Intervju

Nedeljko Čubrilović: Osporavanjem Dana RS ne gradi se pomirenje

Nedeljko Čubrilović: Osporavanjem Dana RS ne gradi se pomirenje
Nedeljko Čubrilović: Osporavanjem Dana RS ne gradi se pomirenje

Odluka o osporavanju Dana Republike dovela bi u pitanje legalitet i legitimitet RS i dejtonskih ustavnopravnih rješenja, a time se ne može graditi zajednička budućnost, rekao je Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS.

"Upozoravamo organe i institucije BiH, kao i sve one koji ovakvim i sličnim inicijativama i djelovanjem ne doprinose pomirenju i toleranciji među narodima i građanima, da nikada nećemo odustati od Dana Republike i njegovog obilježavanja", rekao je Čubrilović.

NN: Parlament je usvojio deklaraciju povodom zahtjeva za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima RS pred Ustavnim sudom BiH.

ČUBRILOVIĆ: Da, deklaracija je usvojena većinom glasova narodnih poslanika. Njom je NS RS izrazila jasan stav u vezi sa podnesenim zahtjevom bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića. Deklaracijom su utvrđene osnove i način pripreme za učešće predstavnika NS RS u javnoj raspravi po ovom predmetu, koja se pred Ustavnim sudom BiH održava 27. maja ove godine. Takođe, deklaracija bi trebalo da posluži i kao osnova za djelovanje svih organa i institucija, političkih stranaka, kako u RS, tako i u zajedničkim organima i institucijama BiH. Ova deklaracija u prvom redu ima za cilj da podstakne mjere i aktivnosti koje je neophodno preduzeti ukoliko bi, eventualno, bila donesena odluka o negiranju Dana Republike.

NN: Šta će se desiti ukoliko bude donesena odluka o ukidanju Dana Republike?

ČUBRILOVIĆ: Odlučno upozoravamo organe i institucije BiH, kao i sve one koji ovakvim i sličnim inicijativama i djelovanjem ne doprinose pomirenju i toleranciji među narodima i građanima, da nikad nećemo odustati od Dana Republike i njegovog obilježavanja. Mi šaljemo jasnu poruku o našoj opredijeljenosti za iskrenu toleranciju, jednakopravni status i poštivanje dostojanstva svakog čovjeka i građanina u ovoj zemlji. Podneseni zahtjev isključivo je politički, a ne akt koji je zasnovan na pravu. Kao takav, on sadrži neprikrivenu namjeru za rušenje legaliteta i legitimiteta RS i dejtonskih ustavnopravnih rješenja. Njime se ne može graditi zajednička budućnost i zato svako dalje problematizovanje Dana Republike ili njegovo eventualno poništenje bilo bi direktno negiranje nastanka i postojanja RS.

NN: Koliko je realno da se građani o ovom pitanju izjasne na referendumu?

ČUBRILOVIĆ: Činjenica je da su i pozicija i opozicija zauzele jednoglasan stav o eventualnom sprovođenju plebiscitarnog izjašnjavanja građana u vezi s odlukom Ustavnog suda, kao i ostalih organa i institucija BiH kojima se narušava ustavni status RS i osporava Dan Republike. Eventualna odluka koja bi negirala Dan Republike prouzrokovaće zauzimanje stava o sudbini nelegalno nametnutih zakona i drugih odluka od strane visokog predstavnika i utvrđivanju mogućnosti da se ospori njihovo pravno dejstvo.

NN: Kako komentarišete reagovanje SDA i nekih međunarodnih institucija?

ČUBRILOVIĆ: Reakcije SDA za nas nisu iznenađenje. To je stranka čiji je lider još 1992. javno rekao da je spreman "žrtvovati mir za nekakvu suverenost". Nažalost, takva izjava uvela je tadašnju BiH kao "Jugoslaviju u malom" u vrtlog građanskog rata, čije su posljedice i danas prisutne, uz stalno potenciranje i sijanje mržnje i straha među narodima i građanima ove zemlje. Ne iznenađuje nas ni ishitreno reagovanje visokog predstavnika u BiH. I on se, kao i njegovi prethodnici, često ponaša kao svojevrsni portparol SDA. Zato sam i izrazio nevjericu kad sam rekao da nije jasno da li je OHR prepisao stav SDA ili je učinjeno obrnuto. Zabrinjavajuće je ponašanje nekih stranih zvaničnika koji se prema deklaraciji koja izražava političku volju većine građana RS odnose na takav način.

NN: Predsjednik Milorad Dodik uputio je deklaraciju o genocidu nad Jermenima. Da li će NS RS razmatrati ovu deklaraciju?

ČUBRILOVIĆ: Zaprimili smo Prijedlog deklaracije o priznanju genocida nad Jermenima od 1915. do 1917, koji je, koristeći svoje legitimno pravo, uputio predsjednik Republike Milorad Dodik. Kolegijum NS RS će odlučiti da li će on biti uvršten u dnevni red. Riječ je o zločinima nad Jermenima koje su priznali Ujedinjene nacije, Evropski parlament, kao i drugi parlamenti u Evropi i svijetu.

NN: Kako komentarišete posjetu predsjednika Milorada Dodika Srebrenici?

ČUBRILOVIĆ: Posjeta predsjednika Dodika Srebrenici i poklanjanje žrtvama pripadnicima bošnjačkog naroda je državnički čin. Sa posebnim pijetetom moramo se odnositi prema svim žrtvama, bez obzira na njihovu vjeru i naciju.

NN: Kao potpredsjednik DNS-a smatrate li da je pozicija Vaše stranke ojačana poslije opštih izbora i koliko DNS može da utiče na aktuelnu politiku?

ČUBRILOVIĆ: DNS je parlamentarna stranka koja je, s obzirom na omjer političkih snaga, nezaobilazan faktor jačanja i stabilnosti RS i njene vlasti. Uloga u Narodnoj skupštini i Vladi, te u ukupnom životu RS, pokazuje da DNS stalno jača i da raste njegov značaj i uticaj u zakonodavnoj, izvršnoj vlasti i svim drugim oblastima rada i života. Svjesni smo da je pred nama teško vrijeme i da će nam svima trebati dosta mudrosti, znanja i angažovanja, bez obzira da li je riječ o poziciji ili opoziciji, pogotovo kada je u pitanju interes RS. DNS svojim primjerom pokazuje da smo osposobljeni za stvaranje boljeg i funkcionalnijeg društva. Takođe, imamo odgovornost i prema onima koji su nas izabrali.

U Donjoj Gradini odajemo poštu žrtvama

NN: Pozvali ste narodne poslanike da u nedjelju u Donjoj Gradini prisustvuju obilježavanju Dana sjećanja na žrtve u jasenovačkim logorima. Idete li i Vi? 

ČUBRILOVIĆ: U sistemu jasenovačkih logora, Donja Gradina predstavlja najveće stratište srpskog, jevrejskog i romskog stanovništva, a koje je dovođeno iz drugih dijelova. Sistem koncentracionih logora "Jasenovac" predstavlja najmonstruoznije gubilište u svijetu, najveće stratište u Drugom svjetskom ratu na teritoriji tadašnje Jugoslavije. Prema procjenama stručnjaka, od 1941. do 1945. u ovom logoru ubijeno je oko 700.000 ljudi, najviše Srba, Jevreja i Roma. Ubijani su civili, djeca, žene, starci... Moramo odati poštu svim nevino stradalima. Sa posebnim poštovanjem i pijetetom prisustvovaću obilježavanju sjećanja na žrtve ustaških zločina i u Donjoj Gradini i u Jasenovcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije