Intervju

Ruso za "Nezavisne": Buduća vlast mora da nadoknadi izgubljeno vrijeme

Ruso za "Nezavisne": Buduća vlast mora da nadoknadi izgubljeno vrijeme
Foto: N.N. | Ruso za "Nezavisne": Buduća vlast mora da nadoknadi izgubljeno vrijeme
Dejan Šajinović

Francuska nastavlja snažno podržavati približavanje BiH i njenih susjeda EU, a govor francuskog predsjednika o potrebama reforme EU ne znači zaustavljanje proširenja, kaže u pisanom intervjuu za "Nezavisne" Gijom Ruso, ambasador Francuske u BiH.

"Jednostavno moramo i dalje da zahtijevamo reforme koje je potrebno sprovesti i u BiH, kao i u EU, prije priključenja", rekao je on.

NN: Javnost u BiH pita se kakva je pozicija Francuske u vezi s pitanjem proširenja, posebno nakon što je predsjednik Makron održao govor o potrebi reforme EU. Šta BiH može očekivati kad je u pitanju njeno članstvo u EU?

RUSO: Tačno je da Emanuel Makron ima ambicioznu viziju budućnosti EU. Zbog toga je i predložio jačanje EU putem njenih poreskih i socijalnih politika, ekološkog, digitalnog i odbrambenog suvereniteta itd. Kao rok za sprovođenje najvažnijih elementa te unutrašnje reforme, koja treba brzo da se završi, prije bilo kakvog novog priključenja i da garantuje dobro funkcionisanje EU, odredio je 2024. To što je rekao da treba ojačati i demokratizovati EU prije novog proširenja ne znači odbacivanje balkanskih zemalja.

Francuska nastavlja snažno da podržava približavanje BiH i njenih susjeda EU. Emanuel Makron je to vrlo jasno rekao u svom govoru na Sorboni u septembru 2017. Rekao je: Ova unija će se morati otvoriti zemljama sa Balkana kada one budu u potpunosti poštovale evropsko zakonodavstvo i demokratske zahtjeve. Jednostavno moramo i dalje da zahtijevamo reforme koje je potrebno sprovesti i u BiH, kao i u EU, prije priključenja.

NN: Građani u BiH vjeruju da je jedini način da se uspostavi vladavina zakona u BiH kroz članstvo u EU, a da bi odsustvo EU perspektive dovelo do ozbiljne nestabilnosti. Kakvo je Vaše mišljenje?

RUSO: Svjedok sam mnogo izgubljenog vremena na putu uspostavljanja vladavine prava. Nacionalistički govori, spora primjena ponekad nepopularnih propisa ili politička neslaganja usporili su i skoro blokirali brojne važne reforme. Nažalost, građani trpe posljedice.

Tranzicija prema vladavini prava je dug i težak proces. Tek nakon nekoliko vijekova demokratije u EU uspjele su ostvariti vladavinu prava i to nije nikada apsolutno. Njihovo iskustvo može biti korisno, kao i njihova stručnost i finansijska sredstva svim zemljama kandidatima za evropske integracije, kakav god da im je status. Ipak, važno je precizirati da su evropska perspektiva i EU katalizatori. Mjere koje treba da primijene predstavnici domaćih vlasti, a na zahtjev stanovništva, omogućiće uspostavu zadovoljavajuće pravne države.

NN: Grupa "Pravda za Davida" obratila se ambasadama EU moleći vas za pomoć u uspostavi vladavine prava. Šta Vaša zemlja može uraditi da pomogne vladavinu prava?

RUSO: Da bi omogućili napredak BiH, trebalo bi da se u zemlji uspostavi dinamika primjene reformi koje je predložila EU, a koje Francuska podržava. To će biti posebno važno nakon izbora: buduće vlasti će se morati mobilisati da nadoknade izgubljeno vrijeme.

Francuska pridaje veliki značaj primjeni i funkcionisanju vladavine prava u BiH. Moja zemlja sprovodi više projekata u tom okviru. Npr. francuska ambasada u BiH i CEST u FBiH organizuju edukacije sudija i tužilaca, uz učešće sudija i tužilaca iz RS. Prošle godine, organizovali smo seminar o borbi protiv međunarodnog kriminala. Jedan francuski tužilac boravio je u misiji u više tužilaštava u BiH u okviru projekta EU.

NN: Postoje li projekti na kojima sarađuju Francuska i Republika Srpska?

RUSO: Francuska sarađuje na nekoliko projekata u RS, posebno u području kulture. Npr., imamo odlične odnose sa Univerzitetom Banjaluka i Narodnom i univerzitetskom bibliotekom, u kojoj je od 2016. kancelarija Francuskog instituta i Campus Francea, sa ciljem da informišu studente o mogućnostima studiranja u Francuskoj. Naš ogranak Francuskog instituta u Banjaluci nudi i časove francuskog jezika i redovno organizuje kulturne aktivnosti. Tako je francuska ambasada učestvovati na Festivalu stripa u Banjaluci, koji je održan 12. i 13. oktobra.

Prisutni smo i u Doboju, tamo smo finansirali obnovu biblioteke nakon poplava 2014., a tu je obilježen i 26. septembar, Evropski dan jezika.

Francuska ambasada vodi i projekte turističkog razvoja sa opštinama iz RS. Na primjer, počeli smo nedavno saradnju s opštinom Laktaši i želimo je razvijati.

Dejton jasan

NN: Beograd i Priština pregovaraju o konačnom dogovoru. Moje pitanje nije o tome, nego o tome kako se to može odraziti na BiH?

RUSO: Ambasador Francuske u BiH nema ovlaštenje da se izjašnjava o odnosima između Srbije i Kosova ili da upoređuje te odnose sa drugim situacijama.

 

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Komentari: 1

Milan1

E, Ruso, Ruso...silno griješiš. Jedina prava istina je da će im se džepovi popunit, a oni će međusobno izvoditi cirkuske predstave za narod. U BiH JE STANJE REDOVNO.

Više komentara Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije