Intervju

Pandurević: Građani BiH taoci politike haosa

Pandurević: Građani BiH taoci politike haosa
Pandurević: Građani BiH taoci politike haosa

Aleksandra Pandurević, poslanik SDS-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH, kaže da trenutna situacija u BiH pogoduje samo kriminalu i korupciji i da su građani taoci tog haosa.

Pandurevićeva naglašava da je, dok je funkcionisala platforma SDS-a i SNSD-a, a "koju je SNSD, nažalost, raskinuo zbog uskostranačkih interesa", RS bila ta koja je kreirala politiku BiH.

"Zahvaljujući tom jedinstvu, lopticu krize smo uspješno držali u FBiH i pokazali da je uzrok krize u Vašingtonskom sporazumu", kaže ona.

NN: Da li kriza u FBiH, posebno ona u bošnjačkom korpusu, utiče na RS i na koji način?

PANDUREVIĆ: Ova zemlja funkcioniše po principu spojenih posuda i sve što se dešava u jednom entitetu reflektuje se i na drugi. Politička blokada FBiH, koja traje skoro četiri godine, prelila se i na institucije BiH. Taoci takve politike haosa su građani čitave BiH jer ovakav milje pogoduje samo kriminalu i korupciji. Od Lagumdžijinog (Zlatko Lagumdžija, predsjednik SDP-a) obećanja da će od FBiH napraviti Zapadnu Njemačku, nažalost, danas smo došli do dvije Istočne Njemačke.

NN: Sve glasniji su oni koji za BiH traže snažniji angažman međunarodne zajednice. Da li međunarodna zajednica u BiH može napraviti "čudo" da ova zemlja profunkcioniše?

PANDUREVIĆ: Posao domaćih političara neće niti može raditi neko sa strane ako pretendujemo da budemo demokratska zemlja na putu ka EU. Sve reforme koje su spolja nametnute postale su kamen spoticanja i takvih "čuda" nam je dosta. Funkcionalnost je lako postići - samo je potrebno da sve političke elite počnu da rade svoj posao u interesu građana, a ne u ličnom interesu i interesu svoje partije.

NN: Koliko razjedinjena politika i međusobna prepucavanja stranaka iz FBiH idu u korist RS i da li je RS mogla, odnosno da li je iskoristila tu razjedinjenost?

PANDUREVIĆ: Dok je funkcionisala platforma SDS-a i SNSD-a, koju je SNSD, nažalost, raskinuo zbog uskostranačkih interesa, RS je bila ta koja je kreirala politiku BiH. Zahvaljujući tom jedinstvu, lopticu krize smo uspješno držali u FBiH i pokazali da je uzrok krize u Vašingtonskom sporazumu i zato su velike sile inicirale promjenu organizacije FBiH kroz njen Ustav, bez diranja Ustava BiH, odnosno Dejtonskog sporazuma. Nakon pucanja platforme, Dodik (Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a) i SNSD su i svoju sudbinu i sudbinu RS stavili u ruke Lagumdžije, kome skupo plaćaju dnevnopolitičku trgovinu.

NN: SDS je ubijeđen u pobjedu na oktobarskim izborima. Na čemu temeljite taj svoj stav?

PANDUREVIĆ: Građani RS žele promjene jer je ekonomsko-socijalna situacija katastrofalna i daleko gora nego prije 10 godina, oko sebe vide samo nepravdu, kriminal, korupciju, nepotizam i potpuno odsustvo pravne države. Kada otvorite prazan frižider, primate ponižavajuće nisku penziju i platu, onda isprazna politička retorika vlasti o globalnoj svjetskoj zavjeri protiv nas i referendumu koji obećavaju osam godina biva razgolićena do kraja. Patriotizam se danas mjeri onim što možete učiniti za standard običnog čovjeka. Armija nezadovoljnih od SDS-a očekuje da riješimo te probleme i od RS napravimo socijalno odgovornu, pravnu i pravednu državu.

NN: Zbog čega je onda SDS odustao od prijevremenih izbora nakon što je SNSD rekao da je spreman?

PANDUREVIĆ: Nije tačno da smo odustali. U Predstavničkom domu parlamenta BiH smo na prošloj sjednici predložili izmjene Izbornog zakona BiH po hitnom postupku, koje omogućavaju raspisivanje prijevremenih izbora u predizbornoj godini na mandat od četiri godine. Kolegijum, u kojem je i Milorad Živković, nije dozvolio da se glasa o našem zahtjevu da se ta tačka uvrsti u dnevni red, čime su jasno pokazali da ne žele prijevremene izbore na mandate od četiri godine.

NN: Ukoliko SDS osvoji vlast u oktobru, šta je ono na čemu ćete insistirati?

PANDUREVIĆ: Prvo moramo napraviti hitnu inventuru stanja, jer sadašnja vlada krije i lažira mnoge podatke. Onda ide sanacija. Bez dana gubljenja, mora se povesti i proces dezinfekcije i deratizacije svih segmenata društva, tj. čišćenje gvozdenom metlom korumpiranih i nesposobnih i otvaranje istraga o aferama kojih ovdje ne manjka - od obračuna sa građevinskom i mafijom u zdravstvu, do ispitivanja sumnjivih privatizacija i imovine svih političara.

NN: Vlada RS nedavno je obilježila godinu dana rada. Kako ocjenjujete njen rad?

PANDUREVIĆ: Zar mi imamo Vladu? Voljela bih makar da vidim kako neki ministri izgledaju. Prosto poželim da uputim javno izvinjenje Aleksandru Džombiću za sve kritike na njegov račun, jer se on makar malo miješao u svoj posao. Eto, došlo je vrijeme da žalimo za vladom za koju smo mislili da gora od nje ne može biti, jer ova sadašnja, osim što je zadovoljila sujetu premijerke da "smakne Džombića", nema drugih rezultata.

Postoji rješenje bez MMF-a

NN: Oštro ste kritikovali pismo namjere prema MMF-u, a na kraju se ispostavilo da aranžmana neće biti. Mogu li BiH i RS funkcionisati bez tog aranžmana?

PANDUREVIĆ: Već sam rekla da se ova vlast, u oba entiteta, ponaša poput narkomana - što se više zadužuju, veća doza im treba. Zadužuju se da bi krpili budžete i vraćali dugove, a ne da razvijaju privredu, uvode nove tehnologije. Naš realni sektor i privredna aktivnost ne mogu izdržati ove dugove. Nastavka aranžmana neće biti jer entitetske vlade nisu uradile ono što su obećale u pismu namjere, a rješanja postoje i bez tog aranžmana, samo ne vjerujem da su ove vlade sposobne da ih nađu.*

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije