Intervju

Mladen Bosić: BiH se pretvara u partokratiju

Mladen Bosić: BiH se pretvara u partokratiju
Mladen Bosić: BiH se pretvara u partokratiju

SDS još razmišlja da li da se odazove na poziv Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a, na sastanak u Banjaluci, jer ne želi da se BiH pretvori u partokratiju šest lidera, rekao je Mladen Bosić, predsjednik SDS-a.

"Mi smatramo da su takvi sastanci besmisleni i da tu praksu treba napustiti. Na tom sastanku možemo razgovarati kako je implementirano ono što smo dogovorili krajem decembra i šta još nije implementirano", rekao je Bosić.

NN: Vaše mišljenje o Zlatku Lagumdžiji kao ministru spoljnih poslova BiH?

BOSIĆ: Nije još jasno šta će on raditi ni sa Ministarstvom ni sa spoljnim poslovima. Još je isuviše rano za bilo kakvu procjenu. Ja se nadam da će on shvatiti da nije stranački ministar, da nije ministar SDP-a, nego ministar BiH i da mora da zastupa interes svih. Loše je počeo sa posjetom Zorana Milanovića, premijera Hrvatske, kada se zbog stranačkih interesa odlučio da ga ignoriše. Ako želi da bude dobar ministar, moraće se malo izdići iznad rada samo za stranku.

NN: Kako Vam se čine njegove prve izjave, pogotovo nakon posjete Banjaluci? Ima li nekih promjena u odnosu na njegovog prethodnika?

BOSIĆ: Ja tu još ne vidim nikakav koncept. Treba vidjeti da li ti signali koje šalje, doduše, oni su ponekad suprotni, imaju neki koncept ili je to od slučaja do slučaja.

NN: Da li je tačno da je po dogovoru SNSD-a i SDS-a MIP pripao SDS-u, a da ste vi od njega odustali kako bi bila formirana vlast?

BOSIĆ: Istina je da smo mi tražili da MIP pripadne Srbima, ali je istina i to da se na osnovu toga nije mogao postići dogovor. Urađene su određene koncepcije i mi smo dobili kompenzacije na nekoj drugoj strani. Osim toga, moram Vas podsjetiti da je ovo skraćeni mandat i da će ovaj saziv Savjeta ministara imati mandat od samo dvije i po godine.

To je inicirala međunarodna zajednica, jer je shvatila da je lakše lomiti kičmu pojedincima, predsjednicima stranaka, nego doći u demokratskoj proceduri do rješenja, kaže Bosić

NN: Pod uslovom da naredni put opet ne bude problema pri formiranju saziva Savjeta ministara BiH, jer nije riješen nijedan sistemski problem.

BOSIĆ: Smatram da bi trebalo postići neke dogovore koji će učvrstiti princip rotacije. Vjerujem da će u narednom periodu međustranačkim razgovorima to pitanje biti otvoreno.

NN: Vi ste sa SNSD-om pokrenuli inicijativu u vezi sa Sudom i Tužilaštvom BiH. Da li ste smislili sljedeći korak?

BOSIĆ: Vi znate da je SDS, na zahtjev SNSD-a, podržala inicijativu za raspisivanje referenduma za vraćanje pravosuđa sa nivoa BiH na nivo entiteta, kako je i predviđeno Dejtonom. I znate da smo bili protiv odustajanja od tog referenduma, ali da je SNSD povukao svoje prijedloge i krenuo nekim drugim putem u razgovore, koji se zovu strukturisani dijalog. Ubijeđeni smo da ti razgovori neće dovesti do prestanka zloupotrebe pravosuđa na nivou BiH. Mi smo i rekli SNSD-u da sumnjamo da će iz ovog procesa izaći još jedna pravosudna institucija na nivou BiH, bilo da se ona zove vrhovni sud, apelacioni sud ili slično.

NN: A ne mislite li da smo išli tim putem, da bismo se ponovo konfrontirali sa međunarodnom zajednicom? Prošli put kad smo to pokušali prilično smo loše prošli!

BOSIĆ: Da, ali stvar je krenuti nekim pravcem, a onda pokazati slabost ili sklonost da popuštate pod pritiscima. Oko toga kakav će efekat biti mora se razmišljati prije nego što krenete u neku inicijativu. Nažalost, pokazalo se da je RS odustala od tog zahtjeva i na neki način pod pričom o zahtjevima EU ušla u dijalog koji, ubijeđen sam, neće riješiti tu situaciju. Uostalom, imate zvaničnike EU koji stalno ponavljaju da svim silama podržavaju rad pravosuđa na nivou BiH.

NN: Ove sedmice najavljena su dva sastanka, jedan u Komisiji za sprovođenje odluke iz slučaja "Sejdić i Finci" u bh. parlamentu na temu implementacije presude, a drugi koji bi organizovao Dodik i na druge teme. Hoćete li se odazvati?

BOSIĆ: Sastanak koji je Dodik zakazao je nešto o čemu još razmišljamo. Mi smatramo da je besmisleno da šestorica predsjednika stranaka rješavaju sva državna pitanja u BiH kad za to postoje institucije i izabrani funkcioneri kojima je to posao. Ukoliko svedete čitav sistem na dogovor šestorice partijskih predsjednika, to je onda novi oblik vladavine, koji se ne može zvati demokratijom. U takvom sistemu parlament gubi smisao. Mi smatramo da su takvi sastanci besmisleni i da tu praksu treba napustiti. Na tom sastanku, koji organizuje SNSD, možemo razgovarati kako je implementirano ono što smo dogovorili krajem decembra i šta još nije implementirano.

Smatramo da je besmisleno da šestorica predsjednika stranaka rješavaju sva državna pitanja u BiH

NN: Ali, da nije bilo tog sastanka šestorke u decembru, pitanje je da li bismo imali Savjet ministara i usvojene ove evropske zakone?!

BOSIĆ: Sastanci stranačkih lidera se vode u svrhu formiranja vlasti i to je tako svuda u svijetu. Način formiranja, modaliteti, trgovina i odnosi su stvar stranačkih lidera, odnosno stranaka. Poslije toga oni imaju svoje predstavnike, koji predstavljaju građane u institucijama, čuvajući interese stranaka koje su ih izabrale, i to se onda zove demokratija. Ovo što mi imamo ovdje nije demokratija. Ovo je pokušaj pravljenja partokratije u BiH.

NN: Nije li tu praksu sastanka lidera inicirala upravo međunarodna zajednica, koja je vodila lidere po kafanama i s njima dogovarala reforme?

BOSIĆ: Pa, to je logično. Inicirala je to međunarodna zajednica zato što je shvatila da je lakše lomiti kičmu pojedincima, predsjednicima stranaka nego doći u demokratskoj proceduri do rješenja, jer za tu proceduru nisu spremni oni koji od međunarodne zajednice očekuju da umjesto njih donosi rješenja.

NN: Kako ste proveli 1. mart?

BOSIĆ: To je stara priča koja se ponavlja svake godine od Dejtonskog sporazuma. To je dan koji kao Dan državnosti proslavljaju Bošnjaci koji žele da nametnu svoju volju i ostalima u BiH i u stvari dokaz njihove težnje za hegemonijom u BiH.

Bošnjaci teže hegemoniji u BiH

NN: Treba li omogućiti da u Srebrenici Bošnjak bude izabran za načelnika opštine?

BOSIĆ: Glavni razlog je, u stvari, i koncept bošnjačkih političara, priča o Srebrenici i genocidu. Njihova želja da se i dalje priča o tome je, u stvari, proizvela i nerealni zahtjev da se samo zbog Srebrenice ponovo mijenja Izborni zakon. To je predstava koja, izgleda, prvo treba da bude sprovedena u parlamentu sa raspravama o tome, ne zato što očekuju da će Bošnjak biti načelnik niti im je toliko stalo do toga nego da bi se stalno podgrijavala politika viktimizacije sopstvenog naroda koja drži i Bošnjake i čitavu BiH u prošlosti i ne da da se govori o stvarnim životnim temama.

Platforma sa SNSD-om dala rezultat

NN: Daje li vaša platforma sa SNSD-om rezultate i hoće li se predizborna kampanja za lokalne izbore negativno odraziti na nju?

BOSIĆ: Moja procjena je da je ta platforma već dala velike rezultate, sa stanovišta da je neuporedivo jača pozicija RS u Sarajevu i da se nijedna odluka u Sarajevu ne može donijeti bez pristanka RS. To je i bio cilj tog zajedničkog djelovanja. To nema veze ni sa entitetskim odnosima ni sa lokalnim izborima. Mi smo opozicija u RS, a na lokalnom nivou ćemo izaći na izbore u kombinacijama kako to odredi Glavni odbor stranke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije