Intervju

Pamela Mekgaha za "Nezavisne": NATO neće dozvoliti bezbjednosni vakuum u BiH

Pamela Mekgaha za "Nezavisne": NATO neće dozvoliti bezbjednosni vakuum u BiH
Foto: Ustupljena fotografija | Pamela Mekgaha za "Nezavisne": NATO neće dozvoliti bezbjednosni vakuum u BiH

NATO neće dozvoliti da nastane bezbjednosni vakuum u BiH i na zapadnom Balkanu, rekla je Pamela Mekgaha, brigadna generalica i komandantica NATO štaba u Sarajevu, u pisanom intervjuu za "Nezavisne novine".

Ona je rekla da se raduje pozivima od strane lokalnih zajednica i aktivista da s njima razgovara o saradnji BiH i NATO-a i razmjeni ideja o napretku i budućnosti. Rekla je da BiH može biti ponosna na svoje Oružane snage.

"One su profesionalne, sposobne i posvećene stabilnosti zemlje. To su jedinstvene Oružane snage pod ujedinjenim lancem komandovanja od kojih se redovno traži da pruže pomoć civilnim vlastima, u zemlji i inostranstvu, zbog njihovog stepena obučenosti, stručnosti i sposobnosti", rekla je ona.

NN: Mnogi ljudi u Republici Srpskoj donekle su rezervisani ili nepovjerljivi prema NATO-u. Kako namjeravate raditi s različitim političkim, društvenim grupama i predstavnicima nevladinih organizacija u RS da se to promijeni i odnosi poboljšaju?

MEKGAHA: NATO je posvećen Bosni i Hercegovini već dugi niz godina. Bezbjednost BiH važna je za cijelu regiju zapadnog Balkana, ali je važna i za evroatlantsku bezbjednost. Zbog toga saveznici snažno podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet BiH. Ovu poruku je glasno i jasno potvrdio generalni sekretar NATO-a tokom svoje nedavne posjete BiH i drugim zemljama u regiji. Što se tiče naše saradnje s lokalnim zajednicama, mi održavamo aktivno partnerstvo s nevladinim organizacijama širom zemlje s ciljem da se podstakne otvorena diskusija o svim pitanjima koja ljude zabrinjavaju. Posjetila sam brojne zajednice i razgovarala o radu NATO-a u oblasti odbrane i bezbjednosti u BiH, kao i o važnosti vlastite bezbjednosne mreže. Naš rad u NATO štabu Sarajevo zapravo određuju vlasti BiH, a usmjeren je na podršku sprečavanju ili suzbijanju bilo kakvih bezbjednosnih izazova s kojima se zemlja može suočiti. Mi vjerujemo da će snažni bezbjednosni temelji u BiH i širom regije podstaći ekonomski razvoj i pomoći BiH na putu ka članstvu u EU. Rado prihvatam pozive od rukovodilaca lokalnih zajednica da ih posjetim i da razgovaramo o dugoročnom praktičnom radu NATO-a u BiH, kao i da razmijenimo ideje o napretku i budućnosti.

NN: Zakon o odbrani BiH sadrži odredbu da će BiH nastojati ostvariti članstvo u NATO-u, a predstavnici svih konstitutivnih naroda glasali su za ovaj zakon, što znači da je, ne tako davno, pitanje NATO-a bilo manje-više riješeno. Stvari su se počele pogoršavati kada je, iz ovog ili onog razloga, državna imovina postala problem. Srbi smatraju da približavanje NATO-u znači udaljavanje RS od kontrole nad svojom imovinom. Kako premostiti ovo pitanje, budući da je jasno da se Srbi nikada, ni na koji način, neće složiti da "predaju" teritoriju drugom vlasniku?

MEKGAHA: Nije na meni da komentarišem domaća politička dešavanja. Ono što mogu reći je – kao što je ponovo istaknuto i na samitu NATO-a održanom u julu u Vilnjusu – da su sve zemlje saveznice pozvale BiH da iskoristi prednosti podrške NATO-a i da ubrza napredak u sprovođenju reformi u ključnim oblastima, uključujući i prijeko potrebne reforme u području politike, izbora, vladavine prava, ekonomije i odbrane, bez prejudiciranja konačne odluke o članstvu u NATO-u. Takođe, pozdravljamo rad Komisije za saradnju s NATO-om i radujemo se tome da Program reformi za 2023. godinu bude uskoro dostavljen.

NN: Formiranje Oružanih snaga BiH bilo je jedan od najvažnijih događaja za BiH, jer je to značilo da će politički sporovi između konstitutivnih naroda i entiteta uvijek ostati u okvirima političkog sporenja, bez obzira na to koliko političke debate postanu "usijane". Kako NATO radi s našim Oružanim snagama?

MEKGAHA: BiH može biti ponosna na svoje Oružane snage - one su profesionalne, sposobne i posvećene stabilnosti zemlje. To su jedinstvene Oružane snage pod ujedinjenim lancem komandovanja, od koji se redovno traži da pruže pomoć civilnim vlastima, u zemlji i inostranstvu, zbog njihovog stepena obučenosti, stručnosti i sposobnosti. Privilegovana sam što mogu raditi sa pripadnicima i pripadnicama vaših Oružanih snaga i smatrati ih svojim partnerima u očuvanju mira. Već dugi niz godina, kroz različite partnerske programe, NATO pruža podršku kako bi Oružane snage BiH unaprijedile svoje kapacitete i sposobnosti da efikasno djeluju uz NATO saveznike i partnere.

Mogu potvrditi da one imaju ove sposobnosti, jer su prošle godine Oružane snage sertifikovale preko 800 vojnika prema međunarodnim NATO standardima. Istorijski gledano, to je bila najveća grupa koja je ikada sertifikovana prema ovim strogim standardima. Radi se o vrlo impresivnom postignuću i mi pozdravljamo odluku BiH da ponudi dva osposobljena voda za NATO-ove snage visoke gotovosti.

Drugi primjer podrške NATO-a je novi paket za jačanje odbrambenih kapaciteta koji nudi niz konkretnih projekata kako za Ministarstvo odbrane tako i za Ministarstvo bezbjednosti. Primjeri praktične podrške Oružanim snagama uključuju napredne komunikacione sposobnosti, poboljšanje kapaciteta za vazdušni medicinski transport i modernizaciju sistema za navigaciju. Ovi projekti će naročito ojačati sposobnosti za odgovor na krizne situacije, na dobrobit svih zajednica i građana u BiH.

NN: Ukoliko, zbog ovog ili onog razloga, EUFOR ne bude mogao sprovoditi svoju misiju ili odluči da se povuče, da li NATO može ponovo preuzeti tu ulogu, onako kako je to bilo prije 2004. godine? Ne mislim na političku odluku da se to uradi, već prije s vojnog stanovišta, da li NATO ima sposobnosti da preuzme ovu ulogu?

MEKGAHA: Mi blisko pratimo dešavanja u vezi sa bezbjednošću u zemlji. Svi NATO saveznici imaju jasan stav da nećemo dopustiti nastanak bezbjednosnog vakuuma u BiH i na zapadnom Balkanu. Pozdravljamo nedavnu odluku UN-a o produženju mandata operacije "Althea" pod vođstvom EU i podršku ovoj odluci od strane rukovodstva u BiH.

EUFOR igra ključnu ulogu u očuvanju bezbjednog i stabilnog okruženja uz podršku NATO-a, u skladu s "Berlin plus" aranžmanima. NATO i EU ostvaruju odličnu saradnju na terenu u BiH. Nastavićemo s održavanjem bliskih kontakata na svim nivoima – uključujući i moje redovne susrete s komandantom snaga EU u BiH general-majorom Habermajerom i njegovim štabom, kako bismo zajedno efikasno odgovorili na sve potencijalne izazove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije