Intervju

Savanović: Nećemo štititi neradnike

Savanović: Nećemo štititi neradnike
Savanović: Nećemo štititi neradnike

Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS, u intervjuu za "Nezavisne" kaže da izmjene Zakona o radu neće biti usmjerene protiv radnika i da se dostignuta prava ne smiju ugroziti.

"Mi kao društvo smo se opredijelili da živimo u kapitalističkom sistemu koji podrazumijeva konkurenciju u idejama, radu, znanju", kazao je Savanović.

On je naveo da su subvencije za socijalno zbrinjavanje radnika koji su ostali bez posla umanjene zbog, kako kaže, umanjene ekonomske moći Republike.

NN: Šta je sada sa Zakonom o radu? Dokle se stiglo s izmjenama?

SAVANOVIĆ: Donošenje novog zakona o radu je planirano Ekonomskom politikom za ovu godinu. Procjene su da postojeća zakonska regulativa ima određenih manjkavosti i nejasnoća.

NN: Koje su to manjkavosti i nejasnoće?

SAVANOVIĆ: Kada je u pitanju stav ovog ministarstva o potrebi donošenja novog zakona o radu, Ministarstvo smatra da postoji potreba preciznijeg i jasnijeg definisanja pojedinih odredaba u cilju ostvarivanja utvrđenih prava, kao i njihovo usaglašavanje sa nekim međunarodnim standardima i novim zakonima u Republici Srpskoj koji su doneseni nakon stupanja na snagu Zakona o radu.

U trinaestogodišnjoj primjeni Zakona o radu došlo je do promjena u: 1) društvenoekonomskim odnosima, 2) pri završetku je proces privatizacije, 3) da je Bosna i Hercegovina, a time i Republika Srpska, zaključila Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU; 4) da postoji obaveza usklađivanja i s evropskim dokumentima,  5) da su u Republici Srpskoj doneseni novi zakoni sa kojima treba izvršiti usklađivanje, i 6) da u skladu s tim zakonima treba urediti fleksibilne oblike rada.

NN: Kada se mogu očekivati prvi koraci na donošenju novog zakona?

SAVANOVIĆ: Čim se radna grupa kompletira, mi ćemo početi raditi punim kapacitetom. Očekujemo da će zakon biti usvojen u septembru.

Mislim da će ovo biti godina intenzivnog rada na tome i da ćemo sa socijalnim partnerima uspjeti da pronađemo zajednički jezik. Moramo svi dati puni doprinos i pravićemo kompromise u interesu opšteg dobra. Mislim da će biti teže sa sindikatom, ali moramo proći kroz to da bismo došli do rješenja koje će podići efekat rada i ekonomiju.

NN: Znači, ide se na to da se u novi zakon ugradi stavka koja će omogućiti lakše otpuštanje onih koji ne rade svoj posao kako treba?

SAVANOVIĆ: To znači da ćemo neke stvari morati pojasniti, jednostavno rečeno. Taj novi zakon će favorizovati i radnike i poslodavce i neće biti usmjeren protiv socijalnih partnera.

Stav resornog ministarstva i Vlade RS je da se dostignuta prava ne smiju ugroziti. Niko od socijalnih partnera ne treba da se plaši da ćemo donijeti rješenja na štetu postojećih prava. Postojeća prava radnika, ponavljam radnika, ne neradnika, neće biti zakinuta, kao ni postojeći kolektivni ugovori.

NN: Znači, neradnici treba da se paze?

SAVANOVIĆ: I postojeći zakon daje pravo menadžmentu da se oslobodi neradnika. Jednostavno rečeno, ništa i niko neće biti favorizovan.

NN: Sindikat se najviše buni zbog tog olakšanog otpuštanja?

SAVANOVIĆ: Mi nikada nećemo ići na zakonska rješenja koja su usmjerena protiv radnika, ali opet naglašavam radnika, a ne neradnika. Radnici će biti zaštićeni.

NN: Šta je još planirano tim reformama?

SAVANOVIĆ: Pored korekcija u Zakonu o zapošljavanju i rehabilitaciji invalida i Zakonu o zapošljavanju, biće izmjena u Inspektoratu RS i Poreskoj upravi RS. Suština kompletne reforme je da se napravi sistem jačanja privrede i ekonomije, većeg zapošljavanja i poboljšanja standarda.

NN: Već ste rekli da te reforme ne znače gašenje inspektorata i Poreske uprave RS, već samo jedan oblik reorganizacije?

SAVANOVIĆ: Ne, definitivno ne! Procjene na Vladi RS su bile da te dvije institucije nisu dale rezultate i da zato moraju ići u transformaciju. Kako će to ići, odlučiće Vlada RS.

NN: Primjetno je da je povećan broj zapošljavanja u RS u odnosu na godinu prije?

SAVANOVIĆ: Prema podacima Zavoda za zapošljavanje, u decembru prošle godine broj nezaposlenih iznosio je 142.675 ljudi, a godinu dana ranije 149.284, što znači da je broj nezaposlenih smanjen za 6.609 i to je rezultat tih projekata. I ove godine planirali smo 14 miliona KM za projekte zapošljavanja.

NN: Koje oblasti će biti obuhvaćene tim projektima u narednom periodu?

SAVANOVIĆ: Naše opredjeljenje će biti da idemo s tim projektima u realni sektor gdje se razvija proizvodnja i stvara dobit, a to je u RS šumarstvo, poljoprivreda, hidroenergetika, tekstilna i kožarska industrija, odnosno one koje su naslonjene na naše prirodne resurse.

NN: Subvencije za socijalno zbrinjavanje radnika koji su ostali bez posla su umanjene?

SAVANOVIĆ: Ranijih godina je za to na godišnjem nivou planirano oko deset, a posljednjih godina je smanjeno na tri miliona KM zbog smanjene ekonomske moći Republike. Moramo biti svjesni sa čime raspolažemo i u okviru toga planirati, na stranu želje. Prošle godine je potrošeno oko 2,5 miliona KM za ovu namjenu.

NN: Koliko je još ostalo porodica poginulih i ratnih vojnih invalida da se stambeno zbrine?

SAVANOVIĆ: To ide stvarno korektno i tako i treba kada su ove kategorije u pitanju. Do sada je zbrinuto 4.919 korisnika i od toga je 1.345 stambenih jedinica i 3.445 nepovratnih pomoći. U međuvremenu smo dobili informacije da ima još porodica koje se nisu prijavile na naš poziv 2007. godine i takvih ima oko 1.000. Mi ćemo narednih godina planirati sredstva za stambeno zbrinjavanje i tih ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije