative i da nas to može kompletno ujediniti, kao što nas treba ujediniti i dolazak svetog oca koji donosi mir, nadu, povjerenje, ljubav i sve ono što je pozitivno u svakom čovjeku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije