Intervju

Radojićić: SDA bi mogla izaći iz šestorke

Radojićić: SDA bi mogla izaći iz šestorke
Radojićić: SDA bi mogla izaći iz šestorke

Usložnjavanje odnosa između SDA i SDP-a je novi momenat i ne treba isključiti varijantu da umjesto šestorke ostane petorka, rekao je Igor Radojičić, predsjednik NS RS i potpredsjednik SNSD-a.

"Ti odnosi su u silaznoj putanji i zbog toga se sve više stvari komplikuje, što može rezultirati različitim scenarijima. Možemo dobiti potpuno nefunkcionalnu vlast u FBiH, a na nivou Savjeta ministara BiH ne bih isključio varijantu da tu ostane petorka, jer se SDA trenutno ponaša opoziciono", rekao je Radojičić.

Rekao je da je SDA namjerno odbila amandmane na Ustav RS koje traže EU i Savjet Evrope radi konfrontacije sa RS.

"Ali stalno je neka konfrontacija. Ranije na relaciji SBiH - SDA, sada je to relacija SDP - SDA. Stalno neko nešto blokira i zaustavlja", rekao je Radojičić.

NN: Da li ovi najnoviji problemi u odnosima između SDA i SDP-a mogu dovesti u pitanje opstanak šestorke i svega što je šestorka do sada uradila?

RADOJIČIĆ: Definitivno dolazi do ponovnog pregrupisavanja u FBiH uz onu komplikaciju prošle godine oko formiranja federalne vlade i raskola i konfrontacija između platformaša s jedne i HDZ-ova sa druge strane. Usložnjavanje odnosa između SDA i SDP-a je, dakle, definitivno novi momenat. Ti odnosi su u silaznoj putanji i zbog toga se sve više stvari komplikuje, što može rezultirati različitim scenarijima. Možemo dobiti potpuno nefunkcionalnu vlast u FBiH, a na nivou Savjeta ministara BiH ne bih isključio varijantu da tu ostane petorka, jer se SDA trenutno ponaša opoziciono. Ako SDA na budžetu bude pokušavala kupiti poene, a istovremeno ostati u vlasti, onda mislim da je realno razgovarati o rekonstrukciji Savjeta ministara. SDA je u nizu događaja zadnjih dana zauzela neku jastrebovsku poziciju. Oborili su amandmane na Ustav RS. Sve su ih oborili, čak i amandmane koji su bili zahtjevi Savjeta Evrope i EU. Sada dižu tenziju oko Srebrenice. A odavno drže front u Mostaru. Daju izjave protiv budžeta. SDA se, izgleda, zagrijava za lokalne izbore i nastupa sa ekstremne pozicije te namjerno podiže nacionalne tenzije. Ako je riječ o državnom nivou, ako misle biti opozicija, onda bi bilo optimalno izvršiti rekonstrukciju Savjeta ministara.

NN: Da li je to u praksi moguće?

RADOJIČIĆ: Nije nemoguće, pitanje je, naravno, broja glasova iz FBiH i entitetske većine u FBiH. Treba sabrati. Bez SDA će to biti prilično teško uraditi u praksi.

NN: Da li onda SDA svjesno diže tenzije znajući da bez njih nema dovoljno ruku za novi Savjet ministara i da možda zato namjerno igraju igru "vruće - hladno"?

RADOJIČIĆ: Ja mislim da oni sad zauzimaju vrlo komfornu poziciju. Glume opoziciju a istovremeno koriste sve beneficije vlasti. Za funkcionisanje vlasti to je nemoguća situacija, a za njih kao stranku je igra na kojoj misle kupiti poene.

NN: Je li RS konačno postala talac loših odnosa u FBiH? Sve od aprilskog paketa pa preko odnosa između Bošnjaka i Hrvata odražava se i na RS. Zbog tih odnosa RS su nekako vezane ruke.

RADOJIČIĆ: Ne bih rekao da je to kolateral, ali ovo što se desilo s amandmanima na Ustav RS neki tumače kao problem međubošnjačkih odnosa. Ja bih to malo drugačije tumačio. Imamo jednu konstantu negativnih odnosa u bilo čemu što bi trebalo popraviti stanje u RS, pa makar i na nivou teorije. Ali stalno je neka konfrontacija. Ranije na relaciji SBiH - SDA, sada je to relacija SDP - SDA. Stalno neko nešto blokira i zaustavlja. Kad je riječ o strankama iz RS, mi u Sarajevu funkcionišemo korektno. Ozbiljnijih problema nema. Takvih konfrontacija u RS nema. Jasno je da se problemi lociraju u FBiH među federalnim strankama, da sad ne elaboriramo.

Ostatak intervjua čitajte u štampanom ili PDF izdanju "Nezavisnih"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije