Intervju

Rade Rakulj za "Nezavisne": Zaradili penziju pa završili na javnom kazanu

Rade Rakulj za "Nezavisne": Zaradili penziju pa završili na javnom kazanu
Rade Rakulj za "Nezavisne": Zaradili penziju pa završili na javnom kazanu

Više od 2.000 penzionera u RS su korisnici javnih kuhinja, to je velika pomoć, ali i tuga u isto vrijeme. Pogledajte samo smrtnost penzionera, ona se iz godine u godinu povećava, u prosjeku živimo pet godina kraće od penzionera iz regiona, kraće čak i od građana Albanije, kazao je Rade Rakulj, predsjednik Udruženja penzionera RS, u intervjuu za "Nezavisne".

Ipak, uprkos tako teškoj situaciji penzionera u RS, Rakulj kaže da nema zamjerki na odnos vlasti prema njima.

NN: Na sastanku sa ministrom Savanovićem rečeno je da povećanja penzija koje ste očekivali neće biti bar do polovine godine. Kako to komentarišete?

Rakulj: Bili smo prisiljeni da idemo jednom sveobuhvatnom aktivnošću prema društvu, a posebno prema vlastima i da njome ukažemo na ekstremno loše uslove života starih ljudi pa smo napravili analize tog stanja. Ta informacija je jednoglasno usvojena u Skupštini i na osnovu nje Skupština je predložila Vladi zaključak koji, nažalost, nije obavezujući. Mi smo se tada ponadali da je to dovoljno i u nekim naknadnim razgovorima smo čak i dobijali određena pozitivna mišljenja da će povećanja biti, ali na kraju nije tako ispalo. Trenutno 140.000 penzionera u RS prima penziju do 300 KM, 91.000 je između 300 i 500 KM, dok je svega 26.000 penzionera s primanjima većim od 500 KM.

NN: Prosječna penzija u RS je oko 340 KM, a u isto vrijeme cijene svakodnevno rastu. Kako onda preživljava naš penzioner?

Rakulj: A kako? Dovijamo se. Penzioneri opterećuju djecu, a oni koji nemaju djece ili imaju, a ne mogu im pomoći, oni su u najtežoj situaciji. Jako je teško, mi smo između sebe organizovali jedan vid solidarnosti pa od članarine svaki drugi mjesec dajemo pomoć od 50 KM onim najekstremnije siromašnim penzionerima. Imamo i pomoć od opština. Takođe, više od 2.000 penzionera su korisnici javnih kuhinja. To je velika pomoć, ali i tuga u isto vrijeme. Naši penzioneri u prosjeku žive pet godina kraće od penzionera iz regiona, čak i od građana Albanije.

NN: Kako onda ocjenjujete odnos vlasti prema najstarijim građanima?

Rakulj: Nemam ja nekih prevelikih primjedaba. Određeni ljudi, pojedinci se se stvarno trude, ali generalno društvo i ekonomsko-pravni sistem su totalno neefikasni.

NN: Da li mislite da je jedan od razloga zašto su penzioneri u tako teškoj poziciji i činjenica što svoje predstavnike nemate skoro ni u jednom gradskom parlamentu? Takođe ni situacija u NS RS nije pretjerano bolja.

Rakulj: Pazite, mi smo nepolitička, nestranačka i nevladina organizacija. S druge strane, penzioneri imaju svoje stranke koje ih zastupaju, i kada dođe do izbora, oni svojim glasanjem uvijek kažnjavaju one koji se ne trude za njih.

NN: U suštini, penzije su niske zato što RS nema novca. Po Vašem mišljenju, kako se vlast dovela u tu poziciju da za većinu davanja nedostaje sredstava?

Rakulj: Novca nema iz dosta razloga. Na primjer, u našem sistemu ubiranja prihoda mnogo je skrivanja. Jedan dio plata ide na račun banke, drugi se daje u kešu. Imamo privredne organizacije gdje se po 100 radnika vodi kao nekvalifikovana radna snaga i zvanično dobijaju minimalac. Nažalost, naša kontrola ne uspijeva da provede zakon i da se prihodi obezbjedjuju onako kako bi trebalo. Tu je i stopa doprinosa za penzije koja je kod nas najmanja. Na primjer, u Federaciji je ona 23 odsto, a kod nas 18,5, a uprkos tome naša poslovna zajednica stalno traži da se i to smanji.

NN: Koje aktivnosti planirate u ostvarivanju svojih prava?

Rakulj: Imaćemo dosta sastanaka sa ljudima iz vlasti u narednom periodu. Na tim sastancima ćemo zajednički tražiti rješenja.  Republika Srpska je u tako teškom finansijskom stanju. Mi smo i sa MMF-om razgovarali i oni su nas upozorili na mnoge stvari koje se mogu drugačije rješavati u društvu. Na primjer, stepen kriminala koji je dosta visok, naše pravosuđe je u mnogome krivac što dohodak države prolazi mimo i odlazi u ruke pojedinaca.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije