Intervju

Naše znanje mora da ima primjerenu cijenu

Naše znanje mora da ima primjerenu cijenu
Naše znanje mora da ima primjerenu cijenu

Miodrag Femić, predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine (SSDM) RS, naglašava da u odnosu na zemlje okruženja RS ima najmanji broj doktora, kao i da je potrebno vratiti dostojanstvo doktorskoj profesiji.

"Situacija je vrlo teška pošto se doktori nalaze između čekića i nakovnja. S jedne strane su pacijenti, kojima treba, a što je i naša dužnost, pružiti svu moguću pomoć, a sa druge strane Fond i Ministarstvo, koji pacijentima obećavaju kule i gradove, što u praksi nije tako", kaže Femić.

On smatra da ministar zdravlja mora da zna ko je nosilac posla u njegovom resoru, a ne da ljekare tretira kao gomilu neradnika.

Femić navodi da je zvaničan zahtjev doktora na posljednje dvije vanredne sjednice Skupštine SSDM RS smjena resornog ministra Ranka Škrbića.

NN: Odnedavno ste na funkciji predsjednika SSDM RS. Kakvo stanje ste zatekli?

FEMIĆ: Pokazalo se da je svaki dogovor koji smo se trudili da postignemo s resornim ministrom propao, ne našom krivicom, nego zbog nedosljednosti resornog ministra. To je izazvalo razočarenje među ljekarima i ostalim zdravstvenim radnicima i čvrstu riješenost da se to više ne ponovi, bez obzira na razne oblike pritisaka koji su se do sada dešavali. Ljekari su riješeni da od toga ne odustanu po bilo koju cijenu, jer traže samo svoja prava u okviru zakona.

NN: Šta planirate da uradite u narednom periodu?

FEMIĆ: Doktori su nosioci posla u zdravstvu i bez njih nema zdravstva. U odnosu na zemlje okruženja u RS ima najmanji broj doktora. Osim toga, situaciju znatno usložnjava činjenica da su naši ljudi pretrpjeli rat, gubitak najbližih i domova, da smo bombardovani municijom sa osiromašenim uranijumom, dakle da postoje brojni faktori koji povećavaju morbiditet i mortalitet naše populacije, pa tako i potrebu za doktorima. SSDM RS je član Međunarodne asocijacije koja je nevladina organizacija i kao takva ima sva prava koja su uskraćena diskriminirajućim Zakonom o štrajku i Zakonom o radu.

NN: Kakva je trenutna situacija u zdravstvu?

FEMIĆ: Situacija je vrlo teška pošto se doktori nalaze između čekića i nakovnja. S jedne strane su pacijenti, kojima treba, a što je i naša dužnost, pružiti svu moguću pomoć, a sa druge strane Fond i Ministarstvo, koji pacijentima obećavaju kule i gradove, što u praksi nije tako. Ljekari poštujući naredbe od strane Fonda i Ministarstva dolaze u sukob s istim i pacijentima, jer ne mogu da obavljaju svoj posao pošto ne smiju pružiti pacijentu adekvatno liječenje zbog svakodnevnog uslovljavanja vrstom i obimom ljekarskih usluga od strane Fonda. Pod prijetnjom da će ljekari biti kažnjeni za svoj posao unosi se svakodnevni strah i konfuzija šta se smije, a šta ne smije pružiti pacijentu.

NN: Šta najviše nedostaje zdravstvu u Republici Srpskoj?

FEMIĆ: Nedostaje ljekara, sredstava za rad koja bi ravnomjerno bila raspoređena, kao i korektno definisanje zakonskih akata i podakata u cilju boljeg funkcionisanja zdravstvenog sistema.

NN: A, šta je s platama ljekara?

FEMIĆ: Reforma zdravstva se odvija potpuno bez učešća doktora RS. Ako se primjenjuje zdravstveni sistem Zapada, koji ima bezbroj mana, pa kada se primijeni na naše prostore i našu situaciju, neka se onda primijeni kompletno. Doktori RS nemaju ništa protiv da se zapadni sistem prepiše i primijeni u RS, ali neka se prepiše sve, a to znači i plate ljekara. Na Zapadu je doktor na vrhu društvene ljestvice i nikome ne pada na pamet da o njegovoj plati uopšte javno priča, a još manje da dozvoli da o njenoj visini odlučuje manje kvalifikovan kadar. Na Zapadu je osnova zdravstvene zaštite koliko para - toliko muzike. Kada se ime pacijenta ukuca u kompjuter i vidi kakvo zdravstveno osiguranje ima, to automatski odlučuje o tome koje će se mjere primijeniti, kakva dijagnostika i terapija mogu da zapadnu tog pacijenta. To zvuči okrutno u našem društvu u kojem je još svježa uspomena na predratni sistem u kojem se za svakog pacijenta daje maksimum. Neka naše ministarstvo odluči kakvo zdravstvo hoće. Mi doktori smo spremni da ga primijenimo, ali naša škola i znanje moraju da imaju primjerenu cijenu.

NN: Spekuliše se da će ljekari tražiti smjenu resornog ministra Ranka Škrbića. Da li je to tačno?

FEMIĆ: Zahtjev za smjenu ministra Škrbića nije spekulacija. To je zvaničan zahtjev doktora na posljednje dvije vanredne sjednice Skupštine SSDM RS. Naravno da to nije politička odluka, kako to želi da predstavi ministar Škrbić. Ministri se biraju po političkoj pripadnosti, a doktor se postaje školovanjem. Doktorima u RS je potpuno svejedno ko je na funkciji ministra zdravlja u Vladi RS. Ali onaj ko vrši tu funkciju mora da zna ko je nosilac posla u njegovom resoru, mora da nosioce posla tretira kao svoje saradnike, a ne kao gomilu neradnika, kako nas doktore ministar Škrbić najradije predstavlja. Ministar zdravlja mora da bude ozbiljan čovjek, svjestan značaja ove djelatnosti u društvu, koji bi trebalo zajedno sa doktorima da stvara zdravstveni sistem koji je potreban našem društvu, a ne da stalno blati kolege doktore.

NN: Da li trenutno sva tri sindikata u zdravstvu djeluju zajednički?

FEMIĆ: Ne. Budući razgovori zavise od toga koliko su njihovi predstavnici u dogovoru s resornim ministarstvom. U svakodnevnim kontaktima s ostalim zdravstvenim radnicima oni se slažu s nama, ali njihovi predstavnici to predstavljaju drugačije. SSDM RS je jedini legitimni predstavnik doktora (okuplja oko 85 odsto doktora u RS) i on djeluje samostalno. Ostala dva sindikata zastupaju interese srednjeg medicinskog kadra i nemedicinskih radnika u zdravstvu. Nepovratno je prošlo vrijeme kada je Milenko Granulić, predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS, istupao u javnosti u ime svih zaposlenih u zdravstvu. On od osnivanja SSDM RS ne predstavlja doktore. Resorno ministarstvo je nezadovoljno tom činjenicom, kao i time da se doktorima više ne može manipulisati, pa je učinilo ogromne napore da zakonskim regulativama doktore izbrišu iz zdravstvenog sistema, tretirajući ih kao manjinu, a ne kao one koji u zdravstvu obavljaju onaj posao zbog kojeg zdravstvo i postoji. Strukovni sindikat doktora se bori da vrati dostojanstvo doktorskoj profesiji. Sindikat sestara i nemedicinskog osoblja u zdravstvu je zadovoljan Zakonom o platama za svoje kategorije, bar tako ističe njihov predstavnik Granulić. Oni su potpisali s resornim ministrom Posebni kolektivni ugovor kojim su, kako ističe njihov predstavnik, takođe zadovoljni. Doktori nisu učestvovali u tome. Oni su dogovorili s resornim ministrom da se urade izmjene i dopune Zakona o platama za doktore, kao i izradu posebnog kolektivnog ugovora za doktore. Ministar je dogovor potpisao, ali ga nije ispoštovao. To je uobičajeno za sve dosadašnje dogovore ministra sa doktorima i glavni razlog našeg zahtjeva za njegovom smjenom.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije