Intervju

Milovan Drecun: Putinov prijem za Dodika jasna je poruka svima

Milovan Drecun: Putinov prijem za Dodika jasna je poruka svima
Milovan Drecun: Putinov prijem za Dodika jasna je poruka svima

Posjeta ruskog predsjednika Vladimira Putina Beogradu predstavlja značajan korak u učvršćivanju strateškog partnerstva između Srbije i Rusije, kao i jasnu demonstraciju bratstva i savezništva, tvrdi Milovan Drecun, poslanik SNS-a u Skupštini Srbije.

U intervjuu za Press on ističe važnost ove posjete, ali i nedavnog susreta predsjednika Srpske Milorada Dodika sa Putinom.

Drecun kaže da Putinov dolazak nije nikakav dramatičan zaokret u spoljnoj politici Srbije, i da ona i dalje ostaje na osnovi dobre saradnje i sa Briselom, i sa Amerikom, i sa Rusijom.

Navršavaju se 23 godine od osnivanja Republike Srpske. Kakva je njena sadašnja pozicija?

DRECUN: Srpska nije stvorena za zelenim stolom, već na frontu. Životima ljudi. Junačkom borbom srpskog naroda u BiH, uz nesebičnu pomoć Srbije. To znači da Srpska ima jake temelje. Garancija postojanja Srpske je i Dejtonski sporazum, po kojem se bez njene volje, bez volje srpskog naroda i bez saglasnosti Srbije, kao garanta mirovnog sporazuma, u BiH ne može ništa promeniti.

U Srpskoj su jake predizborne tenzije, formirana su dva fronta, razmenjuju se teške reči i optužbe. Može li to uzdrmati njene pozicije?

DRECUN: Ne. RS ima jaku unutrašnju političku stabilnost, dobre međunarodne pozicije i jake saveznike. Tu, uz Srbiju, pre svega, mislim na Rusiju i Izrael. Odluka Vladimira Putina da primi Milorada Dodika dosta govori, šalje jasnu poruku i prijateljima i neprijateljima Republike Srpske. Uz to, Srpska ima i ekonomsku stabilnost, tamo su se dogodile značajne investicije. Srpska je faktor stabilnosti u regionu.

Ponekad se stiče utisak da se zvanični Beograd suštinski sve manje interesuje za probleme sa kojima se Srpska suočava?

DRECUN: Republika Srpska je među najvećim prioritetima i države i Srpske napredne stranke, kojoj pripadam. Jer, kako Srbija doprinosi stabilnosti i napretku Srpske, isto tako i Srpska doprinosi stabilnosti i napretku Srbije. Za Srbiju je izuzetno važno što na svojim zapadnim granicama ima svoj narod, organizovan u zajednicu koja ima atribute države, koja je priznata od međunarodne zajednice. Srpska je bratski i strateški partner Srbije.

Kolika je realna snaga pobornika džihada u državama bivše SFRJ?

DRECUN: U poslednjih 20 godina na prostoru bivše SFRJ napravljena je izuzetno snažna, utrenirana i dobro uvezana mreža radikalnog islama i džihada. Naročito u BiH, gde je uspostavljena još od početka rata, a posle rata tolerisana.

Kao sredstvo pritiska na Srbe i Republiku Srpsku.

DRECUN: Da. Pa zbog toga je i napravljena. I bila bi tolerisana da nije počela da pravi probleme i Zapadu. Kap koja je prelila čašu je učestvovanje u terorističkim akcijama na američke ciljeve i regrutovanje boraca za rat u drugim državama i akcije protiv Amerike i Zapada. Od američke teritorije, preko Iraka, Libije, Sirije, Tunisa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije