Intervju

Minić: Voda isprala i temelje već urušene privrede

Minić: Voda isprala i temelje već urušene privrede
Minić: Voda isprala i temelje već urušene privrede

Moramo pozitivno razmišljati, jer kažu - ono što nas ne ubije, to nas ojača, ističe Savo Minić, načelnik opštine Šamac, lokalne zajednice u kojoj su majske poplave ostavile stravične posljedice.

On ocjenjuje da je voda isprala i temelje već urušene privrede te da je ova prirodna nepogoda unazadila opštinu do maksimuma, ali i uvjerava da je u Šamcu, ipak, vidljiv napredak.

NN: Kakvo je danas stanje u Šamcu nakon majskih poplava?

MINIĆ: Mi možda i ne primijetimo svaku promjenu, ali svi ljudi koji dolaze u Šamac kažu da je ima kada je u pitanju uklanjanje otpada, uređenje grada i tako dalje. Kako vrijeme prolazi, mi smo sve svjesniji da je ova voda ostavila uistinu katastrofalne posljedice. Svaki dan se suočavamo sa sve većim brojem građana koji nam se obraća i koji nisu u mogućnosti da sebi obezbijede krov nad glavom, sredstva za život, elementarne potrepštine. Već sada imamo donatore koji su izrazili spremnost za obnovu 12 ili 13 kuća. Prioritet nam je i obaloutvrda. Mi imamo svega 1.600 ili 1.800 metara obale rijeke Save, a samim tim i nasipa, ali nam dosta veći problem pravi rijeka Bosna, koja je i potopila grad i prigradska naselja. Vjerujte, poslije ove poplave već smo svjesni da ukoliko ne bude rađeno na obalozaštiti, da će ovo biti sigurno jedno nesigurno područje i samim tim saniranje štete ne rješava problem. Dalje, može se "iskoristiti" i medijska pažnja koju je imala opština Šamac da angažujemo sve međunarodne organizacije i strane države da bude iskorišten geostrateški položaj ovog grada. Svakog donatora i ostale koji su dolazili sam zamolio, korisiću onu staru kinesku izreku, da nam ne donose ribu u konzervama, nego da nas nauče pecati. Zamolio sam ih da u Šamcu otvore firme.

NN: U kojoj mjeri su poplave imale uticaj na poljoprivredu?

MINIĆ: Stočni fond je veoma stradao. Mi imamo više od 1.200 domaćinstava koji su imali štetu u poljoprivredi. Neku štetu smo uspjeli sanirati u saradnji sa Vladom RS i UNDP-om, u smislu da smo oko 1.600 hektara površina uspjeli presijati, ali i obezbijediti dio stočne hrane. Mislimo da u poljoprivredi, pogotovo zato što smo u više od 80 procenata ruralna opština, treba da budu osmišljavani i realizovani održivi projekti, kroz podjelu određenih staklenika i plastenika, ili žive stoke, gdje bi ta stoka bila vraćana kroz podmladak, ili, kada su u pitanju krave - kroz mlijeko.

NN: Ima li danas pesimizma među građanima?

MINIĆ: Da, ima! Kompletan opštinski menadžment je među građanima, mi smo već za ponedjeljak, kada su u pitanju tri mjesne zajednice, zakazali zborove građana, gdje želimo da im kažemo da smo im pri ruci, da smo tu, da sigurno neće biti zaboravljeni. Vidjećemo tom prilikom i sve u vezi sa stanjem podjele vaučera, metodologijom popisa štete, utvrđivanjem socijalno ugroženih kategorija, broja onih koji nemaju krov nad glavom i slično.

NN: Koliko su ove poplave unazadile opštinu?

MINIĆ: Realno govoreći, opština Šamac je i bila ekonomski krhka opština. Sami brojevi nezaposlenih i zaposlenih i tako dalje govore u prilog tome da, kako naš narod kaže, ne cvjetaju ruže. Međutim, ova poplava je baš na jedan način, da tako kažem, isprala i temelje već urušene privrede i svega ostalog. Ovo je baš unazadilo opštinu do maksimuma, pogotovo kada je u pitanju materijalna šteta.

NN: Ovo je, ako se ne varam, Vaš drugi mandat na čelu opštine. Moram Vas pitati da li ste se, kada se sve ovo dešavalo, zapitali: "Zašto je ovo baš meni moralo da se desi?"

MINIĆ: Pa, pazite, svako od nas kada se nađe u takvoj situaciji, to pomisli. Ja ću biti iskren, 2008. godine sam izabran za načelnika i tada je i zvanično objavljena svjetska ekonomska kriza, milion problema, pad prihoda... Godine 2011. imali smo poplavu. Imali smo prije dvije ili tri godine ogromnu sušu. Rijetko kad nas zaobiđe grad. Tako da, mogu vam reći, nažalost, to je jedno veoma bogato negativno iskustvo kada je u pitanju opštinski menadžment, tako da se pokušavamo i našaliti i sami sebe zapitati da li je ovo sve što se moglo desiti u opštinskom mandatu. Ne bismo željeli da bilo šta više prizivamo, ali moramo pozitivno razmišljati. Kažu, ono što nas ne ubije, to nas ojača. Svi mi nemamo gdje živjeti osim ovdje na području naše opštine. Mi volimo ovaj grad, nećemo nigdje ići odavde i zajedničkim snagama ćemo praviti jedan ambijent, ali nama mora biti pomognuto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije